zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleide vreest voor baanverlies

23 september 2013 - De helft van de hoogopgeleiden in Nederland maakt zich zorgen om zijn baan. Door de aangekondigde bezuinigingen op kinderbijslag en kinderopvangtoeslag overweegt ruim 23 procent minder te gaan werken. Hun salaris weegt niet meer op tegen de kosten van de opvang. 48 procent verwacht niet dat de prinsjesdagplannen zullen bijdragen aan het economisch herstel van Nederland. Een derde verwacht zelfs een verslechtering.

Dat blijkt uit een peiling van Intermediair onder 1.131 hoogopgeleiden. De peiling van Intermediair is direct na het verschijnen van de troonrede gehouden onder een grote groep hoogopgeleiden. Intermediair wil hiermee het sentiment van hoogopgeleiden meten.



Carrière in het slob door de crisis
Van baan wisselen is voor het merendeel van de hoogopgeleiden te risicovol geworden nu werkloosheid overal op de loer ligt. 60 procent geeft aan alleen voor uitzonderlijke kansen over te durven stappen naar een andere werkgever. Bijna de helft kan zich minder goed ontwikkelen door het slechte economische klimaat. Zij verwachten hun carrière een flinke boost te kunnen geven als de arbeidsmarkt weer aantrekt. "Zolang de arbeidsmarkt nog niet is aangetrokken is een vast contract voor 44 procent van de ondervraagden een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden geworden. Het geeft hen een gevoel van zekerheid. Salaris en de inhoud van een functie blijven belangrijker, maar het is een duidelijk signaal naar werkgevers over de behoeften van hoogopgeleide talenten," aldus Anton van Elburg van Intermediair. Van de ondervraagden vindt 42 procent dat zijn werkgever de dalende koopkracht moet compenseren in het salaris. Een groot deel verwacht dat dat er niet in zit dit jaar. Een kwart van de hoogopgeleiden gaat tijdens het eindejaarsgesprek toch om compensatie vragen.

Zorgen over pensioen
Gepensioneerden worden het hardst getroffen door de aangekondigde bezuinigingen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken om de toekomst en gaat daarom uit voorzorg sparen om zijn pensioen aan te vullen. Ruim een kwart van de ondervraagden gaat zijn pensioen aanvullen door bij te betalen via de pensioenregeling van zijn werkgever. Zestien procent verwacht dat zij hun ouders in de toekomst financieel moeten gaan ondersteunen. Van Elburg: "We zien duidelijk dat hoogopgeleiden zijn geschrokken van het nieuws rondom de pensioenen de laatste tijd. Het is goed om te zien dat zij zelf maatregelen nemen. Velen geven aan dat de geboden pensioenregeling belangrijker is geworden bij de keuze voor een nieuwe baan. Dit wordt voor bedrijven dus een middel om de knappe koppen binnen te halen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
 Hoogopgeleide is niet bang voor baanverlies
 Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten
 
 
reacties
 
Werkvindenin.nl  |   | 
23-09-2013
 | 
20:41 uur
Dit gaat de verkeerde kant op met ons land. Het zijn slechte tijden, maar na elke dip komen ook weer betere tijden...maar wanneer?
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
24-09-2013
 | 
15:21 uur
Hoe weerhoudt dit onderzoek onder hoogopgeleiden zich tot middel- en laagopgeleiden? Ik denk namelijk dat een groot deel van de zorgen voor de gehele bevolking gelden. Maar wel een interessant onderzoek, de pensioenregeling zal waarschijnlijk een erg belangrijke arbeidsvoorwaarde gaan worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10