zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Digital Nomads: controleverlies voor managers?

12 oktober 2015 - De lifestyle waarin werken en reizen gecombineerd wordt is enorm in opkomst. Als gevolg van de ontwikkelingen op en van het internet zal het aantal zelfstandigen flink toenemen.

Dit in combinatie met het groeiende aanbod aan sneller en goedkoper reizen zal leiden tot een enorme groei aan werkende globetrotters.  Als leidinggevende van een gemiddelde IT-afdeling heeft dat gevolgen. Een groot deel van het team zal bestaan uit professionals die zélf willen bepalen wanneer en zelfs hoeveel zij werken. Is dat nog wel te managen?Plannen en organiseren
Digital Nomad Romano Groenewoud: "Vrijwel overal wordt gewerkt met doelstellingen: in het jaarplan staat welke targets op welk moment bereikt moeten zijn. Taken worden gekoppeld aan manuren en aan deadlines. Maar is het opstellen van deadlines nog wel realistisch als er gewerkt wordt met flexwerkers waarvan de urenregistratie geen week hetzelfde is? Het antwoord is: ja. Loslaten van een vaste verblijfplaats en van een vast ritme betekent niet ook loslaten van een werkethos. Juist freelancers zonder vast contract zijn zeer gedreven om een goede reputatie op te bouwen met het oog op toekomstig werk. Goede afspraken maken en doelstellingen halen zijn daarbij essentieel. Voor vastlegging, monitoring en bijsturing is er tal van projectmanagement software beschikbaar." Hier vindt u een top tien van de beste tools.

Betrokkenheid
Groenewoud: "Er wordt vaak beweerd dat werknemers die niet fysiek aanwezig zijn binnen een organisatie zich in  mindere mate betrokken voelen dan werknemers die dat wel zijn. Dit is begrijpelijk, maar absoluut niet wenselijk. Betrokken medewerkers zijn immers productiever en eerder geneigd zich extra in te zetten. De manager speelt een grote rol bij het vergroten van de betrokkenheid bij een werknemer. Voldoende in beeld zijn bij mobiele werknemers en op de juiste manier met hen communiceren is een uitdaging an sich. In dit artikel wordt een aantal bruikbare tips gegeven over hoe u op afstand voldoende aanwezigheid creëert. Meer informatie over het managen van telewerkers leest u terug in dit stuk  geschreven door Leadership & Personal Development Coach and Mentor Pierre Campbell."

Teambuilding
Groenewoud: "Bij het draaien van een groot of kostbaar project levert teambuilding een grote bijdrage aan de mate van succes. Het bevordert onderling begrip en vertrouwen en zorgt voor betere communicatie. Met als gevolg een betere samenwerking en daarmee een beter eindresultaat. Wanneer teamleden niet meer op één locatie samenwerken wordt deze managementtaak een grote uitdaging." Drie teambuildingsactiviteiten die online uitgevoerd kunnen worden:

1. Laat teamleden een kort filmpje maken met telefoon of webcam met het onderwerp ‘Office of the day’.  Een virtuele tour van enkele minuten waarbij een werknemer ook iets vertelt bij de getoonde beelden. Dit zal zeker een band scheppen onder collega's en bovendien worden terloops vaak nuttige of inspirerende (ook werk gerelateerde) tips gedeeld. Bijkomend voordeel is dat niet iedereen tegelijk online hoeft te zijn.

2. In plaats van een video conference in te plannen om de wekelijkse project voortgang te bespreken mailt u een uitnodiging voor een virtuele vrijdagmiddagborrel. Laat iedereen een hapje en een drankje erbij pakken, bereid eventueel een vragenrondje voor of kies een specifiek gespreksonderwerp. Zorg dat dit (gedeeltelijk) betaalde uren zijn zodat de kans op deelname het grootst is, net als op kantoor.

3. Een leuke dagelijkse activiteit  om elkaar beter te leren kennen: Laat teamleden bij toerbeurt een zin mailen die begint met  ‘Ik heb....’.   Invulling kan variëren van ‘Ik heb vier kinderen en een hond’ of ‘Ik heb de eerste plaats gewonnen van het jeugd schaakkampioenschap 2003 in Sneek’ tot ‘Ik heb 56 stempels in mijn paspoort’. Zet vervolgens een online poll uit waarbij iedereen kan stemmen op de collega waarvan hij of zij denkt dat de uitspraak door gedaan is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Thuiswerker is zich tijdens lockdown meer bewust geworden van cybersecurity
 Bijna alle partners willen aanvullend geboorteverlof opnemen
 Pandemie heeft drastische gevolgen voor werk en inkomen Millennials en Generatie Z
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Op afstand werken vaak niet optimaal
 Bewaak de betrokkenheid bij werken op afstand
 Vijf tips om teams op afstand aan te sturen
 Nederlandse managers meeste vertrouwen op afstand
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
Helft bedrijven heeft moeite met datamanagement (1) 
Ook Renault en Nissan snijden in prijzen elektrische auto's (1) 
Vier op de tien vinden klantenservice financiële dienstverleners ondermaats  (2) 
Thuiswerken & flexibiliteit: Nederlander verwacht blijvende impact op werk door pandemie  (1) 
top10
Het geheim van succesvolle cybersecurity: business in verbinding met IT
Hoe kunnen banken en financiële instellingen reageren op COVID-19?
Twee derde van de Europese organisaties maakt actief gebruik van kunstmatige intelligentie
Iedereen aan de slag, aan de slag voor iedereen
De toetsstenen voor leiderschap in vier criteria
De onstuitbare opmars van de barcode in het dagelijks leven
Wat zijn de regionale gevolgen van corona?
Welke HR-banen verschijnen de komende tien jaar?
Platform de Toekomst van Arbeid geeft boost aan hervormingen werken, leren en sociale zekerheid
Nauwelijks beweging in de luchtvaart in mei
meer top 10