zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibel werken beperkt kostbaar personeelsverloop

16 januari 2014 - Nederlandse werknemers geven aan dat flexibel werken vaak een doorslaggevende factor is bij sollicitaties. 82 procent geeft de voorkeur aan een baan met mogelijkheden om flexibel te werken als er twee gelijksoortige banen worden aangeboden.

In de nieuwste enquête van Regus bevestigt maar liefst 70 procent dat flexibel werken voor een beter behoud van personeel zorgt.



Duur proces
Personeel werven is een duur proces. Veel internationale bedrijven willen deze kosten graag verlagen. Bedrijven verliezen direct of indirect geld wanneer iemand vrijwillig of gedwongen het bedrijf verlaat. Maar dat is niet alles: vertrekkende medewerkers gaan ook ten koste van de groei. Het verlies schuilt zowel in vertraagde projecten en wegvloeien van kennis als in gebrek aan continuïteit.
Welke maatregelen zouden bedrijven moeten nemen om de kosten van personeelswerving te verlagen en om talent aan te trekken en te behouden? Flexibel werken is de oplossing voor deze drie uitdagingen, aldus de ondervraagden.

Flexibel werken als bonus
De enquête, waarin de meningen van meer dan 20.000 senior executives en bedrijfseigenaren uit 95 landen zijn opgenomen, laat zien dat in Nederland flexibel werken een middel is waarmee een hoog personeelsverloop kan worden verlaagd (evenals de kosten voor wervingsbureaus): 70 procent van de ondervraagden noemt flexibel werken een bonus waarmee toptalent kan worden aangetrokken.
Verder laat de enquête zien dat:
•    72 procent van de ondervraagden meent dat flexibel werken medewerkers loyaler maakt;
•    62 procent van de werkenden een baan zal afwijzen wanneer flexibel werken niet mogelijk is;
•    53 procent langer bij de vorige werkgever zou zijn gebleven als er mogelijkheden waren geweest voor flexibel werken.

Toptalent aantrekken
In reactie op het onderzoek stelt Robbert Klaassen, commercieel directeur van Regus: "Toptalent aannemen en behouden is een prioriteit voor succesvolle bedrijven, maar niet alle bedrijven kunnen grote bonussen of topsalarissen bieden en toch concurrerend blijven. Het tegengaan van personeelsverloop is ook belangrijk om kosten voor wervingsbureaus en het opzetten van lastige sollicitatieprocessen te vermijden.

Werk-privé
Flexibel werken is niet alleen goedkoper dan werken op een vaste werkplek, het is ook nog eens aantrekkelijker omdat het minder stress en een betere verhouding tussen werk en privé oplevert. Dit geldt niet alleen voor bestaande, maar ook voor toekomstige medewerkers. Flexibel werken is dus een goedkope oplossing om toptalent te werven en behouden.  Het is opvallend hoe mainstream het voordeel van flexibel werken is geworden. Veel ondervraagden geven aan een baan te kiezen op basis van flexibiliteit."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibel werken ingeburgerd, het Nieuwe Werken (nog) niet
 Voordelen flexibele werkplek nog onderbelicht
 Nederlandse managers meeste vertrouwen op afstand
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 
 
reacties
 
wil'fred bastiani  |   | 
16-01-2014
 | 
15:46 uur
Het percentage van 82 % lijkt me onwaarschijnlijk hoog. Volgens mij is dat gerelateerd aan bepaalde groepen, die verder niet gecategoriseerd aangegeven zijn. Hoe is baan en werk hier gedefinieerd ? Verder geeft flexibel werken niet aan of het over een flexibele baan gaat of anders en of deze flexibiliteit van de baan flexibel in zichzelf is ~ of wel een tijdelijk baan waardoor iemand flexibel werkt. Vele werknemers met (hoge) vaste lasten (oa studerende kinderen) zullen wel voor flexibel werken willen kiezen maar niet voor flexibele banen zoals ik bedoel. Of ?

Fantastische analyses zoals de uitkomsten in dit artikel. De kaders zijn vrij invulbaar door de lezers en daarmee is de waarheid/conclusie algeheel geldend (als je hen gelooft). In gewoon NL : waarde- en zin-loos (als het maar niets gekost heeft). Het lijken de hedendaagse universiteiten wel, die draaien ook op de quantiteit van het aantal onderzoeken zonder enige vorm van toetsing aan maatschappelijke meerwaarde (dit laatste : ref. KNAW A'dam dec 2013)

Ter toelichting : (grote waarschijnlijkheid dat) iets is algeheelgeldend als er een heel specifiek woord of term voor is. Als een conclusie reeds algeheelgeldend blijkt omdat het niet gespecificeerd is zoals het artikel beschrijft, is het zinloos om te doen en te vermelden, dan was het toch al zo en brengt het weinig tot niets nieuws.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10