zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op de vijf Nederlanders zegt nauwelijks rond te komen

22 november 2013 - Door een tekort aan geld zegt twintig procent van de Nederlanders geen waardig bestaan te kunnen leiden. Werkloosheid en ziektekosten zijn de nummer één en twee die Nederlanders in de financiële problemen brengen.

Dit blijkt uit het European Consumer Payment Report van Intrum Justitia. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 10.000 personen (huishoudens) verspreid over 21 Europese landen.



Resultaten Nederland
Twintig procent van de Nederlanders zegt met zijn inkomsten geen waardig bestaan te kunnen leiden.
22 procent van de Nederlanders houdt geen geld meer over na betaling van de maandelijkse rekeningen.
Bijna één op de drie Nederlanders (28 procent) kon in de afgelopen zes maanden om financiële redenen een rekening niet of niet tijdig betalen.
85 procent van de Nederlanders leent nooit geld om onbetaalde rekeningen te betalen.
De Nederlander ziet werkloosheid (83 procent), ziektekosten (70 procent) en te veel geld uitgeven (66 procent) als dé hoofdoorzaken van financiële problemen.

Werkloosheid
Ook Europees gezien krijgt de werkloosheid met 83 procent de grootste schuld van de financiële problemen waarmee huishoudens nu kampen. Daarna volgen de prijzen voor energie (80 procent) en brandstof (79 procent). In ons land komen deze op respectievelijk de achtste (59 procent) en zesde (63 procent) plaats.
"In de huidige crisis is het niet verwonderlijk dat werkloosheid bovenaan staat. Het vinden van een nieuwe baan in deze tijd duurt immers steeds langer. Dat ziektekosten bij ons op de tweede plaats staan, verbaast me omdat dit toch een soort vaste kosten zijn. Maar wellicht komt het door het hoge eigen risico en omdat het basispakket steeds verder is uitgekleed. Als u dan ziek wordt en niet aanvullend bent verzekerd, kunnen de kosten snel oplopen," aldus Edwin Prevoo, managing director van Intrum Justitia in Nederland.

Waardig bestaan
Het rapport schetst het beeld van een Europa dat het momenteel niet makkelijk heeft. Mensen vinden hun situatie slechter dan zo'n twee jaar geleden. In landen als Hongarije en Estland, maar ook in Frankrijk zegt gemiddeld 45 procent van de respondenten niet voldoende geld te hebben om een waardig bestaan te kunnen leiden.
"Dat is wat anders dan 'te veel geld uitgeven', wat in Nederland op de derde plek staat. Werkloosheid en ziekte zijn oorzaken die buiten de wil van de consument om voorkomen, maar te veel geld uitgeven ligt aan de consument zelf. Hierin moeten consumenten worden bijgestuurd. Ik zie dat ook als een taak van het bedrijfsleven. Maak het de consument niet te makkelijk. Check bijvoorbeeld zijn betalingscapaciteit vooraf. Dat kan. Hier bestaan credit optimization services voor, die de betalingscapaciteit van de consument op het moment van aankoop in rekening brengen. En daarmee beschermt het bedrijfsleven niet alleen de consument maar ook zichzelf. Want dat is de andere kant van de medaille: stapels onbetaalde rekeningen, geraamd op een totaalbedrag van 14,3 miljard euro voor de totale Nederlandse economie (bron: Intrum Justitia European Payment Index 2013). Wellicht ligt hier ook een taak voor de politiek die de mensen met het spreekwoordelijke gat in de hand in bescherming moet nemen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever moet grotere rol spelen bij aanpak financiële problemen werknemer
 Nederlander stopt financiële meevaller in spaarpot
 Persoonlijkheid bepalend bij het maken van financiële keuzes
 Geld belangrijkste obstakel bij carrièreswitch
 
 
reacties
 
Fit Freak  |   | 
23-11-2013
 | 
01:36 uur
Klopt helemaal. Ben 5j gescheiden. Houd 900E over van mijn loon en daarvan moeten mijn eigen lasten af. Hard werken. Veel overuren Geen vakantie's gevolg. Ik mag voorkomen omdat het schatje van de administratie gelijk bevooroordeeld was. Toen ik info vroeg omtrent loonbeslag.(heb je er weer een die geen ali wil betalen) Geld kreeg ik niet terug van het LBIO. Omdat ik werk krijg ik niks geregeld. Geen wasmachine, koelkast verhuis en inrichtings kosten. Huidige Baas vind het echt niet cool als ik volgende week weer vrij moet hebben in verband gespek jeugdzorg. Advocaat. schuldsanering. Schiet er dus allemaal bij in. Januari verwacht ik dan ook geen verlenging. Maar wil hem niet eens. 850 euro krijg ik van de bijstand. Voor die 50e ga ik geen 160uur werken om vervolgens door instanties verhogingen te krijgen van 300 hier en 200 daar. Dan kan ik beter al mijn tijd in de administratie steken. Ik kost nederland dan geld. Maar tja. Ik wil wel een toekomst ipv me kapot laten maken. Ik zeg dus hardop. Werken heeft mij tot de rand van de afgrond gebracht. Nederland verdient mijn belasting afdrage niet. Dat doen we dus ook niet meer.
Wat het verschil is tussen mij en een crimineel. Een crimineel heeft de kans dat hij vast word gezet. Ik word met zekerheid vastgezet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10