zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan de helft van de managers in de industrie overweegt een carrièrestap

2 september 2014 - Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Van de Groep & Olsthoorn Executive Search & Interim Management  onder 1.660 managers en directeuren in de Nederlandse industrie, blijkt dat meer dan de helft van deze managers een nieuwe baan overweegt.

Promotiekansen en baaninhoud blijken de belangrijkste redenen voor het overwegen van een andere baan. Salaris blijkt minder van belang.Personeelsverloop 
In de aantrekkende economische situatie in de industrie worden organisaties veelvuldig geconfronteerd met personeelsverloop. 30 procent van de respondenten zou graag een andere functie willen binnen de huidige organisatie, 31 procent van de managers denkt aan het nemen van ontslag bij zijn huidige werkgever. Op de vraag of managers weg gaan bij hun huidige werkgever, zodra er een goed alternatief geboden wordt, gaf ruim 52 procent aan het hiermee eens te zijn. Tot slot staat 82 procent van de respondenten open voor benadering voor een andere functie.
 
Vertrekintentie
Hoewel werd verwacht dat werknemers die langer bij een organisatie zitten minder geneigd zijn een vertrekwens te hebben, blijkt uit het onderzoek het omgekeerde. Verder blijkt werktevredenheid een sterke voorspeller te zijn van de vertrekintentie. De sterkste factoren hierbij zijn promotiekansen en inhoud van de functie. De risicogroepen met een verhoogde vertrekintentie zijn de jongere managers en de managers die al langere tijd in hun functie zitten.

Methodieken 
Het onderzoek van Van de Groep & Olsthoorn pleit ervoor dat organisaties die methodieken implementeren welke streven naar een excellent opererende organisatie, zoals Lean Management, Six Sigma en Operational Excellence, de vertrekintentie van managers verkleinen. De objectieve manier van meten, beoordelen en belonen heeft grote invloed, net als de focus op continue verbetering en eigenaarschap van het eigen proces.
Directeuren Bert-Jan de Visser en Gertjan van de Groep van Van de Groep & Olsthoorn stellen dan ook: "We merken dat organisaties strevend naar ‘een excellent opererende organisatie’ op termijn goede resultaten boeken, met name op het vlak van werknemerstevredenheid, betrokkenheid en operationeel resultaat. Dit toont aan dat tevredenheid, betrokkenheid en goede resultaten hand in hand kunnen gaan."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geld niet altijd belangrijkste motivatie voor carrièremove
 Blaas uw carrière nieuw leven in tijdens uw vakantie
 Executive-uitstraling bepaalt in grote mate carrièrekansen
 Geld belangrijkste obstakel bij carrièreswitch
 
 
reacties
 
Peter van Andel  |   | 
30-09-2015
 | 
14:39 uur
De strekking van het artikel is altijd open voor een debat, maar ik ben het er mee eens!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Hoe kunnen banken en financiële instellingen reageren op COVID-19? (2) 
Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress (1) 
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (2) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
top10