zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vernieuwde loonstrook overzichtelijker, maar nog niet begrijpelijk

23 januari 2013 - Miljoenen Nederlanders ontvangen deze maand hun eerste loonstrook van 2013. Uit berekeningen van ADP blijkt dat de meeste Nederlanders netto iets meer overhouden dan vorig jaar. Zo houden werknemers met een modaal inkomen per maand netto 24,92 euro meer over. De lagere inkomens gaan er het minst op vooruit. Dit komt omdat de inkomstenbelasting voor de eerste schijf is verhoogd naar 37 procent.

Wat er onderaan de loonstrook overblijft, is niet per definitie gelijk aan het besteedbaar inkomen. Toeslagen en inhoudingen als huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of de hypotheekrenteaftrek beïnvloeden de koopkracht. Gebrek aan kennis op dit gebied en onduidelijkheid over wat er precies op de loonstrook staat, zorgen ervoor dat mensen geen goed beeld hebben van wat ze nu precies te besteden hebben. Om werknemers dat inzicht te bieden, geeft ADP in samenwerking met het Nibud voor de achtste keer het boekje Inzicht in Inkomen uit. Dit geeft een praktisch overzicht van de nieuwe wet- en regelgeving in 2013 en geeft uitleg over alle aspecten van de loonstrook en het besteedbaar inkomen. Ook worden in het boekje tips gegeven over belastingvoordelen, toeslagen en omgaan met geld. Vernieuwde loonstrook
Dit jaar ziet de loonstrook er anders uit dan voorgaande jaren. Door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (ULB), die de loonstrook eenvoudiger moet maken, is onder meer de Zorgverzekeringswet van de loonstrook verdwenen. "De ULB zorgt ervoor dat de hoeveelheid informatie op de loonstrook wordt teruggebracht en alle bedragen voor belasting en premies over één bedrag worden berekend, de zogenoemde grondslag. Het maakt de loonstrook overzichtelijker, maar wil nog niet zeggen dat het begrijpelijker wordt. Inzicht in Inkomen geeft hier uitleg over," zegt Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP. "Voor werknemers met een auto van de zaak is het bijvoorbeeld even opletten geblazen: het voordeel van de auto van de zaak wordt voortaan meegeteld voor de werknemersverzekering en je bouwt hierover, als het loon niet hoger is dan het maximum premieloon, dus ook uitkeringsrechten op."
Naast het boekje Inzicht in Inkomen heeft ADP Nederland ook een interactieve loonstrook ontwikkeld die uitleg geeft over alle onderdelen van de nieuwe strook. Deze is gratis te downloaden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Begrijpt u uw eerste loonstrook van 2012
 Loonstrook 2012: hogere inkomens leveren in
 ADP legt verschil tussen bruto- en nettoloon haarfijn uit
 Nieuw boekje geeft inzicht in eerste loonstrook
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
23-01-2013
 | 
11:50 uur
Wel handig die interactieve loonstrook. Maakt het al een stukje duidelijker op.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10