zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel rechtsbijstand in arbeidsconflicten

9 januari 2014 - Ruim 70 procent van de mensen die van plan zijn op korte termijn een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, doen dit om hulp in te kunnen schakelen bij arbeidsconflicten. Dit bleek uit een rondvraag op de vergelijkwebsite Rechtsbijstandverzekering.net onder ruim 600 respondenten.

"Werknemers zijn bang dat ze hun loon niet of te laat uitbetaald krijgen. Ook ondernemers hebben hier last van, in de vorm van klanten die niet betalen", legt oprichter Bram van der Veer uit. Daarnaast bestaat de angst onder werknemers dat ze op staande voet ontslagen kunnen worden. "En ook mensen die op een andere manier ontslagen worden, willen dit besluit vanwege de economische tegenwind aanvechten. Niemand wil in deze tijd zonder baan komen te zitten."



Twee keer zo hoog
Eerder bleek uit een onderzoek van rechtsbijstandverzekeraars dat het aantal arbeidszaken sinds 2007 met 39 procent is gestegen. Achmea behandelde 20.000 ontslagzaken – twee keer zoveel als in augustus van het afgelopen jaar. Univé heeft zelfs 71 procent meer ontslagzaken dan voorheen en de Nationale Nederlanden 49 procent meer.
Andere arbeidsconflicten gaan onder andere over het wijzigen van het contract, een verschil in mening over de hoogte van het loon of gedwongen worden minder te werken. Slechts elf procent van de respondenten geeft aan een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor het geval van een uit de hand lopende ruzie of omdat zij schade hebben geleden door anderen.

Zekerheid voor alles
De overige respondenten geven aan niet per se bang te zijn voor een arbeidsconflict of een naderende ruzie. Zij willen er slechts zeker van zijn dat ze nooit diep in hun portemonnee moeten tasten als er wel eens iets gebeurt. Circa vijf procent van de respondenten geeft aan dat ze een rechtsbijstandverzekering afsluiten omdat iemand uit hun omgeving er het afgelopen jaar gebruik van heeft moeten maken.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontslagkosten niet aftrekbaar voor werknemer
 Werknemers stappen steeds vaker naar de rechter
 Steeds meer juridische conflicten met werknemers
 Top-5 juridische conflicten van bedrijven
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
9-01-2014
 | 
12:20 uur
Lijkt mij een goede en logische ontwikkeling, aangezien het altijd een lastige situatie oplevert als je er alleen voor staat bij een conflict met je werkgever.
DirectVerzekerd  |   | 
2-07-2014
 | 
16:48 uur
Steeds meer mensen zien het belang van een rechtsbijstandverzekering in, dat klopt. Er zijn echter nog zoveel meer situaties denkbaar waarin het van pas kan komen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10