zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jurist bestuursrecht krijgt betere kansen op de arbeidsmarkt

29 maart 2012 - Het aantal juridische vacatures daalde in de eerste maanden van dit jaar met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar laat wel een duidelijke stabilisatie zien ten opzichte van de afgelopen maanden. Het diepe dal lijkt voorbij. Vacatures voor juristen bestuursrecht daalden slechts licht met zes procent.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Legal Arbeidsmarkt, 1e kwartaal 2012’ van Joost Duffhues, competence director Legal bij Yacht. Duffhues: "Vorig jaar zaten de juristen bestuursrecht echt in de hoek waar de klappen vielen. Er was sprake van een grote krimp in vacatures, nu ontstaat er voor hen weer ruimte op de arbeidsmarkt omdat het aantal vacatures langzaam oploopt. Bent u als jurist bestuursrecht - latent - op zoek naar een nieuwe baan, dan is dit het moment om in actie te komen. Juristen die op zoek waren naar een baan in de zakelijke dienstverlening of bij de overheid hadden het vorig jaar ook behoorlijk moeilijk. Ook daar gaat het nu langzaamaan wat beter met nog maar een lichte daling (-twaalf procent) in de zakelijke dienstverlening en bij de overheid (-twintig procent). Je kunt nog niet zeggen dat er sprake is van herstel, dat is te vroeg. Je kunt wel zeggen dat waar in 2011 alle lichten op rood stonden, ze nu nog niet groen zijn, maar zeker wel oranje." Werkgevers zoeken 'quick start' juristen
Werkgevers zijn momenteel op zoek naar ervaren juristen met de juiste opleidingen en (branche)ervaring die minimaal ingewerkt hoeven te worden. Duffhues: "Juridische afdelingen draaien vaak op een minimale bezetting, waardoor er behoefte is aan een jurist die direct kan inspringen en productief is. Men heeft geen tijd of geld beschikbaar om nieuwe medewerkers in te werken. Men is op zoek naar een generalistische pro-actieve jurist. Mijn advies aan juristen is dus: zorg ervoor dat u zich zo breed mogelijk blijft ontwikkelen." 

Liever flexibele werktijden dan een goed pensioen

Het overgrote deel van de juristen werkt in loondienst en maar liefst 83 procent heeft een contract voor onbepaalde tijd. 40 procent werkt in de juridische sector, 30 procent bij de overheid en zestien procent is actief in de zakelijke dienstverlening. Duffhues "Wat we verder zien is dat pensioen als arbeidsvoorwaarde aan terrein verliest en dat flexibele werktijden aan belang wint. 73 procent werkt nu vier dagen of meer en 43 procent zou graag minder willen werken, meestal een dag minder per week.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een kwart van de juridische commissarissen is vrouw
 Vraag naar juristen stabiliseert
 Vacatureaanbod juridische sector stijgt
 Crisis raakt nu ook interim-jurist
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10