zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Besturing van ICT kan veel beter'

19 juni 2012 - De invulling van rollen die cruciaal zijn voor een succesvolle IT-governance laat bij veel organisaties nog te wensen over. Dat blijkt uit de ICT-besturingsscan van Berenschot. De scan is door 60 organisaties ingevuld. 90 procent daarvan blijkt te worstelen met het goed vormgeven van hun IT governance. Van de zeven rollen waaraan invulling moet worden gegeven blijven met name rollen die voor afstemming zorgen tussen ICT en business sterk achter.

Beter scoren rollen die een duidelijk zwaartepunt hebben binnen de ICT-organisatie of de business. Deze meer op uitvoering en business gerichte rollen (onder andere strategie en beslissing) scoren bij de meeste organisaties net een voldoende. Maar juist de rollen waar business en IT echt samenkomen (onder andere demand, regie, en innovatie) blijven achter. 



Effectiviteit van ICT
De effectiviteit van ICT wordt in sterke mate bepaald door een goede afstemming met de business. Linda van Rens, senior adviseur bij Berenschot benadrukt dat ICT geen doel op zich is maar de business ondersteunt: "Logisch dus dat die business bepaalt wat er gebeurt, en niet de ICT. Vrijwel alle organisaties zijn ervan doordrongen dat de business aan het stuur moet zitten. Het is daarom des te opmerkelijker dat wij in ons onderzoek zien dat een grote meerderheid van de organisaties er toch niet in slaagt om business en ICT dichter bij elkaar en in dialoog te brengen." 
Van Rens vindt het opvallend dat het oordeel over de kwaliteit van de IT-governance binnen dezelfde organisatie sterk kan variëren: "Wij zien regelmatig dat de scan door meerdere mensen van een organisatie wordt ingevuld en dat de uitkomsten sterk verschillen. Dat is vaak een teken dat mensen uiteenlopende beelden hebben bij wat goede IT-governance inhoudt. Het bespreken van de verwachtingen ten aanzien van IT-governance is dan noodzakelijk." 

ICT Besturingsscan
De ICT-besturingsscan, gebaseerd op het ICT-besturingsmodel van Berenschot, brengt in kaart in welke mate een organisatie invulling heeft gegeven aan elk van de zeven rollen die nodig zijn voor goede IT-governance. Deelnemers beoordelen hun eigen organisatie aan de hand van een vragenlijst. Door de antwoorden vervolgens te vergelijken met best practices op het gebied van IT-governance, wordt de score vastgesteld. De score geeft aan in hoeverre de rol is vormgegeven binnen de betreffende organisatie. De scan is vrij toegankelijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beveiliging van smartphones en tablets bij de overheid blijft achter
 ICT-bedrijven staan zichzelf in de weg
 Project Manager ICT: typische voorjaarsfunctie
 Nederlander wil beter gebruik van ICT in gezondheidszorg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10