zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

30 procent Nederlanders wil emigreren voor baan

23 januari 2013 - Bijna een derde van de Nederlanders overweegt te emigreren wanneer zij in Nederland geen passende baan kunnen vinden. Om dit te zoveel mogelijk te voorkomen dienen het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aan te sluiten. Meer dan een kwart houdt bij de studiekeuze namelijk geen rekening met de baanzekerheid. Ruim de helft van de Nederlanders is wel bereid zich om te scholen voor een baan.

Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek van JobTrack.nl onder 16.968 respondenten, uitgevoerd door Intelligence Group



Met name hoogopgeleiden kijken op buitenlandse markt

Hoger opgeleiden overwegen vaker te emigreren dan lager opgeleiden. Bij WO’ers ligt dit percentage op 44 procent en bij HBO’ers op 36 procent, wat staat voor ongeveer 43.000 WO’ers en 141.000 HBO’ers. De kans dat hoogopgeleiden in Nederland geen baan kunnen vinden is echter kleiner dan voor laagopgeleiden. Martin Hendriks van Intelligence Group: "Om de hoogopgeleide beroepsbevolking in Nederland te houden is het belangrijk dat opleidingen in de richting waarnaar veel vraag is op de Nederlandse arbeidsmarkt worden gestimuleerd. Momenteel gebeurt dat onvoldoende waardoor er tekorten ontstaan in de techniek, zorg en ICT terwijl er overschotten ontstaan op gebieden waar Nederland minder behoefte aan heeft." 

Arbeidsmarktperspectieven worden vergeten bij studiekeuze

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft bij de studiekeuze geen rekening gehouden met de kans op een baan. WO’ers denken hier met 37 procent minder bewust over na dan VMBO’ers (26 procent). "Een van de oorzaken van de mismatch op de arbeidsmarkt is het aanbod van pretstudies. Tien jaar geleden kregen opleidingsinstellingen de vrije hand in het aanbod van studies wat geleid heeft tot een te groot aanbod van studies met een geringe arbeidsmarktrelevantie," aldus Hendriks.
 
Volledige omscholing
Meer dan de helft van de Nederlanders is bereid zich volledig om te scholen voor een baan. Opvallend is dat deze bereidheid afneemt na de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Terwijl in deze groep 64 procent bereid is zich om te laten scholen, is slechts 47 procent van de 55 tot 65-jarigen dat. Daarnaast zijn lager opgeleiden vaker bereid zich om te scholen dan hoger opgeleiden.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander blijft na pensionering liefst in eigen land
 Expat wil niet meer emigreren
 Spaanse werknemer klaar voor buitenlands avontuur
 Klimaat veel genoemde reden om in het buitenland te willen werken
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
25-01-2013
 | 
10:59 uur
Per dag emigreren er ongeveer 400 Nederlanders naar het buitenland en ik moet je eerlijk zeggen dat ik er niet raar van opkijk. De economie is slecht in Nederland, er wordt zwaar bezuinigd en alles wordt duurder. Het is voor de mens hier in Nederland bijna onbetaalbaar.
Nick Schilders  |   | 
28-01-2013
 | 
13:11 uur
Adriana heeft gelijk! De arbeidsmarkt is moeilijk te betreden in Nederland. Ik ben afgestudeerd in HRM, maar voor elke vacature in Nederland komen er 150 sollicitanten op af. Gaat men naar het buitenland waar behoefte is aan een Nederlander das zullen er ongeveer 5 sollicitanten op afkomen. Al ben ik wel benieuwd hoe Adriana aan de cijfers van ''400 Nederlanders per dag'' komt. Ik ben er in ieder geval 1 van. Na 55 bedrijven in Nederland te hebben benaderd kreeg ik een baan aangeboden in het buitenland. Toen ik achteraf ging informeren bij mijn onderwijsinstelling wisten ze niet eens wat er met alle ex-studenten was gebeurd. Of ze nog in het werkveld actief zijn, gaan verder studeren, gaan reizen of juist een helemaal andere baan hebben. Het zou goed zijn voor scholen om dit te ''monitoren'' zodat ze ook aan toekomstig studenten kunnen vertellen hoe de bezetting op de arbeidsmarkt nu echt is!
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
30-01-2013
 | 
09:23 uur
@ Nick, Oh dit moet niet per dag zijn maar per maand! Als het per dag zou zijn dan zou volgens mij Nederland binnen een mum van tijd 'leeg' zijn.
hector  |   | 
5-02-2013
 | 
12:41 uur
(Klik hier)

344 per dag in 2012

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10