zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bewaak de betrokkenheid bij werken op afstand

24 maart 2014 - Volgens Yahoo zijn de beste resultaten alleen haalbaar als werknemers ‘in persoon’ met elkaar communiceren op kantoor. Google zegt zich zorgen te maken over wat er verloren kan gaan bij de interactie tussen medewerkers op afstand. Soms komt plaats- en tijdonafhankelijk werken de betrokkenheid ten goede, meldt een rapport van onderzoeksbureau Gallup op FMM.nl.

Bij de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk  te werken speelt de invloed op de betrokkenheid van de medewerkers een rol.  Enerzijds krijgen medewerkers een mate van onafhankelijkheid, waardoor zij beter hun werk kunnen uitvoeren. Anderzijds draagt een goede verstandhouding tussen werknemers en hun bedrijfsleider bij aan de betrokkenheid van de medewerker. Op afstand is er weinig sprake van persoonlijke communicatie of interactie en is de betrokkenheid moeilijk te onderhouden.


 Om die reden stelde Marissa Mayer, CEO van Yahoo onlangs een beleidsvoorstel op, waarin zij aangeeft dat werknemers thuis of elders mogen werken, mits zij hier een specifieke reden voor hebben. En ook Google stelde restricties aan het tijd- en plaatsonafhankelijk werken.
 
Hogere betrokkenheid bij thuiswerkers
Uit onderzoek van Onderzoeksbureau Gallup blijkt de mate van betrokkenheid van medewerkers die soms thuis werken hoger te  zijn, dan die van degenen die dit nooit of te vaak doen. Medewerkers die thuiswerken tonen gemiddeld een hogere (32 procent) betrokkenheid dan medewerkers die altijd op kantoor werken (28 procent). Van de medewerkers die nooit thuis werken is 28 procent betrokken en toegewijd aan hun baan. Van hen is twintig procent ontevreden op het werk en leidt als gevolg daarvan anderen af van het werk.
Onder de werknemers die minder dan twintig procent thuiswerken toont 35 procent een hoge betrokkenheid bij het werk. Slechts twaalf procent van hen is ontevreden op het werk. Van hen die meer dan 50 procent van de tijd thuiswerken, toont 29 procent betrokken te zijn bij het werk. In deze groep zijn ook de meeste medewerkers te vinden die ontevreden zijn op het werk.
 
Binding
Ook Vint Cerf, vice president van Google is van mening dat de waarde van thuiswerken beperkt is. Het is tot een bepaald punt zeker positief omdat de flexibiliteit voor medewerkers een voordeel is. Maar voorbij dat punt is het niet van toegevoegde waarde.  De vraag is hoe om te gaan met de technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op de manier van communiceren en samenwerken. Hij wijst op het belang van het vinden van een balans tussen de voordelen die online communicatieapparatuur biedt en de behoefte aan persoonlijke en informele interactie die voor sociale binding zorgt op de werkvloer.
 
Balans zoeken
Bij het zoeken naar die balans moet er volgens hem gekeken worden naar de aard van het werk en de situatie waarin men zich bevindt. Zo kan een probleem dat direct moet worden opgelost door experts die zich op verschillende plekken bevinden natuurlijk het best snel op afstand worden opgelost. Maar Cerf benadrukt het belang van frequente interactie in persoon. Niet alleen om de een goede verstandhouding op te bouwen maar ook voor kruisbestuiving van talent en creativiteit tussen de verschillende werkgroepen.
 
Balans vinden
De balans vinden is belangirjk. "Het onderhouden van contact is erg belangrijk," benadrukt Cerf.
Een van de manieren is face-to-face bijeenkomsten, samen lunchen, of samen andere activiteiten ondernemen. Het is belangrijk om op een of andere manier menselijk contact te stimuleren zodat de bijeenkomsten op afstand of de samenwerkingsverbanden die niet op dezelfde locaties plaatsvinden, sterker worden door deze persoonlijke ervaringen.


Bron: FMM.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
 Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
 Werkgever verwacht herfst vol verzuim
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-manager: flexibiliteit belangrijkste voordeel van samenwerken op afstand
 Kennisuitwisseling belangrijkste reden voor samenwerken op afstand
 IT-manager: cultuur is grootste struikelblok bij samenwerken op afstand
 Helft organisaties heeft geen beleid voor samenwerken op afstand
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
Een compromis tussen werk en levensgeluk? Nee, bedankt! (1) 
Bedrijven kunnen veel winnen door klant te verrassen met hun service (1) 
top10
Jongeren zouden overheidsgeld voornamelijk besteden aan betaalbare woningen
Werkgevers zien welzijn als topprioriteit bij terugkeer naar kantoor
Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie
Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
Dat coachen is ook niet alles.
Investering van 200 miljoen euro voor fundament nieuw en innovatief onderzoek
Nederlanders maken zich zorgen over veiligheid elektronische handtekening
Nieuwe vorm van voorschotfraude met valse cryptoplatforms
Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
Meerderheid bedrijven vreest gevolgen cyberaanval
meer top 10