zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

InefficiŽnte inhuur flexibel personeel kost miljarden

20 december 2013 - Volgens nieuwe CBS en EIM cijfers is de Nederlandse markt van flexibel personeel gegroeid tot een omvang van 32 miljard euro per jaar. 843.000 werknemers, 10,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking, werken als uitzendkracht, payroller, gedetacheerde of zzp’er.

Samen incasseren zij twaalf procent van de totale landelijke loonsom. Door flexwerkers efficiënter in te huren kunnen overheden, (zorg)instellingen, non-profit organisaties en bedrijven jaarlijks drie tot vijf miljard euro besparen op hun inhuurkosten. Dat blijkt uit het boek ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ van Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg.Gebrek aan regie
Rob de Laat, oprichter van Flex Groep Nederland en directeur van Staffing MS, verbaasde zich de afgelopen jaren over het gebrek aan regie op het inhuurproces van flexibel personeel: "Organisaties worstelen met hun inhuurproces. Gebrek aan inzicht en regie hierop kost onnodig veel geld. Soms weet men binnen een organisatie niet eens wie mensen flexibel inhuurt, tegen welke tarieven, voor welke werkzaamheden en tot wanneer? Zorginstellingen, overheden en bedrijven, ze maken in veel gevallen klakkeloos gebruik van de bekende mechanismen als uitzenden, detacheren en zzp bemiddeling. Daardoor kunnen de opslagkosten oplopen tot 50 procent van het arbeidsloon van een kandidaat. Dat kan anders, dat moet anders. In ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ leggen we helder uit hoe het zit en wat je kunt doen om flexibel personeel efficiënter, veiliger en goedkoper in te huren. Transparante en goedkopere alternatieven zoals online marktplaatsen zijn gewoon beschikbaar."

Flexibele schil stijgt naar twintig procent
Paul Oldenburg verwacht dat de flexibele schil in Nederland de komende jaren fors zal stijgen. "Het is reëel dat in 2040 twintig procent van de beroepsbevolking flexwerker is. De markt van inhuur van flexibele arbeid gaat wezenlijk veranderen. Vergelijk het met de handel in aandelen en de huizenmarkt. Aanbieders lijken daarop onvoldoende te anticiperen, waardoor ze risico’s lopen. Nieuwe technologieën, zoals smart phones, sociale media en online marktplaatsen, maken het mogelijk dat organisaties snel en rechtstreeks contact kunnen leggen met kandidaten zonder tussenkomst van dure  leveranciers. Het proces wordt daardoor transparant, de concurrentie eerlijk en de flexibiliteit neemt toe. Rechtstreeks zakendoen met een kandidaat scheelt al snel tien tot vijftien procent van de inhuurkosten."

Proces organiseren
Max Boodie, oprichter van DPA Supply Chain en parttime promovendus aan de RUG: "De omvang is dusdanig groot dat het organisaties eigenlijk verplicht om het proces goed te organiseren. Voor het eerst, geschreven vanuit het perspectief van de inlener, laten we zien hoe de flexmarkt eruit ziet en tonen we praktisch aan dat het werkt om het proces efficiënter te organiseren Daarmee ligt er een handboek voor professionals in alle sectoren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
 Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
 Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ideale baan IT-starters: internationaal, informeel, profit, casual, flexibel werken
 HR te weinig betrokken bij externe inhuur
 Flexbranche geeft de toekomst een 6,6
 Flexwerkers gelijk behandelen loont
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
top10
Tekort aan vaardigheden beperkt financiŽle instellingen om doelstellingen te behalen
Wat de coronacrisis ons leert over het managen van mental health
Waarom vlot het niet met diversiteit op de werkvloer?
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
Bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij uitvoering wet ingroeiquotum en streefcijfers
Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn
Significant meer mensen terug naar kantoor
meer top 10