zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Juridische vacatures weer in de lift

12 november 2014 - Het aantal juridische vacatures is in het afgelopen kwartaal flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de overheid, de zorg, de zakelijke dienstverlening en intermediairs zorgen nu al twee kwartalen op rij voor een duidelijke stijging van de vraag naar juristen.

De branches energie & telecom (-tien procent), industrie (-vier procent) en de financiële dienstverlening (-51 procent) zakken in het derde kwartaal weg. Opvallend omdat zowel de financiële dienstverlening als de industrie in het tweede kwartaal nog flink in de lift zaten met een groei van meer dan veertien procent. Zowel in het tweede als derde kwartaal zien we een positieve vacatureontwikkeling. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014’ van Joost Duffhues, commercieel manager Legal bij Yacht.Overheidsbezuinigingen
Duffhues: "De bezuinigingen bij de overheid hebben een enorme impact op de juridische arbeidsmarkt gehad. Het merendeel van het juridisch werk is overheidsgerelateerd en juist daar zijn de afgelopen jaren heel veel juridische functies komen te vervallen. Toch zie je in de laatste twee kwartalen een kentering. De overheid zoekt weer juristen en voornamelijk de vraag naar juridisch adviseurs en juridisch beleidsmedewerkers is flink gestegen. Dikwijls zijn dit juridische functies gerelateerd aan de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten. Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Dit schept kansen voor werkzoekenden of juristen uit het fysieke domein die van baan willen veranderen. Waarbij we wel de kanttekening moeten maken dat dit veelal geen fulltime functies zijn. Ook is er een duidelijke stijging zichtbaar naar (algemeen) juridisch medewerkers en notarissen. Echter de vacatures voor advocaten dalen voor het derde kwartaal op rij."

Lage mobiliteit maar meer flexibiliteit
Voor juristen zijn salaris, inhoud, werksfeer en een vast contract de belangrijkste aspecten om voor een baan te kiezen. Momenteel zoekt 33 procent van de juristen helemaal geen nieuwe baan. Slechts negen procent zoekt actief en dat is opvallend lager dan de totale groep hoger opgeleiden (twaalf procent) De resterende groep zoekt latent. Arbeidsvoorwaardelijk zijn salaris en flexibele werktijden veruit leidend.
In vergelijking tot hoger opgeleiden is het opvallend dat juristen plezier in het werk minder belangrijk vinden (60 vs 70 procent) maar juist op zoek zijn naar flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.De meerderheid van de juristen wil graag fulltime werkzaam zijn en zoekt naar een betere balans tussen werk en privé.
De gewenste branche voor juristen om werkzaam te zijn blijft overduidelijk de juridische sector en de overheid, gevolgd op de derde plaats door de zakelijke dienstverlening. Deze laatste heeft duidelijk terrein gewonnen en haalt de financiële sector in.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling'
 De drie meest voorkomende koopfouten bij SSD’s
 Digitale leiders zien digitalisering van infrastructuur als grootste prioriteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 Bescherming persoonsgegevens bovenaan prioriteitenlijst juridische beslissers
 Bedrijfsjurist kwistig met verantwoordelijkheden
 Opleiding HBO-Rechten succesvol, werkveld moet nog wennen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
Van 1001 wachtwoorden naar nul?
Zo erkent u gemaakte fouten!
De cyberdreiging van vaccinaties
Consumenten recyclen wachtwoorden
COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
meer top 10