zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe ontslagregeling dwingt 50-er tot beweging

9 oktober 2014 - Vanaf 1 juli 2015 zal de ontslagwetgeving flink gaan veranderen met als doelstelling de flexibilisering van de arbeidsmarkt te verbeteren. Met name beoogt de regeling hierdoor het aantal vaste contracten te laten groeien.

Door de vergoeding wettelijk te maximeren tot 75.000 euro en deze vergoeding te verbinden aan transitiebudget beoogt de wetgever dit doel te bereiken. Voor de meerderheid van de werknemers zal deze regeling overzienbare gevolgen hebben, hoewel nog maar te bezien valt wat onder transitiebudget zal blijken te vallen. De kwetsbare groep zal wel het hoger opgeleide (en vaak goed betaalde) bedrijfskader blijken te zijn. Dat stelt Charles de Monchy, Partner bij Schaekel & Partners, Interim & Search Management.



Voorbeeld
De Monchy: "Neem het volgende fictieve voorbeeld: Erwin van der Akker heeft bij Schelp Oliën twintig jaar naar tevredenheid gewerkt, laatstelijk als senior finance manager. Hij heeft te horen gekregen dat hij uit moet gaan kijken naar een baan buiten Schelp. Niet eenvoudig voor iemand van 51! In 2014 weet hij zich in ieder geval beschermd door de kantonrechtersformule, die hem in zijn geval verzekerd ziet van circa twee jaar inkomen. Gegeven zijn kansen op de arbeidsmarkt zal dat hard nodig zijn. Echter, het is september 2015! Schelp geeft hem te kennen dat hij maximaal 75.000 euro bruto transitiebudget zal meekrijgen. Dat is het. Na zijn twee maanden opzegtermijn heeft Van der Akker nog maar een potje van circa 37.000 euro netto om van te leven in plaats van de gedachte 200.000 euro in stamrecht. Had hij dat maar eerder geweten."

Kwetsbare manager
De hoog opgeleide manager op leeftijd is uiterst kwetsbaar geworden als hij niet voorbereid is, met name nu valt te verwachten dat ondernemingen na juni 2015 extra kritisch zullen kijken naar hun ‘dure’ werknemers, lees: met veel dienstjaren en verouderde kennis. Zowel de werknemer als de werkgever zullen nu al actie moeten ondernemen om straks niet voor voldongen feiten te komen.
De Monchy: "De toch al moeilijke arbeidsmarkt voor 50+-ers (circa 2,1 miljoen werkzame personen) zal verder onder druk komen, waarbij een uitweg zal kunnen zijn om óf demotie te accepteren óf zelf het roer in handen te nemen en te gaan ondernemen (het zelfstandig ondernemerschap). Met name deze laatste optie lijkt een reële keuze om het lot in eigen hand te houden. Recent onderzoek (Interim Index 11) geeft aan dat succesvolle interim managers voor hun 50ste deze stap naar zelfstandigheid hebben genomen. Bedrijven moeten dit sterker stimuleren. Helaas loopt de overheid achter de feiten aan door de facto te verbieden werkgevers voor hun voormalige werknemers te laten freelancen (het vermeende dienstverband)."

Fitheid
Ondernemingen én werknemers moeten kijken naar de ‘fitheid’ van hun hoger opgeleiden en hun seniore werknemers en nu al met hen het gesprek aangaan voordat het te laat is, aldus De Monchy. "De wet heeft het ontslagrecht versoepeld, maar wel de mogelijkheid gecreëerd om eisen te stellen aan goed werkgeverschap en transitiebegeleiding. Doet de werkgever dat niet of onvoldoende dan zal deze op verhoging van de ontslagvergoeding kunnen rekenen. Voor de werknemer is de urgentie in ieder geval evident geworden. Of in andere woorden: ‘if you are sitting on a cactus, you better move your butt’."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB wil af van luxe arbeidsvoorwaarden
 Wijzigingen Wet Werk en Zekerheid leiden tot meer personeelsverloop in flexibele schil
 Zeven tips voor werkgevers bij het nieuwe ontslagrecht
 Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 
 
reacties
 
Hans Visser  |   | 
9-10-2014
 | 
12:58 uur
De Monchy weet wel wat creatief boekhouden is. De transitievergoeding rekent hij direct om naar netto inkomen en de ontslagvergoeding niet. Ook vanuit het stamrecht moet je daar gewoon belasting over betalen. Maar belangrijker is natuurlijk dat je de transitievergoeding gebruikt waarvoor hij bedoeld is: ondersteuning en opleiding om elders weer aan het werk te komen.
Schäffers  |   | 
16-10-2014
 | 
20:35 uur
Belasting werd uitgesteld in een stamrecht BV en het belastingdeel kan tot deuitkering mee-renderenen. Het kan ook voorkomen dat ten tijde van uitkering de begunstigde in een lager belasting tarief valt.
Vast staat wel dat het omscholen van 50 plussers met welke transitievergoeding dan ook nauwelijks rendeert. Omscholen op latere leeftijd is minder succesvol en een werkgever neemt geen 50 plusser aan wanneer hij ook een jonger iemand kan krijgen. Subsidieregelingen werken zeer tijdelijk. Voor ouderen dus een schijn oplossing. Maar dat is misschien ook wel de bedoeling.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10