zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel kansen voor vrouwen in ICT

8 maart 2013 - Zoals de Europese Commissie - bij monde van Neelie Kroes - onlangs zei, zijn er veel te weinig vrouwen actief in de Europese ICT-sector, een situatie die dringend moet veranderen. Vandaag is het weer Internationale Vrouwendag, een mooie gelegenheid om alle vrouwen werkzaam in de ICT of op het koppelvlak van business en ICT, aandacht te geven en nieuwe jonge vrouwen te enthousiasmeren.

Geke Rosier is bedenker en coauteur van het boek 'Ronde vormen in IT'. Rosier wil - samen met het netwerk 'Female ambassadors in IT' - een maatschappelijke discussie starten om het imago van ICT te verbeteren en zo de keuze voor het werken in ICT aantrekkelijk te maken voor jonge vrouwen. 



Rol van ICT verandert
De rol van ICT in organisaties verandert en verschuift. In een tijd van crisis is innovatie steeds belangrijker. Technologische ontwikkelingen en trends als 'het Nieuwe Werken', 'cloud computing' en 'social media' vragen om een ICT 3.0 organisatie.
In 2011 heeft eurocommissaris Neelie Kroes in het boek 'Ronde vormen in IT' al aangegeven dat de ICT geweldige carrièreperspectieven biedt voor iedereen: man, vrouw, jong of oud. Geke Rosier is oprichter van ForceFive en al tien jaar werkzaam op het gebied van business IT alignment. Haar maatschappelijke doelstelling is: een actieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van topvrouwen in de ICT en zo het imago van ICT verbeteren, om de noodzakelijke verandering van meer vrouwen in ICT te realiseren. 

Female ambassadors
Naast het boek is Rosier nu ook initiatiefnemer van het netwerk 'Female ambassadors in IT'. Dit initiatief brengt de huidige Nederlandse topvrouwen werkzaam in ICT bij elkaar om te netwerken en kennis met elkaar te delen. 45 topvrouwen van ruim 30 organisaties zijn inmiddels betrokken. Volgens Rosier zijn dit de rolmodellen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het imago van ICT. "Ik zie enorm veel ervaring, energie en ambitie in deze groep topvrouwen. Ze zijn een kei in hun vak, en dat moeten ze gaan vertellen." Het begin is gemaakt, maar er is meer nodig! 

De zachte kant van de ICT
Volgens Rosier zijn er veel initiatieven vanuit de overheid gestart om meisjes op te leiden in meer technische vakken, maar zoals zij zegt: "Vrouwen proberen om te toveren tot technici, is hetzelfde als jongetjes met poppen willen laten spelen." Dit biedt volgens haar niet de gewenste oplossing. Voor de 'moderne' ICT zullen aspecten als transparantie, inlevingsvermogen, samenwerken, communicatie, intuïtief proberen en veranderen steeds belangrijker worden. Nieuwe rollen ontstaan en andere competenties worden gevraagd. ICT is niet louter een 'harde' functie meer, maar kent ook 'zachte' kanten. Een kans voor vrouwen! 

Extra aandacht
De internationale vrouwendag vandaag is een mooi moment om alle vrouwen werkzaam in de ICT of op het koppelvlak van business en ICT, aandacht te geven. Geke Rosier roept op om niet alleen individuele programma's of onderzoeken door commerciële bedrijven, overheden en universiteiten te doen, maar juist met elkaar samen te werken en de verbinding te zoeken. Volgens Rosier: "Dan pas gaan we echt impact maken." In juni publiceert de Europese Commissie een onderzoek waarin wordt uitgelegd waarom de ICT-sector in Europa te weinig vrouwen heeft, terwijl er in 2015 een personeelstekort van maar liefst 700.000 professionals wordt verwacht. Dit kan een mooie onderbouwing vormen van dit initiatief.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´
 'Besturing van ICT kan veel beter'
 Winst en rendement ICT sector verbeteren
 Grootste personeelsoverschotten in de sectoren overheid en non profit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10