zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Jongere moet baan onder niveau accepteren’

10 april 2014 - Veel Nederlanders (82 procent) vinden dat jongeren een baan onder hun niveau moeten accepteren. Een meerderheid (54 procent) vindt zelfs dat dit wettelijk verplicht moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 82 procent van de bevolking vindt dat jongeren zelf actiever moeten zijn om interessant te zijn op de arbeidsmarkt. Een ruime meerderheid van Nederland denkt dat criminaliteit het gevolg is van toenemende jeugdwerkloosheid.



Tekort aan banen
Volgens 67 procent is de jeugdwerkloosheid te wijten aan het tekort aan banen én een slechte aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (55 procent). Het is nu zelfs zo dat de helft van Nederland vindt dat jongeren zich verplicht moeten omscholen als zij langer dan een jaar zonder werk zitten. De overheid zou er volgens een ruime meerderheid voor moeten zorgen dat het onderwijs een betere aansluiting heeft op de arbeidsmarkt.
"Het feit dat veel Nederlanders aangeven een rol te kunnen en willen spelen bij het bestrijden van de jeugdwerkloosheid is zeer bemoedigend. Jongeren werken hard om een baan te vinden. Maar hulp is altijd welkom. Familie, kennissen, bedrijfsmentoren en docenten spelen daarbij een belangrijke rol. Dat doen we samen met iedereen die jongeren een stap verder wil helpen. Dat is niet alleen belangrijk voor de jongere zelf, maar het brengt ook energie en nieuwe ideeën in bedrijven en organisaties. Iedereen verdient een kans om mee te bouwen aan een sterker Nederland."

Oudere werknemer waardevol
Nederlanders hechten overigens veel waarde aan oudere werknemers. Zij moeten worden ingezet als mentoren van jongere werknemers. Maar liefst 86 procent van Nederland vindt dat ouderen hun kennis moeten overdragen aan jongere werknemers. Acht van de tien Nederlanders denkt dat de kennis en ervaring van ouderen op de werkvloer zouden worden gemist, als ze moeten plaatsmaken voor jongeren. Er is maar een kwart dat vindt dat ouderen wél plaats moeten maken voor jongere werknemers.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Starter accepteert baan onder niveau
 Starter accepteert vaak baan onder niveau
 Baan onder niveau maakt ongelukkig
 Werken onder niveau stompt af
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10