zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexbranche geeft de toekomst een 6,9

24 januari 2014 - De vierde FlexVertrouwenIndex van Dzjeng en FaseVijf laat zien dat flexbureaus wéér positiever zijn over de toekomst. Sinds het voorjaar van 2013 voorzien zij het langzaam aankomende herstel al met hun voorzichtige en groeiende optimisme.

Inmiddels ziet zo’n 40 procent van de flexbureaus optimistische werkgevers / opdrachtgevers. Volgens de flexbureaus zullen werkgevers daarom iets meer personeel nodig hebben. Opvallend is dat, ondanks de snel gestegen en inmiddels hoge werkloosheid, een vijfde van de flexbureaus krapte ervaart op de arbeidsmarkt, vooral in techniek, financiële dienstverlening en kennisintensieve zakelijke dienstverlening.



Lichte stijging
Gemiddeld geeft de flexbranche de toekomst een  6,9  (vorig kwartaal was dat nog een 6,6, en daarvoor een 6,2).
• Middelgrote bureaus en werkmaatschappijen geven de toekomst met een 7,3 een iets hoger cijfer dan de kleine en de (zeer) grote bureaus (ongeveer een half punt).
• Bureaus die relatief sterk gericht zijn op detachering of op werving & selectie geven de toekomst met cijfers tussen 6 en 6,7 een wat lager cijfer.
• De bureaus die bemiddelen naar informaticafuncties zijn met gemiddeld een 7,2 het meest enthousiast over de toekomst. De bureaus die bemiddelen naar agrarische en administratieve functies zijn met een 6,7 juist wat minder enthousiast.
• De bureaus die personeel leveren aan Vervoer en logistiek en Overige zakelijke dienstverlening wijken als enige duidelijk af van het gemiddelde; ze zijn het minst positief en geven de toekomst een 6,7.

Verder groei van het waargenomen optimisme
Ook lichte stijging van de werkgelegenheid verwacht, in combinatie met blijvende stijging van de vraag naar tijdelijk personeel:
• Ondernemersklimaat – nog 56 procent ervaart onzekerheid bij klanten, per saldo ervaart 35 procent (zeer veel) optimisme bij klanten. Dit laatste is weer een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo 24 procent (zeer veel) optimisme ervoer bij klanten.
• Werkgelegenheid – 35 procent verwacht gelijkblijvende werkgelegenheid bij werkgevers in Nederland, per saldo verwacht 51 procent een stijging van de werkgelegenheid. Dit is een enorme verbetering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 21 procent een stijging verwachtte.
• Vraag naar (tijdelijke) werknemers – 25 procent verwacht dat de vraag naar tijdelijke werknemers  door werkgevers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 60 procent (lichte) groei van de vraag. Dit is een verdere verbetering t.o.v. het vorige kwartaal, toen per saldo 51 procent (lichte) groei verwachtte.
• Margepercentage – 65 procent verwacht dat de marge op geleverde tijdelijke werknemers gelijk zal blijven, per saldo verwacht vier procent een daling van de marge. Dit is weer een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo elf procent een daling verwachtte.

3. Krapte op de arbeidsmarkt ervaren door een vijfde van de flexbureaus
• 66 procent ervaart geen krapte en stelt dat er voldoende geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Bovendien stelt veertien procent dat er (zeer) veel geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Er is nu geen duidelijk patroon naar functies of sectoren herkenbaar.
• Zelfs nu ervaart twintig  procent dat er te weinig geschikte kandidaten beschikbaar zijn.
Deze krapte geldt vooral voor technische beroepen en in de financiële en de kennisintensieve zakelijke dienstverlening.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De mens als kritische succesfactor van projectteams
 Flexibel werken beperkt kostbaar personeelsverloop
 Inefficiënte inhuur flexibel personeel kost miljarden
 Flexbranche geeft de toekomst een 6,6
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10