zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In Amsterdam 40 procent verkocht boven de vraagprijs

24 november 2015 - Kopers bieden weer tegen elkaar op, en in twaalf procent van alle woningverkopen in Nederland wordt een verkoopprijs betaald gelijk aan of hoger dan de vraagprijs.

In Amsterdam is de woningmarkt weer zo sterk aangetrokken dat in 37 procent van de woningverkopen een koopsom tot stand komt hoger dan de vraagprijs. In Stadsdeel West is de woningmarkt dusdanig op stoom dat in de Kinderbuurt en de Van Galenbuurt 62 procent van alle verkopen eindigen in een verkoopprijs hoger dan de vraagprijs.



Hogere koopsom
Calcasa onderzocht de relatie tussen de geregistreerde koopsommen bij het Kadaster en de vraagprijzen van woningen die worden aangeboden. In zeven procent van alle transacties bleek de koopsom hoger te zijn dan de vraagprijs en in twaalf procent van alle verkopen werd de vraagprijs zelf of hoger geboden. Dit is een gemiddelde voor heel Nederland waarbij duidelijke verschillen zijn waar te nemen tussen Randstad en periferie.

Bieden boven de vraagprijs heel gewoon in Amsterdam
In Amsterdam wordt inmiddels bij 37 procent van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan de vraagprijs. Ook in de gemeenten Hoorn, Velsen en Haarlem is het aandeel transacties met een verkoopprijs boven de vraagprijs hoog met respectievelijk 23 procent, negentien procent en zeventien procent, maar Amsterdam springt eruit als koploper.
Het overbieden op de woningmarkt gebeurt al jaren in Amsterdam. In de crisisjaren was het uitzonderlijk maar gebeurde het nog steeds op kleine schaal. Gemiddeld genomen werd in Amsterdam gedurende de crisisjaren in zes procent van alle woningverkopen overboden. Sinds het herstel in 2013 zijn intrede deed is het aantal overbiedingen explosief gestegen van gemiddeld vijf procent in het tweede kwartaal van 2013 naar 37 procent in het derde kwartaal van 2015.

Binnen Stadsdeel West wordt 49 procent verkocht boven de vraagprijs
In stadsdeel West is de woningmarkt dermate gespannen dat in 49 procent van alle verkopen een verkoopprijs tot stand gekomen hoger dan de vraagprijs. Ook in stadsdeel Zuid en Oost wordt vaak overboden: 42 procent van alle verkopen zijn hoger dan de vraagprijs.
Binnen stadsdeel West zijn woningen in buurten als de Kinkerbuurt en de van Galenbuurt erg gewild. Daar wordt in meer dan 60 procent van alle woningverkopen een prijs betaald boven de vraagprijs (zie figuur 2 voor overzicht overbieden op buurtniveau in Amsterdam). De buurt in Amsterdam waar het meest wordt overboden is de Indische buurt West in stadsdeel Oost waar in meer dan 70 procent van alle gevallen meer wordt betaald dan de vraagprijs.
In Amsterdam is slechts 27 procent van de woningvoorraad een koopwoning. Deze verhouding tussen huur en koopwoningvoorraad is in geen andere gemeente terug te vinden in Nederland, wat wellicht mede verklaart dat alleen in de hoofdstad deze mate van overbieden terug te zien is. Dit neemt niet weg dat ook in andere grote steden en grote gemeenten inmiddels woningen worden verkocht boven de vraagprijs.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen woningmarkt weer terug op hoogtepunt
 Woning kopen zonder vast contract straks bij meerdere geldverstrekkers mogelijk
 Zonnige tendens woningen met zwembad
 Goed eerste kwartaal voor woningmarkt in 2015
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10