zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven op zoek naar juristen die meedenken

23 april 2015 - Michael Page heeft onderzoek gedaan onder legal professionals (bedrijfsjuristen, advocaten en kandidaat-notarissen) om de trends en vooruitzichten van de sector in kaart te brengen.

Het is de eerste keer dat dit onderzoek is uitgevoerd, met opvallende resultaten: de rol van juristen wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. En dit sluit aan bij de vraag van de markt. Bedrijven willen juristen die niet alleen naar wetten en regels kijken, maar pragmatisch meedenken, beschikken over specialistische sectorkennis en snel schakelen met de commerciële afdelingen en zakelijke partners van bedrijven.Verrassende trend op juridische markt
Het onderzoek van Michael Page werd uitgevoerd onder 289 legal professionals met minimaal drie jaar werkervaring en laat een aantal verrassende trends op de juridische markt zien. Zo stelt 36 procent van de ondervraagden dat de juridische afdeling van een bedrijf nog wordt gezien als ‘show stopper’. Een percentage dat de komende tijd langzaam naar beneden gaat, voorspelt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page Nederland: "Ondernemen betekent risico’s nemen. Om dat verantwoord te doen, wordt de rol van juristen steeds groter. Daarom worden juristen steeds vroeger betrokken bij belangrijke besluitvormingsprocessen en contractsonderhandelingen. Zo verschuift de perceptie langzaam van ‘lastig’ naar ‘nuttig en noodzakelijk’. Er moet echter nog een flinke weg worden afgelegd: 89 procent van de ondervraagden vindt dat management en medewerkers in organisaties meer ‘legal awareness’ mogen hebben."

De jurist als business partner
Doordat de rol van juristen steeds belangrijker wordt in het bedrijfsleven, verandert ook de vraag van de markt. Bedrijven zijn op zoek naar juristen die pragmatisch werken, snel schakelen tussen de verschillende bedrijfsbelangen en bijdragen aan het behalen van de zakelijke doelen van de organisatie. De jurist wordt hierdoor steeds meer gezien als een volwaardige business partner. "De markt vraagt om pragmatische juristen," stelt Voogt. "Ze worden steeds vaker vanaf het begin betrokken bij onderhandelingen en besluitvormingsprocessen. Zo wordt het juridisch kader direct meegenomen en wordt voorkomen dat ze in een later stadium worden gezien als show stopper."

Overstappen lastiger
Deze grotere betrokkenheid vereist natuurlijk een gedegen specialistische kennis van de sector waarin de jurist werkzaam is en dat bemoeilijkt volgens 69 procent van de ondervraagden het overstappen naar een andere sector. Voogt: "Bedrijven vragen vaak juristen die al binnen de sector werkzaam zijn. Kenmerkend is dat men op zoek is naar professionals die het liefst bij soortgelijke organisaties werken en bekend zijn met de wet- en regelgeving in de sector en daarbij horende contracten. Dit geldt met name bij de sectoren die onder toezicht staan, zoals de telecombranche." "Andersom zie je dat ook," vervolgt Voogt: "De meer ervaren advocaten vinden het lastig om de overstap te maken naar het bedrijfsleven en naar het pragmatisme wat daarbij hoort."

Work-life balance
Niet alleen de vraag vanuit de markt is aan verandering onderhevig, ook juristen zelf willen een ander soort baan. "Generatie Y met een rechtendiploma op zak wordt liever bedrijfsjurist mét een sociaal leven dan advocaat bij een gerenommeerd advocatenkantoor zonder sociaal leven," zegt Voogt.
Niche-kantoren voor advocaten
De advocatuur is momenteel volop in beweging. De afgelopen jaren is er een opkomst geweest van niche kantoren, opgericht door ervaren partners en advocaten. Deze boutique firms spelen in op de vraag uit de markt: zie bieden specialistische kennis aan tegen een gereduceerd tarief én meer persoonlijke aandacht van senior medewerkers en partners voor de klant. Daarnaast maakt de flexibele schil zijn intrede te maken in de van oudsher meer tradionele advocatuur. Zowel grote (inter)nationale advocatenkantoor als boutique firms maken steeds vaker gebruik van interimmers bij omvangrijke projecten, gedurende drukke periodes of voor de opvang van onverwacht verlof.

79 procent solliciterende professionals gebruikt werving- en selectiebureau
Risicomijdend gedrag is inherent aan de juridische sector. Hoewel 76 procent aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe baan, is slechts 28 procent hier actief mee bezig. "Als legal professionals van baan willen wisselen doet het grootste deel (79 procent) dat via werving- en selectiebureaus. Voogt: "Ze zitten in principe goed waar ze zitten, houden zelf niet actief de diverse vacaturesites in de gaten, maar dat wil niet zeggen dat ze niet open staan voor nieuwe aanbiedingen."

Juristen zoeken zekerheid
De aard van de werkzaamheden zijn voor 39 procent van de vrouwen en 27 procent van de mannen een belangrijke reden om van baan te wisselen. De bedrijfscultuur speelt een minder grote rol: vijftien procent van de vrouwelijke ondervraagden en acht procent van de mannelijke ondervraagden geeft aan dit mee te wegen bij een beslissing om van baan te veranderen. Opvallend is verder dat maar liefst 70 procent zich zeker voelt over behoudt van zijn of haar baan en dat speelt ook een rol bij het zoeken naar een andere baan. Voogt: "Het grootste deel van de juristen is op zoek naar een vast contract en zekerheid. Mensen zijn voorzichtig om de overstap te maken, omdat je niet meer per definitie een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Aanvankelijk stonden juristen daar erg afwijzend tegenover, maar wij zien dat dit onder jongere professionals steeds minder als een probleem wordt ervaren. Legal professionals zijn steeds vaker bereid de stap te nemen van een vast contract naar een contract voor bepaalde tijd, mits er zicht op een vast contract is natuurlijk."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
 Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
  In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weer volop vraag naar juristen
 Juridische vacatures weer in de lift
 Bedrijfsjurist kwistig met verantwoordelijkheden
 Jurist bestuursrecht krijgt betere kansen op de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Coaching populairder dan ooit
meer top 10