zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

50-plusser werkt amper aan eigen arbeidsmarktkansen

10 oktober 2014 - Onderzoek naar de employability en inzetbaarheid van werkzame 50-plussers laat zorgwekkende resultaten zien. Zo heeft meer dan een kwart van de 50-plussers geen CV, heeft een derde afgelopen jaar zijn/haar CV herzien en heeft slechts 24 procent afgelopen jaar concrete stappen gezet om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Ondanks het geld en aandacht die door de overheid, werkgevers en vakbonden wordt geïnvesteerd in deze groep, weet slechts een klein gedeelte zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit blijkt uit recent onderzoek onder 7.398 personen door Intelligence Group in opdracht voor de Academie van Arbeidsmarktcommunicatie.50-plusser vooral intern gericht
Bijna 80 procent van de werkzame 50-plussers zegt kennis en vaardigheden opgedaan te hebben die hen meer waard maken in hun huidige werk. Dat ligt in lijn met het Nederlands gemiddelde. Ook geeft ruim een derde (36 procent) kennis en/of vaardigheden te hebben opgedaan die ze leuk vinden. Maar amper een kwart van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar kennis en/of vaardigheden verworven die de positie op de (externe) arbeidsmarkt verbeteren. Bij jongeren geldt dat voor 40 procent van de beroepsbevolking.

Employability blijft achter
De groep van 50-plussers kan weerbaar en concurrerend zijn op de arbeidsmarkt, maar dan moeten ook de 50-plussers die nu een baan hebben daar actief mee aan de slag. De nu veel voorkomende interne, en op zichzelf gerichte focus maakt deze doelgroep extra kwetsbaar voor de snelle veranderingen die we binnen organisaties en de arbeidsmarkt zien. Verder zijn er andere indicaties waaruit blijkt dat de employability achterblijft, zoals:
-59 procent heeft afgelopen jaar geen training of opleiding gevolgd;
-21 procent heeft afgelopen jaar gesolliciteerd. Het Nederlands gemiddelde ligt op 32 procent;
-26 procent van de werkzame 50-plussers heeft geen CV;
-Slechts eenderde van de 50-plussers heeft afgelopen jaar zijn CV herzien. Het Nederlands gemiddelde licht op 45 procent.

Dubbel negatief effect
"We zien een dubbel negatief effect bij werkzame 50-plussers. De leeftijd gecombineerd met het achterblijven in employability verkleint de kansen op de arbeidsmarkt extra. Werkgevers zouden veel actiever moeten inzetten op employabilitycommunicatie om de arbeidsmarktkansen en bewustwording onder 50-plussers te vergroten," aldus Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe ontslagregeling dwingt 50-er tot beweging
 Scholingsbudget nu ook voor werkzoekende 50-plusser
 Aanpak re-integratie maakt eenheidsworst van werkzoekende oudere
 50-plusser mag leeftijd achterhouden bij sollicitatie
 
 
reacties
 
Jelle Kingma  |   | 
10-10-2014
 | 
08:11 uur
Bij de methoden om employability te scoren, ontbreken 'moderne' zaken als LinkedIn. Of doet de gemiddelde 50-plusser daar niet aan.
Hoe doe je het dan met meer dan 750 connecties?
Ik vind dit wel een beetje ouderwetse benadering.
Jelle Kingma
Business Process Analist
Allianz Nederland
54 jaar
Ferna Harms  |   | 
10-10-2014
 | 
10:16 uur
Ondanks mijn zeer frequente sollicitaties, recente CV, die ik zeer regelmatig aanpas en recente opleidingen, lukt het mij niet om aan de slag te komen!. Netwerken/W&S bureaus/LinkedIn etc. etc. wat meer te doen? Willen werkgevers nog wel een fitte/gemotiveerde 53 jarige HR Manager in dienst nemen? Werkgevers open svp uw ogen er zijn genoeg 50 plussers die wel alles op orde hebben, helaas blijft het stigma van een 50 plusser hangen.
Harry Vorenkamp  |   | 
10-10-2014
 | 
11:48 uur
Opnieuw een onderzoek over een doelgroep die in de belangstelling staan. Het onderzoek zal uiteraard valide zijn, doch in mijn omgeving zijn vele 55+ die meer de wereld over (willen) trekken dan menig jongere, die zich meer ontwikkelen dan gemiddeld en die top bijdragen leveren aan onze economie. Mensen die ook alle communicatiekanalen machtig zijn en daarbinnen bewuste keuzes maken. Laten we eens een onderzoek doen naar deze positieve zijde van de 50+'rs. Het stigma zal daarmee op een andere wijze worden beďnvloed en dat zal uiteindelijk weer ten goede komen aan de arbeidsmarktkansen.
Leo Besemer  |   | 
12-10-2014
 | 
17:56 uur
De cijfers kunnen best kloppen, maar de interpretatie lijkt nogal uit de lucht gegrepen. 'Veel werkzame 50+'ers hebben geen cv'. Nee, dat heb je ook pas nodig als je wilt gaan solliciteren. En solliciteren doe je als je kans ziet op een betere baan. Die kansen zijn niet best.
Het probleem ligt bij werkgevers die denken dat je oud, eigenwijs en vaak ziek bent als je voor 1975 geboren bent.
En ook bij een idioot pensioensysteem waardoor werkgevers vanaf je 50e verjaardag 33% van je bruto salaris minus franchise (=EUR 16.600) als pensioenpremie moeten betalen. Bij 20-ers is dat 8%. Je moet wel heel erg goed lijken om dat verschil te overbruggen.
De overheid beweert wel werken voor 'ouderen' te stimuleren, maar het blijft bij woorden.
leonardo  |   | 
15-10-2014
 | 
22:18 uur
Eerdere onderzoeken door Intelligence Group leveren weinig tot geen intelligentie op, zo ook nu weer. De onderzoekers lijken wel dezelfde beperkt ontwikkelde bureaucraten van wie ze de responsen binnen krijgen, of wel objectieve subjectiviteit en subjectieve objectiviteit zijn zwaar uit balans.
Herbert Mochtel  |   | 
19-05-2015
 | 
14:45 uur
@leonardo

Kun je dit toelichten?
Erna  |   | 
11-05-2020
 | 
15:04 uur
1.500 serieuze sollicitaties verder, goede CV's in verschillende versies en talen, brede en lange kennis goed op orde welke ik verwerk in een serieuze motivatiebrief, nette foto, uitgebreide linked-in pagina up to date, vrijwilligerswerk waaronder het maken van internetpagina's, een check van mijn CV's door een Directeur HR met als resultaat dat alles er prima uitziet, ik heb geen mantelzorgtaken meer (geen kinderen en ouders overleden, dus vrij baan om te werken), ik geef aan dat ik GRAAG aan de slag ga, ondanks vaak gratis overwerken, ondanks terugbellen en vragen waarom niet..... en toch ontvang ik zelden een vraag om op gesprek te komen. Ik ben zeer gemotiveerd, heb altijd gestreefd naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Dergelijke houding van werkgevers doet zeer!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10