zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies

25 september 2012 - Bijna 70 procent van de Nederlanders verwacht weinig begrip te krijgen van de werkgever wanneer zij te maken krijgen met een burn-out. De angst hun baan te verliezen, zorgt ervoor dat zij zich minder snel ziekmelden wanneer zij stressklachten ondervinden. Dat blijkt uit een analyse van U-center onder ruim 800 werknemers.

De huidige economische situatie leidt bij meer dan twee op de vijf ondervraagde werknemers tot extra stress. Een van de oorzaken hiervan is vaker moeten overwerken, zo geeft 30 procent aan. Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center: "De gevolgen van de economische crisis zijn bij veel organisaties voelbaar. Werknemers moeten meer werk verzetten met minder mankracht. Hierdoor lopen zij zichzelf voorbij en ligt een burn-out op de loer." Het mogelijke effect hiervan op hun carrière is voor veel werknemers reden niet op tijd toe geven aan hun klachten. ‘Wie echter niet op tijd een stapje terug doet, maakt zijn of haar situatie alleen maar erger. Ophopende stress gaat meestal niet vanzelf over." 



Vrouwen eerder gestressed

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen dichterbij een burn-out zitten dan mannen. Op een schaal van een tot tien geeft een tiende van de vrouwen aan een acht of hoger te scoren. Bij de mannen is dit een fractie lager. Dit terwijl zij vaker overwerken dan vrouwen (32 procent tegenover 28 procent). Anderzijds ervaren vrouwen vaker meer gevolgen van de dubbele belasting van gezin en werk, aldus Weijnen. Sommige vrouwen zetten in een bepaalde fase van hun leven hun carrière duidelijk op het tweede plan. Het lijkt dan ook logisch dat vrouwen minder snel denken dat een burn-out negatieve gevolgen heeft voor hun carrière. Zij verwachten eerder begrip te krijgen voor hun situatie dan mannen. Meer dan 40 procent van de vrouwen ondervindt stress vanwege de crisis. 

Jongeren minder stress

Jongere werknemers (tot 34 jaar) hebben vaak nog tijdelijke contracten en werken doorgaans het meeste over. Zij ondervinden dan ook de meeste crisisstress, gevolgd door de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar. "Jonge mensen vrezen (terecht) vaker voor hun baan. Ze denken vaak veel aan te kunnen en nemen dan ook veel hooi op hun vork. Burn-out is een veelvoorkomend probleem in deze categorie." Jongere werknemers lijken wel minder snel ongerust te zijn over de gevolgen van een burn-out (53 procent).

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekteverzuim piekt rond Portugal - Nederland
 Crisis werkt psychisch verzuim in de hand
 Flexibel werken is goed voor de gezondheid
 Zes tips om in te spelen op een overbelaste medewerker
 
 
reacties
 
Raymond Brandwijk  |   | 
25-09-2012
 | 
11:26 uur
Daarbij is er de bereidwilligheid van steeds meer bedrijven om particulier rechercheurs in te zetten als personeelsleden zich langdurig of met regelmaat ziek melden. Als er onregelmatigheden geconstateerd worden kunnen personeelsleden hun baan verliezen en verantwoordelijk worden gehouden voor alle kosten van het onderzoek.

Govert  |   | 
25-09-2012
 | 
12:14 uur
Toch wel opmerkelijk in welke mate ziekteverzuim niet louter gerelateerd blijkt te zijn aan gezondheidsproblemen, maar ook aan de economische situatie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10