zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexbranche geeft de toekomst een 6,6

21 oktober 2013 - De derde FlexVertrouwenIndex van Dzjeng en FaseVijf laat zien dat flexbureaus wéér positiever zijn over de toekomst. Eerder dit jaar, in het tweede en derde kwartaal, voorzagen zij het langzaam aankomende herstel al met hun voorzichtige optimisme. En waar de vorige kwartalen nog maar net tien procent van de flexbureaus optimistische werkgevers – hun opdrachtgevers – zag, is dat nu al ruim 30 procent. Industriële werkgevers zijn volgens de flexbureaus het vaakst optimistisch.

Volgens de flexbureaus zullen werkgevers daarom iets meer personeel nodig hebben. Daartoe zullen zij vooral meer tijdelijke werknemers inlenen maar daarvoor gemiddeld wat minder willen betalen. Opvallend is dat, ondanks de snel gestegen en inmiddels hoge werkloosheid, een vijfde van de flexbureaus krapte ervaart op de arbeidsmarkt, vooral in techniek, ict en kennisintensieve zakelijke dienstverlening.


Gemiddeld geeft de flexbranche de toekomst een 6,6 (vorig kwartaal was dat nog een 6,2, en daarvoor een 6,1).

Toekomstcijfers
Middelgrote bureaus en werkmaatschappijen geven de toekomst een iets hoger cijfer dan de kleine en de (zeer) grote bureaus (ongeveer een half punt); er bestaat ook een verschil tussen bureaus als wordt gekeken naar het beroepsniveau waarvoor zij bemiddelen: de bureaus die vooral bemiddelen op het hoger beroepsniveau zijn met een 6,8 positiever dan de rest.
De bureaus die bemiddelen naar informaticafuncties zijn met gemiddeld een 7,0 het meest enthousiast over de toekomst.
De bureaus die personeel leveren aan Bouwnijverheid wijken als enige sterk af van het gemiddelde; ze zijn duidelijk het minst positief en geven de toekomst een 5,2. Bureaus die leveren aan kennisintensieve dienstverleners zijn met een 6,7 het meest positief.

Optimisme
Verdrievoudiging van het waargenomen optimisme (van twaalf procent naar 31 procent). Ook lichte stijging van de werkgelegenheid verwacht, in combinatie met blijvende stijging van de vraag naar tijdelijk personeel:
• Ondernemersklimaat – nog 61 procent ervaart onzekerheid bij klanten, per saldo ervaart 24 procent (zeer veel) optimisme bij klanten. Dit laatste is een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo een minieme twee procent (zeer veel) optimisme ervoer bij klanten.
• Werkgelegenheid – 54 procent verwacht gelijkblijvende werkgelegenheid bij werkgevers in Nederland, per saldo verwacht 21 procent een stijging van de werkgelegenheid. Dit is een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo vijf procent een daling verwachtte.
• Vraag naar (tijdelijke) werknemers – 38 procent verwacht dat de vraag naar tijdelijke werknemers  door werkgevers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 51 procent (lichte) groei van de vraag. Dit is een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo 23 procent (lichte) groei verwachtte.
• Margepercentage – 60 procent verwacht dat de marge op geleverde tijdelijke werknemers gelijk zal blijven, per saldo verwacht elf procent een daling van de marge. Dit is weer een verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen per saldo 21 procent een daling verwachtte.

Krapte op de arbeidsmarkt
Krapte op de arbeidsmarkt ervaren door een vijfde van de flexbureaus, gevolgen van de recente stijging van de werkloosheid zijn waarneembaar:
• 67 procent ervaart geen krapte en stelt dat er voldoende geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Bovendien stelt elf procent dat er (zeer) veel geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Er is nu geen duidelijk patroon naar functies of sectoren herkenbaar.
• Zelfs nu ervaart 22 procent dat er te weinig geschikte kandidaten beschikbaar zijn.
Deze krapte geldt vooral voor technische beroepen en in de kennisintensieve zakelijke dienstverlening.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse managers meeste vertrouwen op afstand
 Flexbranche geeft de toekomst een 6,2
 Flexwerkers gelijk behandelen loont
 Inzet flexibele schil mist strategische visie
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
25-10-2013
 | 
11:14 uur
Goede ontwikkkeling dat de flexbranche nu positiever is over de toekomst. Langzaam lijkt het vertrouwen in de economie over de gehele linie te groeien!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10