zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Investering in Internet of Things leidt tot omzetstijging

28 juli 2015 - Tata Consultancy Services (TCS) presenteert de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar de impact van Internet of Things technologieën binnen een groot aantal sectoren.

De TCS Global Trend Study naar IoT, waaraan 795 managers van grote multinationals deelnamen, signaleert een enorm potentieel voor omzetgroei uit IoT, en wijst tegelijkertijd op de forse uitdagingen die er liggen voor bedrijven die over willen stappen naar een IoT-model.


 
In een toelichting op het onderzoek zegt Natarajan Chandrasekaran, CEO en Managing Director van TCS: "Het IoT-tijdperk is reeds begonnen, de vraag is in hoeverre bedrijven in staat zijn het potentieel van deze technologie te benutten. Onze nieuwe Global Trend Study wijst uit dat de leiders in IoT de technologie gebruiken om hun bedrijf radicaal te vernieuwen, op alle onderdelen – van bedrijfsmodel en producten tot en met de werkplek.
Leiders in alle branches en sectoren moeten nu gaan nadenken over de vraag waar de kansen voor hun bedrijf liggen in een wereld van slimme, via internet verbonden ‘dingen’."
Aanzienlijke kansen voor omzetgroei via IoT
Over de hele linie melden bedrijven die in IoT investeren een aanzienlijke omzetstijging dankzij hun IoT-programma’s – gemiddeld 15,6 procent in 2014. Bijna één op tien (negen procent) zag de inkomsten met 30 procent of meer toenemen.
Bestuurders zien IoT nog als groeimarkt voor hun onderneming; twaalf procent verwacht in 2015 minstens 100 miljoen dollar in IoT te investeren, en drie procent van de 795 bedrijven denkt zelfs aan minimaal een miljard dollar. Het onderzoek laat ook zien dat bedrijven verwachten dat hun IoT-budgetten elk jaar zullen blijven toenemen, tot 103 miljoen dollar per bedrijf in 2018, een stijging van twintig procent.
Ondernemingen die voorop lopen met IoT-innovatie, haalden het hoogste rendement uit hun investeringen. De succesvolste acht procent procent van de respondenten, gemeten naar ROI uit IoT, meldde over 2014 een inkomstengroei van maar liefst 64 procent, direct te herleiden tot hun IoT-investeringen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat het volgen van klanten via mobiele apps de meest gebruikte IoT-technologie is – bijna de helft van de respondenten (47 procent) doet dit. Meer dan de helft (50,8 procent) van de IoT-leiders geeft aan in IoT te investeren om hun producten en productprestaties te volgen, terwijl maar 16,1 procent van de bedrijven met de laagste ROI uit IoT dat doet. 
 
Bedrijfscultuur het grootste struikelblok
Ondanks bemoedigende cijfers over IoT-investeringen en gunstige omzetperspectieven maakt het rapport ook duidelijk dat er binnen alle sectoren nog flinke drempels zijn te nemen alvorens de belofte van IoT ingelost kan worden. De drie grootste struikelblokken zijn:
1. Bedrijfscultuur: Respondenten vinden het vooral moeilijk hun medewerkers anders te laten denken over klanten, producten en processen;
2. Leiderschap: Het is essentieel dat topbestuurders geloven in IoT en bereid zijn er tijd en middelen in te steken;
3. Technologie: Er zijn nog veel vraagtekens rond technologische issues als verwerking van Big Data, interne versus externe ontwikkeling, integratie van IoT-data met bedrijfssystemen, en beveiliging en betrouwbaarheid.

Gezondheidszorg blijft achter, Maakindustrie loopt voorop
De gezondheidszorg die volgens velen de meeste kansen biedt voor IoT-toepassingen is momenteel een van de minst ontwikkelde IoT-sectoren. Dat is een gevolg van de strenge wet- en regelgeving rond databeveiliging, die innovatie vooralsnog in de weg staat. De sector denkt in 2015 slechts 0,3 procent van zijn budget aan IoT uit te geven, maar verwacht dat dit percentage in 2018 met minstens 30 procent zal zijn toegenomen. De IoT-gestuurde zorgmarkt is in 2020 goed voor zo’n 117 miljard dollar, zo wordt voorspeld[1].
Respondenten in de Maakindustrie melden de grootste omzetgroei uit IoT: gemiddeld 28,5 procent, gevolgd door Financial Services (17,7 procent) en Media & Entertainment (17,4 procent). Automotive haalt de laagste inkomstengroei met slechts 9,9 procent.
De onderzoekers keken naar de trends in dertien sectoren en stelt vast dat grootschalige investeringen in IoT-infrastructuur en IoT-monitoring zich niet beperken tot de Maakindustrie; sectoren als Travel, Transportation en Hospitality denken dit jaar 0,6 procent van hun inkomsten in IoT te investeren. Media & Entertainment-bedrijven gaan 0,57 procent besteden – aanzienlijk meer dan het gemiddelde van 0,4 procent en de 0,44 procent voor Banking & Financial Services.

Omzetgroei Internet of Things het grootste in de VS
De inkomstengroei uit IoT is wereldwijd – alle regio’s melden over 2014 tweecijferige groeipercentages, maar Amerikaanse bedrijven rapporteren de hoogste toename: 18,8 procent meer dan in 2013. Europa als geheel meldt 12,9 procent omzetgroei, terwijl Azië-Pacific 14,1 procent groei boekte en Latijns-Amerika een indrukwekkende 18,3 procent.

VS en Europa voorop bij investeringen in Internet of Things 
Noord-Amerikaanse en Europese ondernemingen investeren meer in het aanbieden van slimme, ‘connected’ producten dan bedrijven in Azië-Pacific en Latijns-Amerika.
Noord-Amerikaanse bedrijven spenderen dit jaar 0,45 procent van hun inkomsten aan IoT-programma’s, terwijl Europese ondernemingen 0,4 procent uitgeven, tegenover 0,34 procent in Azië-Pacific en 0,23 procent in Latijns-Amerika.
Gemiddeld verwachten Europese bedrijven dit jaar 93,9 miljoen dollar te investeren in IoT, waarbij de Fransen aan kop gaan (gemiddeld 138 miljoen dollar), gevolgd door Duitsland (86,2 miljoen) en Groot-Brittannië (80,9 miljoen).
 
Het volledige rapport en aanvullende materialen zijn hier beschikbaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things
 Internet of Things verhoogt noodzaak van adoptie van IPv6
 ‘Spring op tijd op de IoT-trein’
 Internet of Things: mis de boot niet!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10