zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander blijft na pensionering liefst in eigen land

12 augustus 2010 - Nederlanders willen na hun pensionering gewoon in eigen land blijven wonen, de veelgehoorde dromen over een huisje in Frankrijk of Italië ten spijt. 61 procent is niet van plan om naar het buitenland te vertrekken als ze stoppen met werken. Bij de minderheid die wel wil emigreren is Spanje het meest populair.

Dat blijkt uit onderzoek door Aon Consulting onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders. 



Honkvast
Nederlanders zijn honkvaster dan veel andere Europeanen. Van de Europese werknemers wil slechts een op de vier zijn oude dag in het buitenland doorbrengen. Spanjaarden (87 procent), Fransen (81 procent) en Denen (74 procent) zijn er het meest op gebrand om in eigen land te blijven wonen na hun pensionering. Dat staat in schrille tegenstelling tot de Britten, Duitsers en Ieren, waarvan meer dan de helft van plan is om in het buitenland te gaan wonen. Slechts vier op tien Britten (43 procent) willen in het Verenigd Koninkrijk blijven nadat ze gestopt zijn met werken. 

Warm klimaat

Onder de Nederlanders met verhuisplannen is Spanje met acht procent het populairst. Daarna volgen Frankrijk (vier procent), Italië (drie procent) en Azië-Oceanië (drie procent). Niet alleen onder Nederlandse werknemers, maar in heel Europa is Spanje het favoriete land om de pensionering door te brengen. Het Zuid-Europese land is met zeventien procent het populairst. Ook Frankrijk trekt veel gepensioneerden. Naast deze warme klimaatlanden zijn ook de wat koelere landen in trek. Denemarken (negen procent), Noorwegen en Ierland (beiden acht procent) zijn eveneens favoriet.
"Goedkope vliegreizen en internet zorgen ervoor dat pensionering in het buitenland niet noodzakelijkerwijs inhoudt dat men afgesneden is van het familieleven," zegt Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting. "Daardoor behoort emigratie veel meer dan vroeger tot de mogelijkheden." 

Financiële gevolgen

Mart Vreven waarschuwt echter voor de gevolgen van toenemende seniorenemigratie. "Landen als Spanje en Frankrijk worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van een vergrijzende bevolking. De komst van buitenlandse gepensioneerden zorgt voor extra druk op de sociale voorzieningen, zoals de gezondheidszorg. De voorzieningen voor gezondheidszorg voor expats kunnen zeer uiteenlopen. Gezondheidszorg wordt voor gepensioneerden steeds belangrijker naarmate ze ouder worden."
Vreven wijst ook op andere mogelijke financiële gevolgen voor mensen met emigratieplannen. "De kosten voor levensonderhoud zijn misschien hoger in het land van hun keuze. Mensen die van plan zijn hun pensioen in het buitenland door te brengen, moeten daar rekening mee houden in hun spaarplannen. Ook kan er, zowel thuis als in het nieuwe land van verblijf, sprake zijn van fiscale implicaties. Het is dus zeker de moeite waard om dat vooraf te onderzoeken, zodat men later niet voor onaangename verrassingen komt te staan."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese werknemers wacht armoedig pensioen
 Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid
 Drie tips om de overstap van werk naar pensioen te vereenvoudigen
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 
 
reacties
 
Ferrie Veen  |   | 
12-08-2010
 | 
09:04 uur
Herken me als 68-jarige in dit verhaal.
Heb ook een voorkeur voor Nederland.
Jammer is dat het Nlse landschap in toenemende 'vervuild' raakt door windmolens, snelwegen e.d.
Maar ja... daar is niet veel aan te doen.
Terzijde: het levensonderhoud in Thailand, Vietnam is slechts 20-25 % van hier in NL.
Dus is je Euro daar 4-5 Euro waard.
Voor nogal wat mensen is dat een reden om in die landen te gaan wonen.
Jan Willem Hajee  |   | 
16-08-2010
 | 
14:12 uur
Wat een ontstellende onzin! Ik weet niet hoe die enquete is opgezet, maar het lijkt me niet te kloppen met de waarheid.
Al voor het 65e levensjaar besluiten vele Nederlanders dit land (al dan niet fiscaal) te ontvluchten. En het is dan vooral het hoger en middenkader dat massaal kiest voor landen als Frankrijk, Belgie en zeker Duitsland. Alleen al in het grensgebied in Duitsland zijn de voorbije acht jaar zo een 600.000 (voornamelijk oudere) Nederlanders neergestreken. Punt is wel dat ze lang niet allemaal domicilie kiezen. Ze zitten er dus wel 12 maanden per jaar, maar wonen op papier bij kinderen of op een flatje in Nederland. Dat is dan weer leuk voor de hypotheekrente aftrek en zo.

