zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Institutionele beleggers gaan uit van drie procent yield op ‘uitdagende’ obligatiemarkten

14 oktober 2015 - Institutionele beleggers gaan op dit moment uit van een gemiddeld rendement van drie procent per jaar op hun vastrentende strategieën bij ‘uitdagende’ markten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van NN Investment Partners (NN IP).

De verwachtingen varieerden van minder dan een procent tot meer dan zes procent. In het onderzoek, gehouden onder NN IP’s panel van institutionele beleggingsmanagers, noemde 47 procent de huidige marktomstandigheden voor obligaties ‘uitdagend’. Een op de acht respondenten (twaalf procent) zei de omstandigheden ‘zeer uitdagend’ te vinden.


Slechts vier procent van de respondenten omschreef het klimaat voor vastrentende beleggers als ‘gunstig’.
Verder gaf 42 procent van de respondenten aan dat het voor managers van vastrentende fondsen moeilijk is om gedurende de rentecyclus een positieve performance te genereren, 27 procent vindt dit juist gemakkelijk.
 
Geen gemakkelijk klimaat
Sylvain de Ruijter, Hoofd van Global Fixed Income bij NN Investment Partners: "Het klimaat is voor obligatiebeleggingen niet gemakkelijk, maar dat is het nooit. De uitdaging is om optimaal te beleggen. In de ‘veilige’ delen van de vastrentende wereld zijn de rendementen inderdaad zeer laag. In veel G10-landen zijn de rentes op hoogwaardige staatsobligaties bijvoorbeeld lager dan een procent. De segmenten met een hoger risico bieden echter ook mogelijkheden met aantrekkelijke rendementen van meer dan zeven procent.
Er zijn tal van mogelijkheden, maar je hebt voorzichtigheid en deskundigheid nodig om een optimale spreiding en de juiste verhouding tussen risico en rendement te bereiken. Door samen met een ervaren vermogensbeheerder te beleggen, kunnen beleggers gebruikmaken van experts in alle facetten van de vastrentende markt. Zij kunnen waarde toevoegen door middel van actieve posities. Een gespreide portefeuille met actief risico kan leiden tot behoorlijke rendementen over een periode van meerdere jaren."
 
Rentekwestie
Hoewel de rentekwestie aanhoudt, zijn er volgens NN IP nog vastrentende mogelijkheden zonder dat beleggers de risiconiveaus hoeven op te schroeven. Institutionele beleggers kunnen profiteren van een partnerschap met obligatiespecialisten die een bewezen trackrecord hebben in het vinden van kansen in moeilijke omstandigheden en het vertalen hiervan in rendement. Het beleggingsproces van NN IP is gebaseerd op een gedetailleerde analyse van de fundamentals op de lange en middellange termijn. Het wordt al meer dan twintig jaar steeds verder aangescherpt om klanten te voorzien van een consistent hoog rendement.
 
Historisch lage rente
De Ruijter vervolgt: "De rentes zijn na een periode van langzame wereldwijde groei op historisch lage niveaus beland, wat heeft geleid tot een nooit eerder gezien beleggingslandschap. Rentestijgingen vormen voor markten over de hele wereld een uitdaging. Daarom is het noodzakelijk dat beleggers een afgebakende strategie hebben om de risico’s te beperken en de juiste beleggingskansen te benutten. In ons basisscenario gaan we nog altijd uit van een ‘gematigde renteverhoging’ van de Fed dit jaar, mits de onrust op de markt niet nog sterker terugkeert."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Obligaties: wel of niet beleggen
 Amerikaanse Investment Grade bedrijfsobligaties populair
 Alle credits voor Europese bedrijfsobligaties
 Mondiaal groeitempo blijft in 2013 positief werken voor high-yield obligaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10