zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goed eerste kwartaal voor woningmarkt in 2015

28 april 2015 - De woningmarkt is in 2015 prima van start gegaan. Opnieuw meer transacties en een licht stijgende gemiddelde koopsom. In het eerste kwartaal van 2015 zijn door het Kadaster 34.527 woningtransacties geregistreerd.

In vergelijking met de eerste kwartaal van 2014 is dit een stijging van 19,2 procent. Het is tevens het beste kwartaal sinds 2009. Dit blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl.



Grote provinciale verschillen
In Zuid Holland, Drenthe en Flevoland stijgt het aantal transacties met bijna 25 procent. In Zeeland blijft de stijging beperkt tot 2,3 procent, terwijl Friesland en Limburg genoegen moeten nemen met een stijging van iets meer dan tien procent.

Gemiddelde koopsom stijgt met 2,7 procent
De gemiddelde koopsom is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 toegenomen met 2,7 procent tot 221.600 euro. In vergelijking met het derde en vierde kwartaal van 2014 is sprake van een lichte daling. De PBK index van het CBS en Kadaster stijgt in vergelijking met Q1 2014 met 2,5 procent. Het verschil tussen de absolute koopsom in de PBK Index daalt de laatste kwartalen en bedraagt nu ruim 12.000 euro.

Provinciale verschillen
In Flevoland is sprake van een koopsomdaling van 2,9 procent. Ook in Friesland ging de gemiddelde koopsom een fractie naar beneden. In alle andere provincies stijgt de koopsom, in Utrecht met 3,9 procent, in Groningen met 4,6 procent maar Noord Holland is met + 5,4 procent absoluut koploper.

Marktaandeel per woningtype
Tussenwoningen vormen met 33,1 procent het grootste marktaandeel, gevolgd door appartementen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 neemt het marktaandeel bij de tussenwoning, de appartementen en de 2/1 kapwoning licht af. Hoekwoningen en vrijstaande woningen stijgen daarentegen procentueel gezien. In absolute aantallen zijn in Q1 22,8 procent meer vrijstaande woningen verkocht, terwijl de verkoop van 2/1 kapwoningen met slechts 11,7 procent is toegenomen.

Kopers naar leeftijdsklasse
Kopers in de leeftijdsklasse 25 - 29 jaar vormen de grootste groep. Op kwartaalbasis verschuiven de procentuele marktaandelen licht. Bij de kopers (tot 24 jaar) tekent zich een structurele daling af. Bij de groep kopers boven 60 jaar lijkt sprake van een licht stijgende trend.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mooie start woningmarkt in 2015
 Nederland telt veertien procent meer miljoenenwoningen
 Vertrouwen in woningmarkt vlakt af
  Woningverkopen stijgen, en niet alleen in Amsterdam
 
 
reacties
 
Solo Gietvloeren - Richard de Klerk  |   | 
21-08-2015
 | 
16:10 uur
Ik beken eerlijk dat ik de ontwikkelingen binnen de woningmarkt niet op de voet volg. Echter is ook mij opgevallen dat het aantal opdrachten dat wij binnen krijgen, de laatste tijd bijzonder positief ontwikkelen.
S.E. Schilders  |   | 
26-08-2015
 | 
10:37 uur
Bij ons is het dit jaar ook ontzettend aangetrokken. Vooral vanuit de zakelijke hoek komt er veel werk binnen.
Elisa Zeegelaar  |   | 
25-04-2017
 | 
09:12 uur
Wij houden de markt wel met regelmaat in de gaten en hebben kunnen constateren dat 2015 een goed jaar is geweest voor schilders/stucadoren. Niet alleen vanuit de zakelijke markt maar ook particulieren (veel starters). We zien dat deze trend zich blijft ontwikkelen in 2017.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10