zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken

13 december 2012 - Nederlandse werknemers wachten gelaten hun toekomstige ontslag af. Bijna de helft van hen zegt niet actief op zoek te zijn naar een nieuwe baan, terwijl ze wel verwachten binnen een jaar hun baan te verliezen. 48 procent van de werknemers die actief zijn op de arbeidsmarkt, begint zich pas te oriënteren wanneer ze hun baan dreigen te verliezen.

Dit blijkt uit analyses voor de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.  45 procent  zoekt niet actief
Van de mensen die bang zijn hun baan te verliezen is negen procent helemaal niet actief op de arbeidsmarkt. 36 procent wacht af tot er iets interessant voorbijkomt, maar zijn daar niet actief naar op zoek (36 procent). Slechts 55 procent van de werknemers die verwachten binnen een jaar hun baan te verliezen zegt wel momenteel actief een nieuwe baan te zoeken. De Nederlanders die bang zijn hun baan te verliezen werken vooral in een administratieve functie of in de branche gezondheidszorg. 

Solliciteren vanuit baan
Van de Nederlanders die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, zegt de helft (48 procent) zich te oriënteren op andere werkgevers als ze hun baan dreigen te verliezen, of als ze geen baan meer hebben. "Veel werknemers komen in actie, als ze al (bijna) zonder werk zitten. Vaak zien we dat mensen die bang zijn om hun baan te verliezen uit angst niet durven te solliciteren, omdat ze bang zijn om juist daardoor hun baan te verliezen," stelt Geert-Jan Waasdorp van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. "De kans om een baan te vinden is echter groter door te solliciteren vanuit een bestaande baan. Solliciteren zonder baan verkleint uw kansen op de arbeidsmarkt."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekende wil niet verhuizen voor baan
 Werkend Nederland positief over toekomst
 Organisatiecultuur belangrijkste reden voor zoektocht nieuwe baan
 Hoogopgeleiden weer actiever op zoek naar nieuwe baan
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
13-12-2012
 | 
08:12 uur
Een zeer actueel en waarheidsgetrouw stukje. Een paar andere factoren die jammer genoeg een tikje onderbelicht blijven hier is dat de verhoudingen werkgever/werknemer de laatste twee jaar aanzienlijk is gewijzigd.

Dat betekend dat zij die (nog) een baan hebben zich, zoveel mogelijk, 'gedeisd' houden en zich er niet zo heel erg voor inspannen. Een nieuwe arbeidsovereenkomst is allerminst hetzelfde voor wat menig werknemer op dat moment (nog) heeft.

Immers, het overstappen naar een andere werkgever, als de nood nog niet echt daar is, heeft enorme financiële en positionele consequenties. Ook dat zou in dit artikel als achterliggend moeten worden meegenomen.
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
14-12-2012
 | 
12:22 uur
Het is toch bizar dat mensen die bang zijn hun baan te verliezen, bang zijn om te solliciteren? Je zou toch banger moeten zijn dat als je bang bent je baan te verliezen, dat je dadelijk zonder baan zit en in de WW terecht komt?
Wachten deze mensen dan af in onzekerheden, totdat ze te weten komen dat ze gelijk hadden en binnen een maand ontslagen worden? Dat lijkt mij nou ook niet echt gezond maar ook stressvol..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
meer top 10