zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanpak re-integratie maakt eenheidsworst van werkzoekende oudere

21 mei 2014 - Ouderenorganisaties PCOB, Unie KBO en NOOM stellen dat de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt beter moet: veel talent blijft nog onbenut.  "De huidige aanpak rond re-integratie maakt een eenheidsworst van werkzoekende ouderen."

Actieplannen van overheid en UWV blijken niet (genoeg) te werken, er is meer maatwerk nodig. Dit staat in het manifest met aanbevelingen dat de ouderenorganisaties woensdag 21 mei, tijdens de expertmeeting 'Maak werk van 50-plussers', uitreiken aan CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Er is meer maatwerk nodig. Een lager opgeleid iemand, die - wat onder de oudere generatie nog voorkomt - 25 jaar trouw is gebleven aan zijn werkgever en op straat komt te staan omdat zijn functie overbodig is geworden, heeft een andere benadering nodig dan een werkzoekende oudere die vaak van baan is veranderd en zijn kennis heeft bijgehouden." Dat zegt Els Hekstra directeur van ouderenorganisatie PCOB, die samen met de Unie KBO en migrantenkoepel NOOM de afgelopen jaren twee projecten heeft uitgevoerd om de arbeidsparticipatie van ouderen te bevorderen.Veel talent nog onbenut
Uit de projecten blijkt dat vooral de beeldvorming over én van oudere werknemers moet veranderen; 50-plussers hebben veel te bieden, maar werkgevers en organisaties staan (soms onbewust) niet altijd voor hen open. Het inzetten op empowerment blijkt succesvol. Senioren zelf kunnen hun eigen zoek- en sollicitatievaardigheden nog verbeteren. Ook is er maatwerk nodig om werkzoekende 50- plussers te helpen: het gaat meer om competenties dan om leeftijd. Goede scholingsmogelijkheden voor deze groep is essentieel.
Dit komt naar voren in de aanbevelingen die CNV-voorzitter Maurice Limmen vandaag ontvangt uit handen van de ouderenorganisaties. Limmen: "De hoge werkloosheid, het lage baanperspectief en de vaak lange periode in de WW waar ouderen mee te maken hebben gaan ons als CNV aan het hart. Nu we met z'n allen langer moeten werken, is het van groot belang dat het ook normaal is dat werkgevers en werknemer er met elkaar alles aan doen om gezond, gemotiveerd en werkend het pensioen te halen."
In het manifest met aanbevelingen is aandacht voor de opbrengst van arbeidsparticipatieprojecten '50+ Werkt' en 'Maak werk van uzelf' van de ouderenorganisaties. Deze vormen, samen met onderzoeksresultaten, aanleiding voor de aanbevelingen. Eerlijk en kritisch komen ook de maatregelen van de overheid, zoals het Actieplan 55-plus Werkt van het UWV, hierin terug.

Boodschap meegeven
Tijdens de expertmeeting vandaag gaan de ouderenorganisaties met experts in gesprek over de aanbevelingen. Zij komen uit de kringen van sociale partners, arbeidsmarktinstituties, maatschappelijke organisaties en ouderen zelf. Ouderenorganisaties willen de aanbevelingen verdiepen, zorg dragen voor de uitvoering en de boodschap meegeven: 50-plussers hebben de arbeidsmarkt veel te bieden; benut hun inzet en talenten! Meer geld is daar niet per definitie voor nodig, wel een andere aanpak.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

  Bijna net zoveel vacatures als werklozen
 Economisch beeld fractie minder gunstig
 Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Langdurige werkloosheid versnelt verouderingsproces
 Ouderen net zo productief als jongeren
 Jongeren positiever richting 2014 dan ouderen
 Vele Tinten Vergrijzing: onderzoek kan kansen verzilveren en gevaren afwenden
 
 
reacties
 
luuk ploeg  |   | 
21-05-2014
 | 
11:36 uur
De boodschap aan het eind van het artikel is de meest waardevolle. Werkgevers (Matchers van banen )heb vertrouwen in de brede kennis en de flexibiliteit die onder de ''oudere'' werknemers zeker nog bestaat. Laat niet de kansen (zoals ik nu zelf ervaar) bij voorbaat onbenut. Dit is vooral van toepassing bij de uitzend- of detacheringbureaus.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
21-05-2014
 | 
20:43 uur
Alles heeft te maken met cultuuromslag en mentaliteit. Het kost tijd, even geduld nog en het gaat goedkomen.
Judith Verweij  |   | 
23-05-2014
 | 
09:50 uur
Het artikel bevestigt de visie van Lee Hecht Harrison: 50-plussers hebben de arbeidsmarkt veel te bieden: benut hun inzet en talent! Dat is dan ook de focus van ons programma 'What's Next', speciaal opgezet voor de seniore medewerkers. Hierin worden 50-plussers begeleidt van werk naar bijvoorbeeld ondernemerschap, een nieuwe loopbaan of een uit verschillende facetten bestaande loopbaan, bijvoorbeeld een goede combinatie van deeltijdwerk, vrijwilligerswerk en vrije tijd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen?
Zakelijke rijder gaat het liefst met zijn leaseauto op vakantie
Vier manieren waarop AI uw leven makkelijker en veiliger maakt
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?
Onderzoek toont risico’s penetratietesten aan
Nederlanders geven gemiddeld 211 euro uit aan slimme huisbeveiliging
Opleiders populairste doelwitten cyberaanvallen
Automobilist kijkt naar werkgever voor opladen elektrische zakelijke auto
Dekkingsgraad duikt onder kritieke grens
Vijf slimme manieren die u helpen uw concurrenten te overtreffen
meer top 10