zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Begrijpt u uw eerste loonstrook van 2012

24 januari 2012 - De eerste loonstrook van 2012 valt deze maand bij miljoenen Nederlanders op de deurmat. Ondanks de crisis gaan de meeste Nederlanders erop vooruit, blijkt uit berekeningen van ADP. Werknemers met een modaal inkomen (circa 2.500 euro bruto per maand) houden netto 13,42 euro meer over. Dit komt met name doordat de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering is verlaagd van 7,75 naar 7,10 procent.

Daarentegen gaan de hogere inkomens en oudere werknemers erop achteruit. Zo valt de verhoogde arbeidskorting voor werknemers vanaf 58 jaar weg en valt de doorwerkbonus lager uit. Interactieve loonstrook
Voor veel Nederlanders is het niet duidelijk hoe alle inhoudingen precies worden berekend en waar deze voor staan. Om hen inzicht te bieden in hun inkomen, geeft  ADP voor de zevende keer het boekje Inzicht in Inkomen uit. Daarnaast ontwikkelde  ADP Nederland een gratis, interactieve loonstrook die uitleg geeft over alle onderdelen van de strook. 

Vergeten inkomsten: T-biljet, ouderschapsverlofkorting en doorwerkbonus
Hoewel werknemers met een modaal inkomen er in 2012 op vooruit gaan, worden zaken als kinderopvang, een studie, de woninghuur en reguliere zorg duurder. "Kennis en inzicht van verschillende wet- en regelgeving gerelateerd aan de loonstrook kunnen ervoor zorgen dat het besteedbaar inkomen meer is dan het nettoloon," zegt Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP. "Veel mensen weten vaak niet dat ze recht hebben op huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Hierdoor lopen ze extra inkomsten mis."
Mensen met een bijbaan, en dan met name jongeren, weten vaak niet dat ze recht hebben op een teruggave van de belasting, stelt van Leeuwerden. "Voor hen is het doen van belastingaangifte extra interessant, omdat ze dan wat ze te veel aan belasting hebben betaald, vrij eenvoudig terug kunnen vragen via het T-biljet." Hetzelfde geldt voor ouders die recht hebben op ouderschapsverlofkorting. Volgens Van Leeuwerden wordt dit nog weleens vergeten. Tenslotte wijst Van Leeuwerden op de doorwerkbonus voor oudere werknemers. "Hoewel deze bonus dit jaar lager uitvalt, blijft het een mooi extraatje dat nog weleens over het hoofd wordt gezien."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loonstrook 2012: hogere inkomens leveren in
 ADP legt verschil tussen bruto- en nettoloon haarfijn uit
 Nieuw boekje geeft inzicht in eerste loonstrook
 ‘Opgebouwd pensioen moet op salarisstrook’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10