zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleide is niet bang voor baanverlies

28 oktober 2009 - Ondanks de sombere economische situatie vrezen hoogopgeleide Nederlanders nauwelijks voor hun baan: slechts twaalf procent van deze groep is bang om zijn baan te verliezen. En zij hebben vertrouwen in de toekomst: een ruime meerderheid (76 procent) is zeker over zijn carrièrevooruitzichten.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Loopbaanadviesnederland.nl naar de invloed van de recessie op loopbaankeuzes. De recessie lijkt het vertrouwen dat hoogopgeleide Nederlanders hebben in hun carrière nauwelijks te deren. Dit geldt vooral voor werknemers uit de non-profit sector: zij schatten de toekomst aanzienlijk rooskleuriger in dan werknemers uit de profit sector. Van deze laatste groep is 71 procent zeker over zijn carrièrevooruitzichten, voor de werknemers uit de non profit sector bedraagt dit percentage 83 procent. Ook zijn werknemers uit de profit sector veel banger om hun baan te verliezen (twintig procent) dan werknemers uit de non-profit sector (vijf procent). Het soort contract lijkt ook een rol bij het vertrouwen in het baanbehoud te spelen: twintig procent van de werknemers met een bepaalde tijdscontract is bang zijn baan te verliezen, ten opzichte van elf procent van de werknemers die een onbepaalde tijdscontract hebben. Switchen

Ook al hebben hoogopgeleide Nederlanders er vertrouwen in dat zij niet werkloos zullen raken, het is volgens hen momenteel geen ideale tijd om te wisselen van baan. Switchen brengt voor bijna de helft (48 procent) teveel risico met zich mee. En de ondervraagden gaan voor zekerheid: 60 procent vindt het hebben van goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan het hebben van een droombaan en 59 procent gaat eerder voor zekerheid dan voor zijn droombaan. 

Bezinning

De recessie zorgt ervoor dat hoogopgeleide Nederlanders zich meer gaan bezinnen op hun carrière: 24 procent denkt door de recessie meer na over zijn loopbaan en zestien procent is van mening dat zij door de recessie wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van hun loopbaankeuzes. Ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagden heeft spijt van een gemaakte loopbaankeuze. Het maken van deze verkeerde keuze hebben zij aan zichzelf te danken: vrijwel niemand heeft een loopbaanadviseur ingeschakeld. Maar bij nader inzien was dit wel handig geweest want dan was wellicht wél de juiste loopbaanbeslissing gemaakt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoogopgeleide werkt het liefst in een chemisch bedrijf dicht bij huis
 Hoogopgeleide vrouw weet wat ze wil en gaat daarvoor
 Hoogopgeleide voelt recessie
 Hoogopgeleide werkzoekende niet bang voor crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10