zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Institutionele beleggers verdeeld over toekomst obligatiemarkten

2 november 2015 - Uit nieuw onderzoek van NN Investment Partners blijkt dat institutionele beleggers zijn verdeeld over de impact van de verwachte renteverhogingen op de obligatiemarkt.

Drie van de tien respondenten (30 procent) denkt dat deze beleggingscategorie aantrekkelijker wordt in de komende drie tot vijf jaar, terwijl 39 procent van mening is dat die minder aantrekkelijk zal worden.


 
Stromen aan beleggingsgelden
Gevraagd naar de stromen aan beleggingsgelden, verwacht 39 procent van de respondenten dat er een significante beweging komt van obligaties naar aandelen als de rente gaat stijgen, terwijl 43 procent een dergelijke verschuiving niet verwacht. Ongeveer een op de vijf (21 procent) verwacht dat de eigen asset-allocatie naar vastrentende waarden zal groeien; 25 procent verwacht juist een kleinere allocatie.
 
Stijgende rente
Sylvain de Ruijter, Hoofd Global Fixed Income bij NN Investment Partners, verklaart: "Een stijgende rente zal natuurlijk pijnlijk zijn voor obligatiebeleggers. Als bijvoorbeeld de tienjarige obligatierentes beginnen te stijgen, dan zal dat leiden tot een negatief rendement voor veel obligatiefondsen. Maar naar de toekomst toe zal een hogere rente leiden tot een beter rendement. Het zou erger zijn als we ons over vijf jaar nog steeds bevinden op hetzelfde niveau als nu, want dat zou veel zeggen over de economie en over de effectiviteit van beleidsmakers."
 
Geen spectaculair rendement
De Ruiter vervolgt: "Als de rentetarieven aanzienlijk stijgen in de komende vijf jaar, zal het rendement van vastrentende waarden mogelijk niet spectaculair zijn. Aandelen kunnen dan beter presteren, maar tegen een groter risico. Maar wat belangrijker is: niemand weet of een dergelijke renteverhoging er ook daadwerkelijk komt. Als u breed en actief belegt in vastrentende waarden, kunt u een behoorlijk rendement halen."
 
Nieuw terrein
De Ruijter voegt toe: "Duidelijk is dat een stijgende rente na een periode van ongekende kwantitatieve versoepeling zal inhouden dat de obligatiemarkten nieuw terrein betreden. Vermogensbeheerders moeten over meer flexibiliteit beschikken en de capaciteit hebben om een overvloed aan marktgegevens te verwerken om beslissingen te nemen op basis van actief beheer. Degenen met de ervaring en de capaciteiten om hoogwaardige opinies te vormen in dergelijke markten, zullen de belangrijkste partners voor institutionele beleggers zijn."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Obligaties uit het VK en de VS 'bieden de beste kredietfundamenten'
 Obligatiebeheerders moeten grotere expertise hebben dan tien jaar geleden
  Institutionele beleggers gaan uit van drie procent yield op ‘uitdagende’ obligatiemarkten
 Obligaties: wel of niet beleggen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10