zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Winst en rendement ICT sector verbeteren

30 december 2011 - Bij dalende omzet in consulting en diensten in Nederland slaagt de ICT sector erin zijn winstgevendheid, rendement en solvabiliteit te verbeteren. Dat is vooral te danken aan groei van export en offshoring. Dat blijkt uit AME ICT TOPSCORERS 2012, het jaarlijkse onderzoek van AME Research naar de financiële prestaties van 100 vooraanstaande ICT ondernemingen. Gemiddeld is de sector financieel gezond. In 2012 neemt de werkgelegenheid verder af.

Het onderzoek heeft betrekking op een totale omzet van 89,2 miljard euro in 2010 gerealiseerd door 457.028 werknemers gemeten in voltijdbanen. Deze ondernemingen realiseerden in 2010 in Nederland een omzet van 30,5 miljard euro oftewel 34 procent van hun totale omzet. Daaraan werkten in voltijdbanen in Nederland 116.360 werknemers mee. Daarmee is het rapport representatief voor de ICT sector in Nederland. 



Export
Het onderzoek is gebaseerd op de officiële jaarverslagen van 2006-2010, marktinformatie tot en met heden en projecties voor 2012. De binnenlandse omzet blijft achter bij de trend van het Bruto Binnenlands Product. De buitenlandse- of exportomzet toont beduidende groei. Export is belangrijk voor de ondernemingen die gemiddeld teveel op Nederland zijn gericht. In Nederland ging in 2010 7,2 procent van het totale aantal voltijdbanen bij de 100 bedrijven verloren. 

Uiteenlopende prestaties
De financiële prestaties lopen sterk uiteen. Winnaar in 2010 is ASML dat een heel sterk jaar doormaakte en 275,5 punten behaalde. Daarna volgen BE Semiconductor, AND, ASMI, Accountview, AFAS Software, Nspyre, Avenade Nederland, Trust en Agrovision op plaats tien. Onderin zitten de financieel zwakke ondernemingen. TSS komt op plaats 90 met nog juist een positief getal. Een negatieve uitkomst is weggelegd voor Penta Scope, QNH, het Zweedse IBS, QAD Netherlands, DPA Flex, SaaSplaza, Inter Access, Stoas Holding, Triple P en Vivenda Media Groep. Deze bedrijven hebben nog heel wat te organiseren om hun winstgevendheid te verbeteren. 

Beter rendement
Het rendement op het totale vermogen is in 2010 verbeterd naar 8,8 procent en trekt verder aan omdat de ondernemingen alerter dan voorheen bezuinigen en er een realistischer perspectief op de toekomst ontstaat. Met een gemiddelde solvabiliteit van 38,7 procent is de sector financieel gezond te noemen. Het rapport is de zestiende jaargang en gepubliceerd in Excel waardoor gebruikers zelf met de data kunnen manipuleren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-sector groeit nauwelijks: grote afnemers te voorzichtig
 ICT-sector zit in een dip
 Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten
 ICT-sector zit weer in de lift
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10