Sommige dorpen worden in dat gebied voor de helft of meer door Nederlanders bewoond. En neen, daar knapt het cultuurtechnische landschap, en zeker de wijze van omgaan met elkaar, in vele gevallen niet van op. Oorzaak: veel van die Nederlanders zijn niet van zins zich aan te passen aan cultuur en gewoonten van een (buiten)gebied.

Een ander saillant detail is dat bijv een stad als Rotterdam inmiddels door circa 57% bewoners van niet Nederlandse afkomst wordt gevuld. Dat was vroeger wel anders. Die lui zijn ergens gebleven. En neen, in Hoogvliet, Berkel, Spijkenisse en Hellevoetsluis wonen ze ook niet meer.

En die 400.000 eensgezinswoningen die er thans als overschot boven de huizenmarkt zweeft? Zeker ook allemaal kul? Of zou het toch zijn dat Nederlanders massaal vertrekken en dat de plannenmakers daar even geen erg in gehad hebben?

En senioren migratie? Waarom denkt u dat die trek juist richting de BRD is op dit moment? Dat heeft vooral te maken met kosten van huizen en dagelijkse levensbehoeften, en de meer dan uitstekende wijze waarop in contracten en verdragen de ziektekosten verzekering is geregeld. Dit in tegenstelling tot landen als Spanje en Frankrijk. Als je in die landen echt iets gaat mankeren, dan sturen ze je fijn terug naar NL. Zo werkt dat in de BRD dus niet.
Daar snappen ze dat ouderen met een erg goed inkomen stevig bijdragen aan de economie, en later, als het nodig is, ook in staat zijn goed te (laten) betalen voor zorg. Diezelfde Nederlanders zijn daar een banenmotor omdat ze huizen bouwen tegen de klippen op, investeren in zonnetechnologie etc.

Leuk zo een artikel. Maar het ware beter als Nederland de waarheid eens onder ogen zou durven zien: Degenen die hier na hun pensionering niet weggaan blijven omdat ze effe geen cent te makken hebben en niet omdat ze hier nu zo fijn en veilig wonen.
hannie  |   | 
22-04-2011
 | 
19:53 uur
Ja ik heb een opmerking: Ik woon al 6 jaar in spanje.Ben sinds 2 jaar gepensioneerd.Als je hier alleen van een a o w moet leven,dan ben je op de seguridad aangewezen.En dat is armoe voor je gezondheid,.Lange wachtijden. geen vaste huisarts.Alleen als je als je kan permiteren een goede aanvullende verzekering af te sluiten,kun je naar nederlandse huisartsen,en in prive zieken huizen behandeld worden,zonder wacht tijden.Dit is mijn ervaring en dit klopt.
Albert  |   | 
26-04-2011
 | 
13:57 uur
Mijn vrouw en ik zijn 50 en nu zijn we het al over een aantal zaken eens, 1. we werken absoluut niet door tot 66 of 67, geen calvinistische overheid die ons daartoe kan dwingen (de 'werken zult gij tot u erbij neervalt' mentaliteit), we blijven dan ook niet in Nederland. Reeds nu zijn we al voorbereidingen aan het treffen zoals een huis, sociale contacten en een eigen plek om deels zelfvoorzienend te gaan leven. Een klein appartement huren in Nederland om ook hier een privé plek te hebben wanneer we terug zijn maar verder naar de BRD. Sociaal gezien een veel en veel betere plek om te wonen. Dus ik ben het met Jan Willem eens dat de aantallen vertrekkende ouderen weleens veel hoger kunnen gaan uitvallen dan de overheid verwacht.
Slecht voor het leefklimaat in het toekomstige Nederland en zeer slecht voor de toekomstige Nederlandse economie. In plaats creatieve oplossingen te bedenken en op tijd te implementeren gaat de Nederlandse overheid uit van een korte termijn planning en heeft absoluut geen ouderenbeleid en visie op de langere termijn van 15 - 30 jaar. helaas....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10