zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Agile komt tegemoet aan behoeften jongste IT’ers

1 maart 2011 - Organisaties willen bij het ontwikkelen van IT-systemen meer flexibiliteit, transparantie en snelheid en kiezen daarom steeds vaker voor een Agile-ontwikkelmethode. Maar bijna net zo belangrijk: Agile sluit op veel punten aan bij wat de nieuwe generatie IT-ers wil, namelijk eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing. Dit leidt niet alleen tot meer werkplezier, maar ook tot een hogere productiviteit en meer toegevoegde waarde, zo beoogt Ruud van Vliet, CTO van ProfictSnel opleveren van werkende software
Agile zet zich af tegen de traditionele watervalmethode, waarbij de specificaties tot in detail van te voren worden vastgelegd. Agile staat voor het snel opleveren van werkende software. Dit laatste, het opleveren van werkende en voor de klant waardevolle software, is uiteraard waar het om gaat, maar het proces of ‘de manier waarop’ is een belangrijk onderscheidende factor. Agile wordt gekenmerkt door flexibiliteit, korte iteraties en zelfsturende teams. Volgens Ruud van Vliet s het juist deze werkwijze die aansluit bij de behoefte en kracht van de jonge generatie IT-ers en maakt dat Agile niet alleen het plezier en de betekenis voor de medewerkers binnen het project vergroot, maar ook resulteert in een hogere productiviteit en meer waarde voor de business. 

Generatie Y
Een grote groep mensen die in de IT werkzaam is, bestaat uit twintigers en dertigers en behoort daarmee tot de generatie Y. Zij laten zich karakteriseren door een aantal opvallende kenmerken. Het belangrijkste kenmerk is dat deze quarterlifers veel belang hechten aan vrijheid en zelfbeschikking. Zij willen alle keuzes zo lang mogelijk openhouden en proberen alle ballen zo lang mogelijk in de lucht te houden. Ondanks de hang naar vrijheid lijken de huidige twintigers en dertigers zich in de tweede plaats ook weer steeds vaker te willen binden. Autonomie, vrijheid en zelfontplooiing zijn kernwaarden, maar een doorgeschoten individualisme wordt door generatie Y niet langer gewaardeerd. Vrijheid om je eigen ding te doen moet voor deze generatie op een zinvolle manier tot uitdrukking worden gebracht en samenwerken in een groep hoort daar zeker bij. Andere kenmerken van de nieuwe IT-er is dat deze communicatiever is geworden. De IT-er anno nu laat zich niet langer typeren als een nerd, die het liefst zonder contact met de wereld om hem heen de hele dag achter zijn computer zit. Vanuit een toegenomen zelfbewustzijn, gebaseerd op een hoogwaardig kennisniveau, hecht de jonge IT-er er waarde aan zijn stem te laten horen 

Als een vis in het water
Van Vliet stelt dat de Agile-werkwijze perfect aansluit bij de behoeften van de jonge IT-er: "Bij Agile wordt er gewerkt in zelfsturende teams met een platte structuur. Binnen deze teams bestaat veel vrijheid en flexibiliteit en is er veel ruimte voor eigen inbreng. Vooral omdat Agile impliceert dat je op voorhand niet alles weet en al doende de kennis over het te bouwen systeem toeneemt. De mensen worden daar ingezet waar ze goed in zijn, maar werken tegelijkertijd nauw samen met collega´s binnen en buiten het project. Het werk krijgt hierdoor meer dimensie. Dit sluit weer aan bij het kenmerk dat de jongste generatie multi-tasking en communicatiever geworden is. Zo wordt middels de zogenaamde stand ups elke dag en groupe de voortgang van het project besproken met als doel het verbeteren van het uiteindelijke resultaat." 

Verantwoordelijkheid
Van Vliet benadrukt dat de vrijheid die kenmerkend is voor de Agile-werkwijze niet leidt tot anarchie: "Vrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het vergt juist veel discipline van het ontwikkelteam om op een goede manier met de gedelegeerde verantwoordelijkheid om te gaan. Ook dit sluit weer aan bij de behoeften van de nieuwste generatie IT-ers. Want zij hebben ondanks hun hang naar vrijheid ook een groot plichtsbesef en behoefte aan structuur. Vrijheid om je eigen ding te doen moet voor deze generatie wel leiden tot een zinvol resultaat. En hiermee is het grootste winstpunt van de Agile werkwijze genoemd; Agile sluit aan bij de behoefte van de nieuwe generatie IT-ers en leidt tegelijkertijd tot meer toegevoegde waarde voor de business."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfscultuur belangrijkste oorzaak falen Agile project
 Cloud: vooral om time-to-market en kosten te beperken
 Collega’s en uitdaging belangrijkste drijfveren Generatie Y
 ICT-projecten scoren steeds beter
 
 
reacties
 
Peter Horsten  |   | 
1-03-2011
 | 
08:44 uur
Dit is een zeer herkenbaar verhaal. Ik werk dagelijks met een grote groep Gen Y-ers en een Agile aanpak past daar erg goed bij. Wel dient menig jonge ontwikkelaar aanvankelijk goed begeleid te worden. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn niet altijd vanaf dag 1 vanzelfsprekend.

Een veel grotere uitdaging om deze groep gestimuleerd te houden is wellicht het feit dat de aansturing meestal plaatsvindt door Gen X-ers. Mijn ervaring is dat het voor hen vaak erg moeilijk is om de overstap van waterval naar Agile te maken. Zij zijn gewend om zich vast te klampen aan de (schijn)zekerheid van een pak papier (de specs).

Helaas hebben we nog onvoldoende geleerd van het verleden. Volgens mij is nu wel vaak genoeg aangetoond dat softwareprojecten zich vooraf niet helemaal uit laten tekenen.

Laten we Gen Y dus maar wat meer de ruimte geven en wees verwonderd over het resultaat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10