zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar projectmanagers houdt aan in lastige markt

20 juni 2012 - Het aantal ICT-vacatures is over het tweede kwartaal van 2012 sterk gedaald met 22 procent. Na groei in het eerste kwartaal was in maart het aantal vacatures vrijwel gelijk aan dat van dezelfde maand in 2011. Daarna is het aantal vacatures echter fors gedaald, alleen de vraag naar 'projectmanagers' blijft onverminderd overeind.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 2e kwartaal 2012’ door Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij YachtProjecten starten
In februari 2012 groeide het vacatureaanbod nog voor de meeste ICT-functies. De functies die er in die periode het meest uitsprongen, in positieve zin, waren die van Projectmanager, Engineer en Ontwikkelaar. Gedurende de eerste maanden steeg het aantal vacatures voor de functie van Projectmanager al en die vraag blijft nu doorzetten. Monshouwer: "Het voorjaar is traditioneel de periode om projecten op te starten en het lijkt er op dat er meer projecten worden opgestart dan een jaar geleden. Organisaties willen vervanging van systemen niet langer uitstellen. Juist nu moeten en willen ze de concurrentie voor blijven." 
Ook de overheid gaf onlangs in het NRC aan dat het gewenst is om binnenkort nieuwe ICT-projecten te starten om de noodzakelijke besparingen door te voeren en diensten digitaal aan te bieden. Daarbij signaleren ze een tekort aan goed gekwalificeerde ICT-personeel op security gebied.  Monshouwer: "Wij zijn van mening dat er voldoende capaciteit beschikbaar is in de ICT-arbeidsmarkt vandaag de dag en dat er ook voldoende ICT-ers zijn die in zijn voor een nieuwe uitdaging. Het is echter de kunst ze te vinden, te investeren in eventuele opleidingen en ze naast goede arbeidvoorwaarden, de juiste ontwikkeling aan te bieden in een arbeidsmarkt die minder fluïde is geworden." 

Terugval ICT vacatures vanaf april

Vanaf april is de vraag naar ICT-ers weggezakt en lijkt alleen nog de Projectmanager (+30 procent) veel gevraagd. Gemeten vanaf het begin van het jaar 2012, is de daling vooral het gevolg van een terugval in de vraag naar ICT managers (-46 procent), Informatie analisten (-41 procent) en Testers (-30 procent). De functie Ontwikkelaar neemt af met -drie procent, en dat is opmerkelijk want in de eerste maanden van 2012 was er nog sprake van een flinke toename. 

Afname in alle branches

De daling van het aantal ICT vacatures is te zien in alle branches. De flinke stijging die we nog zagen in 2011 in de branches Industrie en Energie & Telecom is gestokt, maar blijft wel boven het niveau van 2010. Begin vorig jaar trok de Zakelijke Dienstverlening nog flink aan en ook dat neemt nu af. Monshouwer: "De afname van het aantal vacatures betekent minder instroom van nieuwe medewerkers en daarmee minder nieuwe inzichten. Uiteindelijk is het gunstig voor organisaties om een regelmatige toestroom van nieuwe inzichten en kennis te organiseren om wendbaar en innovatief te blijven." 

Young project professionals: bewijs jezelf

Verder blijkt uit de cijfers dat er een opmerkelijk verschil is tussen het aantal vacatures voor de functies projectleider en projectmanager. Monshouwer: "De projectleider laat een daling zien van -29 procent en de project manager een stijging van 30 procent. Als je de logica volgt, middels ons eigen functiehuis, betekent dit dat er meer vraag is naar zwaardere profielen; meer ervaringsjaren met specifieke kennis van een branche."
Voor young professionals en starters is het in deze tijd erg moeilijk om voor projectleidende functies in aanmerking te komen. Het advies aan young professionals met de ambitie om projecten te gaan leiden, is om zich te bewijzen vanuit rol als projectlid. Erik-Jan Monshouwer: "Het ongevraagd advies geven, kan dan zeker helpen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een projectbrief om tot verbeteringen te komen. Hou je advies binnen je eigen kennis- en werkgebied en blijf weg van 'wat een ander zou moeten doen'."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-student is over tien jaar IT- of projectmanager
 ICT Generalisten zitten in de gevarenzone
 Zeven tips voor succes als projectmanager
 Het dilemma van de projectmanager: kiezen voor beton of elastiek?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
70 procent Europese organisaties zet al AI in
meer top 10