zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De mens als kritische succesfactor van projectteams

17 januari 2014 - In de huidige tijd en markt moeten we flexibel zijn om goed in te kunnen in spelen op alle veranderingen. Snelheid, wendbaarheid en creativiteit krijgen in projecten steeds meer nadruk en dat blijkt uit de populariteit van Agile en het Agile-raamwerk Scrum.

In de praktijk mislukken echter nog veel  van deze projecten. In de optiek van Hans de Jong, mede-oprichter van Profile Dynamics,  komt dat omdat er te snel gekozen wordt voor Agile en Scrum, zonder dat er wordt gekeken naar wat er bij de organisatie en de mensen past. "Het goed afronden van een project is een complexe aangelegenheid waarbij verschillende belangen met elkaar verenigd dienen te worden. De menselijke factor speelt hierin een doorslaggevende rol."



Samenwerken
"Inzicht in de persoonlijke drijfveren van zowel de stakeholders, projectleider als de individuele teamleden kan het welslagen van het project in sterke mate vergroten," aldus De Jong. "Drijfveren komen voort uit het wereldbeeld dat mensen hebben en bepalen in hoge mate hun denken en handelen. Dit heeft ook invloed op de manier waarop mensen samenwerken. Waar voor de een samenwerking bestaat uit ‘in onderling goed overleg een compromis bereiken’ zal voor de ander ‘het samen behalen van het resultaat’ belangrijk zijn. Een derde vindt dat samenwerken ‘een goede naleving van de regels’ inhoudt. Voordat een projectteam gaat samenwerken is het dus van groot belang dat dit begrip op een juiste wijze wordt gedefinieerd. Het kan zelfs invloed hebben op de uiteindelijke samenstelling van het team. Niet alleen de teamleden en hun drijfveren zijn bepalend voor het welslagen van het team, er zijn daarnaast nog twee belangrijke variabelen: de taak van het team en de omgeving waarbinnen het team moet functioneren.

Taak en dynamiek
De taak van het team bepaalt allereerst in hoge mate welke dominante drijfveren in het team aanwezig dienen te zijn. Een team dat zoekt naar zekerheid door procedures en structuur, werkt op een andere manier dan een team dat zich wil bewijzen en gaat voor effectiviteit en resultaat. Naarmate de taken van het team complexer worden, wordt een groter beroep gedaan op meerdere drijfveren. Een goede fasering van het project met een duidelijke taakverdeling per teamlid, afgestemd op diens individuele drijfveren, zullen de kans op succes vergroten.
Ook de omgeving waarbinnen het projectteam moet functioneren, speelt een rol bij een goede samenwerking. Als we kijken naar de dynamiek van de organisatie kun je globaal gezien drie verschillende stadia onderscheiden: de stabiele organisatie, de beheerste veranderingsorganisatie en de crisisorganisatie. Ieder stadium vraagt om een andere manier van samenwerken en projectmanagement. Zo is de crisisorganisatie in rep en roer; er gebeurt van alles projectteamleden moeten snel denken en besluiten nemen. Wanneer er sprake is van een stabiele organisatie is veel meer ruimte voor een planmatige aanpak en langetermijndenken.

Succes
Vaak krijgt de projectmanager ten onrechte de schuld van het mislukken van een project. Projectmanagers hebben niet alleen te maken met verschillende stakeholders, maar mogelijk ook met een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden van de teamleden. Het succes van projecten wordt daarom in hoge mate bepaald door de mens zelf. De cultuur van de organisatie en het inzicht in wat de projectteamleden beweegt zijn van essentieel belang bij de vragen hoe een project in te richten, hoe te sturen en hoe tot een goede implementatie te komen. Niet enkel de methode die u kiest voor7uw project. Daarbij is een goede projectmanager die niet alleen de juiste skills heeft, maar ook over drijfveren beschikt die complementair zijn aan het projectteam, een voorwaarde voor succes."

Meer weten over drijfveren en het werken in (project)teams, bekijk ook eens de whitepaper ‘Haal het beste uit uw team’.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Agile werken leidt tot betere resultaten en meer werkplezier
 Agile komt tegemoet aan behoeften jongste IT’ers
 Bedrijfscultuur belangrijkste oorzaak falen Agile project
 Vraag naar projectmanagers houdt aan in lastige markt
 
 
reacties
 
Jan Prins  |   | 
20-01-2014
 | 
12:24 uur
Helemaal mee eens. Behalve dat je weet dat persoonlijke drijfveren in belangrijke mate bepalend zijn voor de prestaties van het team is het ook aardig om te weten welke drijfveren dan het succes bepalen! En hoe de verschillende drijfveren op elkaar inwerken?

Daarover hebben wij recentelijk een onderzoek gepresenteerd dat via onderstaande link gratis te downloaden is.

(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10