zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven worstelen met de snelheid van technologische veranderingen

10 september 2015 - Uit het jaarlijkse World Quality Report van Capgemini, HP en Sogeti blijkt dat de snelheid waarmee digitale transformatie plaatsvindt, wordt gezien als de belangrijkste hobbel bij de ontwikkeling van software.

55 procent van de organisaties geeft aan dat verandering van applicatiefunctionaliteit hun grootste uitdaging is. Om controle te krijgen over de stroom aan nieuwe applicaties geven organisaties op jaarbasis negen procent meer uit aan testen en kwaliteitsborging. In de Benelux is dat elf procent. Dit blijkt uit de inmiddels zevende editie van het jaarlijkse World Quality Report, dat de actuele stand van zaken onderzoekt op het gebied van kwaliteitsborging en softwaretesten in verschillende sectoren en regio’s wereldwijd.


 
Automatisch testen
Wat verder opvalt, is dat 34 procent van de organisaties in de Benelux aangeeft dat het testen van applicaties in bijna de helft van de projecten volledig geautomatiseerd is. Op wereldwijd niveau is dat bij slechts negentien procent van de organisaties het geval.
Van het totale test- en kwaliteitsborgingsbudget wordt op internationaal niveau bijna de helft (49 procent) uitgegeven aan onderhoudswerk voor applicaties. Het budget dat gespendeerd wordt aan nieuwe software is gedaald met een procent, nu organisaties zich vooral richten op het beter omgaan met de voortdurende transformatie van applicaties.

Naadloze klantervaring als motor voor kwaliteitsborging en testen
Dit jaar laat het World Quality Rapport zien dat organisaties blijven investeren in het beveiligen van de integriteit van hun systemen. Meer dan vier van de vijf bedrijven en instellingen (81 procent) geeft dit aan als hoofddoel voor softwaretesten. Dit verhoogd beveiligingsbewustzijn wordt gedreven door de digitale transformatie van organisaties. Daarmee is softwaretesten voor veel organisaties van cruciaal belang voor de bedrijfszekerheid. Klantervaring speelt nu echter een bijna even grote rol voor organisaties: 79 procent geeft aan dit als een belangrijke overweging voor kwaliteitsborging en testen te zien. Dit markeert een opmerkelijke verschuiving voor organisaties, die zich nu steeds meer lijken te realiseren dat klanten - telkens wanneer zij contact hebben met het bedrijf - een soepele, naadloze klantervaring vereisen. 
"Het lijkt erop dat de Benelux voorop loopt in relatie tot het belang van softwaretesten. Dat zien we ook terug in de cijfers over het belang van veiligheid bij applicatie-ontwikkeling. Op een schaal van zeven geven Benelux-organisaties aan dat security topprioriteit heeft, met een score van 6,4. Die score bedraagt op wereldwijd niveau 6,2," zo vertelt Marco van den Brink, verantwoordelijk voor kwaliteitsborging en software testing bij Sogeti in Nederland.

Kortere levenscycli vereisen een grotere flexibiliteit
Uit het rapport van dit jaar blijkt ook dat meer budget wordt besteed aan DevOps en Agile processen; meer dan de helft (59 procent) van de respondenten zegt bij tenminste de helft van de projecten binnen de organisatie gebruik te maken van DevOps-principes. 47 procent maakt gebruik van virtuele testomgevingen. Terwijl organisaties hun testpraktijken en -procedures moderniseren, hebben ze tegelijkertijd te maken met steeds kortere levenscycli van programma's en applicaties. Hierdoor zijn ze gedwongen meer hardware en infrastructuur op het gebied van testen aan te schaffen. De uitgaven daarvoor zijn vanaf 2014 dan ook met vijf procent gestegen tot 38 procent. En hoewel het budget voor nieuwe transformatiewerkzaamheden met een procent is gedaald, zegt bijna een op de drie organisaties (29 procent) van plan te zijn de komende twee jaar Testing Centers of Excellence (TCoE) te ontwikkelen.
 
Nieuwe functies om te voldoen aan toegenomen vraag testen
Nu de markt van kwaliteitsborging steeds volwassener wordt, groeit deze functie uit tot een kritisch bedrijfsonderdeel. Dit betekent ook dat er nieuwe functies ontstaan nu steeds meer organisaties overgaan op DevOps en Agile. De vraag naar die functies, zoals Software Development Test Engineers, neemt naar verwachting alleen maar toe nu kwaliteitsborging een steeds centralere rol in de bedrijfsvoering van organisaties zal spelen.
 "Technologische ontwikkelingen zoals het Internet of Things, Big Data en mobiliteit leiden tot snellere zakelijke transformaties dan ooit tevoren. Bedrijven moeten wendbaar zijn om voorop te blijven lopen en om te kunnen voldoen aan de nieuwe manier van bedrijfsvoering," zegt Raffi Margaliot, Senior Vice President en General Manager Application Delivery Management van HP Software. "Dit rapport laat zien hoe snel IT-managers reageren op de megatrends die de IT-branche zo snel veranderen en welke stappen zij nemen om gelijke tred te houden met de eisen van hun klanten, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit van applicaties en klantervaring."

Interviews
Voor het World Quality Report, dat al sinds 2009 wordt gepubliceerd, zijn dit jaar 1.560 IT-specialisten uit 32 landen geïnterviewd. Het is het enige wereldwijde rapport over de kwaliteit van applicaties. Voor deze zevende editie is een hybride gegevensverzameling-methodologie ingezet. Zo zijn hiervoor zowel computergestuurde telefonische interviews als webinterviews gebruikt. Op basis van een analyse van vijf type respondentgroepen (CIO, VP Applicatie, IT-directeur, QA/ Testing Manager en CDO/ CMO) zijn voor dit rapport verder respondenten uit de hele wereld geïnterviewd via kwantitatieve gesprekken, gevolgd door kwalitatieve diepte-interviews.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim
 Meer beveiligingslekken in 2019 ondanks toename security-uitgaven
 Vier tips om het vertrouwen van de klant te winnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe smartphonebatterij gaat een week mee
 Nederland gelooft in dronebezorging
 IT-afdelingen voelen druk om te innoveren
  Investering in Internet of Things leidt tot omzetstijging
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk?
reacties
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers (1) 
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
top10
Vier HR-trends voor 2020
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Hoe kun je dít nu relativeren?!
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
Toename personeelskosten leidt tot hogere zorgkosten
Vijf tips om afval te reduceren in productie
Interne datalekken grote zorg voor IT-leiders
Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
meer top 10