zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ADP geeft inzicht in inkomen 2014

22 januari 2014 - Miljoenen Nederlanders ontvangen deze week hun eerste loonstrook van 2014. Uit berekeningen van ADP blijkt dat de meeste Nederlanders er dit jaar netto iets op vooruit gaan. Mensen met een minimum of modaal inkomen zien hun nettoloon met enkele tientjes stijgen.

Dit komt omdat de inkomstenbelasting voor de eerste schijf is verlaagd en de lagere inkomens een hogere heffingskorting ontvangen. Vanaf twee keer modaal leveren werknemers salaris in, als gevolg van een verdere terugval van de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke heffingskorting.



Inhoudingen en toeslagen
Wat iemand onderaan de loonstrook overhoudt, is niet per definitie gelijk aan zijn of haar besteedbaar inkomen. Naast inkomstenbelastingen en pensioenafdrachten beïnvloeden inhoudingen en toeslagen als huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of de hypotheekrenteaftrek de koopkracht. Gebrek aan kennis op dit gebied en onduidelijkheid over wat er precies op de loonstrook staat, zorgen ervoor dat veel Nederlanders geen goed beeld hebben van wat ze precies te besteden hebben. Om dat inzicht te bieden, geeft ADP in samenwerking met het Nibud voor de negende keer het boekje 'Inzicht in Inkomen' uit. 'Inzicht in Inkomen' geeft een praktisch overzicht van de nieuwe wet- en regelgeving in 2014 en geeft uitleg over alle aspecten van de loonstrook en het besteedbaar inkomen.

Arbeidskorting terugbetalen
Het boekje bevat tips over de auto van de zaak, belastingvoordelen, hoe om te gaan met heffingskortingen, toeslagen en omgaan met geld. Dat komt vooral dit jaar goed van pas: de arbeidskorting en de algemene heffingskorting zijn in 2014 sterker inkomensafhankelijk gemaakt. "Hierdoor zeggen de cijfers op de loonstrook niet altijd alles meer," zegt Dik van Leeuwerden, manager kenniscentrum wet- en regelgeving bij ADP. "Het komt steeds vaker voor dat de definitieve afrekening pas bekend is bij de aanslag inkomstenbelasting over dat jaar. Dit zogenaamde ‘deurmatmoment’ kan voor een onaangename verrassing zorgen als je hier geen rekening mee houdt."
Naast het boekje Inzicht in Inkomen heeft ADP Nederland ook een interactieve loonstrook ontwikkeld die uitleg geeft over alle onderdelen van de nieuwe strook.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loonstrook kampt met een imagoprobleem
 Vernieuwde loonstrook overzichtelijker, maar nog niet begrijpelijk
 Begrijpt u uw eerste loonstrook van 2012
 Loonstrook 2012: hogere inkomens leveren in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10