zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weinig vertrouwen in capaciteiten obligatiemanagers in verkrappende markten

6 november 2015 - Uit onderzoek van NN Investment Partners blijkt dat de meerderheid van de institutionele beleggers denkt dat fondsmanagers wisselend succes zullen hebben zodra de rente gaat stijgen.

Het onderzoek, uitgevoerd onder het panel van NN Investment Partners van institutionele vermogensbeheerders, toonde aan dat slechts drie procent volledig vertrouwen heeft in de capaciteit van fondsmanagers om te kunnen omgaan met de toekomstige marktomstandigheden, terwijl zes procent zei geen enkel vertrouwen te hebben. Iets meer dan de helft (54 procent) van de respondenten verwacht dat diverse fondsmanagers het moeilijk zullen krijgen terwijl sommige anderen goed zullen omgaan met de nieuwe omstandigheden.


 
Vertrouwen
Van degenen die zeiden weinig of geen vertrouwen te hebben in het vermogen van fondsbeheerders om te kunnen omgaan met de toekomstige marktomstandigheden, gaf 50 procent aan dat dit komt doordat maar weinig beheerders ervaring hebben met het omgaan met het einde van de kredietcyclus, terwijl zeventien procent zei dat het de managers aan ervaring met stijgende rentes ontbreekt.
 
Flexibele benadering
Vier van de vijf (80 procent) institutionele beleggers vinden dat obligatiemanagers zouden moeten overstappen op een meer flexibele benadering, willen ze ongeacht de rentecyclus een positief rendement kunnen behalen.
 
Stijgende rentes
Wat betreft de managers van high yield-fondsen heeft bijna één op de vijf institutionele beleggers weinig of geen vertrouwen in hun vermogen om te kunnen omgaan met een klimaat van stijgende rentes. Slechts twee procent heeft volledig vertrouwen in deze managers. Iets meer dan de helft (52 procent) zei dat sommige managers het in een verkrappende markt moeilijk zullen hebben, terwijl anderen daar goed mee zullen omgaan. 29 procent verwacht dat de managers het over het algemeen goed zullen doen.
 
Kredietfundamenten
Iets meer dan een derde van de respondenten (35 procent) verwacht dat de kredietfundamenten voor high yield in de komende twee tot drie maanden zullen verslechteren, terwijl 22 procent denkt dat deze juist zullen verbeteren en 39 procent verwacht dat deze gelijk zullen blijven. De meeste beleggers (57 procent) gaven aan dat high yield kan worden gebruikt om meer inkomen te genereren, terwijl 39 procent hier het verbeteren van de duratie-exposure en 26 procent de geografische exposure noemde.
 
Verkrappingscyclus
Sylvain de Ruijter, Hoofd Global Fixed Income bij NN Investment Partners:  "De huidige omgeving is heel anders dan bij de laatste Amerikaanse verkrappingscyclus, gezien de lange periode van zeer lage rentes en uitgebreide kwantitatieve verruiming die we hebben gezien. Een verkrappingscyclus door de Federal Reserve, als die er komt, zal mogelijk sterk verschillen van eerdere cycli, iets dat maar weinig fondsbeheerders hebben meegemaakt. De uitdaging zal zijn om te begrijpen wat er gaande is en om je aan te passen. Een omgeving van lage obligatierentes vereist een meer actieve beleggingsbenadering, en dat is precies wat we onze klanten adviseren. Niet alleen bij vastrentende waarden, maar ook als het gaat om multi-asset beleggingen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Institutionele beleggers verdeeld over toekomst obligatiemarkten
  Obligaties uit het VK en de VS 'bieden de beste kredietfundamenten'
 Obligatiebeheerders moeten grotere expertise hebben dan tien jaar geleden
  Institutionele beleggers gaan uit van drie procent yield op ‘uitdagende’ obligatiemarkten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10