zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

LinkedIn en vacaturesites populairst bij werkzoekende ICT’er

4 juni 2015 - Bent u als ICT’er op zoek naar een baan, zijn er legio zoekmogelijkheden. U kunt kiezen voor de traditionele offline methoden, zoals face-to-face netwerken en het versturen van een schriftelijke sollicitatie. 

Het blijkt dat de digitale kanalen erg in trek zijn. Dit zegt Marieke Knippers van Bonque. "Uit ons onderzoek onder ruim 500 ICT’ers blijkt dat LinkedIn en vacaturesites op dit moment de populairste kanalen zijn in de zoektocht naar een nieuwe baan." Het lijkt erop dat de digitale kanalen het inmiddels van de offline kanalen winnen als het op werk zoeken aankomt. In ieder geval aan populariteit. Maar werken ze ook?Kanalen
In het onderzoek werd aan alle nieuwsbriefabonnees dezelfde vraag gesteld: ‘Welke kanalen gebruikt u het meest bij het zoeken naar een nieuwe baan?’ Uit de twaalf offline en online kanalen die als antwoordmogelijkheden gegeven werden, kozen de meeste respondenten voor vacaturesites (76 procent) en LinkedIn (75 procent). Knippers zegt hierover: "Het internet vertegenwoordigt voor werkzoekenden dus een onmisbaar platform om connecties uit te putten. Vacaturesites zijn nog steeds een logische bron voor relevante vacatures, en ook een LinkedIn-profiel aanmaken lijkt een slimme stap wanneer u op zoek bent naar een nieuwe baan."
Dat LinkedIn hoog scoort in deze enquête, sluit volledig aan bij conclusies uit het onderzoek dat Intelligence Group dit jaar uitvoerde onder 255 wervingsprofessionals. In de conclusies van dit onderzoek is onder meer te vinden dat LinkedIn ook voor werkgevers het belangrijkste kanaal is om te zoeken naar nieuwe medewerkers: 1 op de vijf vacatures vullen werkgevers in door LinkedIn te gebruiken. In hetzelfde onderzoek viel opvallend genoeg ook te lezen dat vacaturesites onder werving- en selectieprofessionals de laatste jaren aan populariteit hebben ingeleverd. Onder werkzoekenden in de ICT staat dit kanaal dus nog wel met stip op één, zegt Knippers.

Ook eigen netwerk veel ingezet voor nieuwe baan
Knippers vervolgt: "De derde plaats onder de populairste kanalen wordt ingenomen door het eigen netwerk. Ruim de helft van de ICT’ers (57 procent) geeft aan gebruik te maken van zijn of haar persoonlijke netwerk bij het zoeken naar een baan. Via kennissen, vrienden en familie een baan zoeken heeft als voordeel dat ze u als kandidaat persoonlijk kunnen aanbevelen; dit is vaak iets dat werkgevers meer inzicht heeft in het type persoon dat ze gaan aannemen."

Andere social media nog maar weinig gebruikt voor banenzoektocht
"Hoewel het aantal ICT vacatures dat gedeeld wordt via social media de afgelopen jaren enorm gestegen is, gebruikt de ICT’er in de praktijk eigenlijk alleen LinkedIn in zijn zoektocht naar een nieuwe baan", concludeert Knippers. Slechts een klein percentage van de ondervraagde ICT’ers gebruikte andere social media om een nieuwe baan te vinden: zes procent van de respondenten geeft aan dat ze Twitter inzetten als ze een nieuwe baan willen, en slechts zeven procent geeft aan dat Facebook het favoriete kanaal is voor hun jobhunt.
Dat staat dus in schril contrast met het aantal ICT vacatures dat gedeeld wordt via social media; van de ruim 11,5 miljoen vacatures die de afgelopen vier jaar in totaal gedeeld werden, vielen er maar liefst 12,5 miljoen in de categorie ICT. Een gemiste kans voor de werkzoekende ICT’er?

Andere populaire kanalen
"Met ruim 55 procent zijn ook de werving- en selectiebureaus nog een vaak ingezet kanaal onder ICT'ers. Opvallend genoeg worden open sollicitaties (23 procent) minder vaak verstuurd dan zoekopdrachten in zoekmachines (38 procent) en trekken interne vacatures (zes procent) en kranten (zes procent) nauwelijks nog de aandacht van de gemiddelde ICT'er. Ook uitzendbureaus worden door slechts vijftien procent van de ICT'ers benaderd voor een nieuwe baan," zegt Knippers.

Effectief of niet?
Knippers stelt dat een interessante vraag is of de meest gebruikte kanalen ook de meest effectieve kanalen zijn in de zoektocht naar een nieuwe baan. Uit een ander onderzoek van Intelligence Group blijkt dat werkzoekenden gemakkelijk hun vertrouwen leggen in ineffectieve online kanalen als het aankomt op banen zoeken. Dit terwijl de meest effectieve methoden om een baan te vinden juist vaak offline plaatsvinden.

Top Vijf Kanalen met hoogste succesratio in de banenzoektocht
1. Bekenden of netwerk
2. Vacaturesites
3. Open sollicitatie
4. Uitzendbureau
5. Binnenlopen bij of bellen naar een bedrijf

Volgens het onderzoek van Intelligence Group is een baan zoeken via bekenden of via uw netwerk het meest effectief, gevolgd door het gebruik van een vacaturesite. Op nummer drie vinden we de open sollicitatie en daarna volgen pas het uitzendbureau en het simpelweg binnenlopen bij een bedrijf. In de top vijf van meest effectieve kanalen komen LinkedIn en andere social media dus helemaal niet voor, en is er wel een opvallend grote effectiviteit gemeten bij het gebruik van vacaturesites. "Het gebruik van online kanalen is dus nog qua effectiviteit dus zeker niet volledig uit te vlakken bij uw zoektocht naar een nieuwe baan," stelt Knippers.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
 Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
 Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 LinkedIn blijft verreweg het belangrijkste wervingskanaal
 LinkedIn niet ideaal om hoger management te werven
 Werven via social media wint aan populariteit
 LinkedIn belangrijkste middel voor arbeidsmarktoriëntatie wo-studenten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
De top drie tech-trends volgens Alibaba
Ondanks salariskloof krijgen mannen en vrouwen even vaak promotie
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
C-suite wil in technologie investeren om uit de recessie te komen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Europese CEO’s vol vertrouwen in vermogen om groei te realiseren
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
In vier stappen naar je eerste elektrische auto
Retentie als talentstrategie
meer top 10