zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Liever stimuleren dan stigmatiseren – geen quotum in Participatiewet

3 december 2012 - Het regeerakkoord Rutte II kondigt de Participatiewet aan. Deze verplicht werkgevers met 25 of meer werknemers om op termijn vijf procent arbeidsgehandicapte medewerkers in dienst te hebben. Dit voornemen leidt tot veel beroering. Onderzoek van De Normaalste Zaak onder werkgevers die al mensen met een arbeidsbeperking in hun bedrijf hebben, wijst uit dat stimuleringsmaatregelen veruit de voorkeur genieten.

Dwang levert stigmatisering van arbeidsgehandicapte werknemers op en slechts ‘vluchtige’ arbeidsplaatsen. De Normaalste Zaak, platform voor werkgevers die nu al werkend perspectief bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, bevroeg haar partners over het quotum dat Rutte II wil opnemen in de aangekondigde Participatiewet. En over wat verder wel en niet werkt om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. 



Weinig draagvlak voor quotum
De helft van de deelnemers aan het onderzoek kan zich vinden in wetgeving om inclusief ondernemen te bevorderen. Maar nog geen vier op de tien wil een quotum. Als belangrijkste redenen noemen deze ervaringsdeskundige werkgevers dat je daarmee arbeidsgehandicapten stigmatiseert en slechts ‘vluchtige’ arbeidsplaatsen creëert, terwijl belangrijke randvoorwaarden (heldere regels, eenvoudig inzicht in beschikbare kandidaten en voldoende begeleiding) ontbreken. 

Motiveren en belemmeringen wegnemen

De redenen voor bedrijven om ook naar de talenten te kijken van mensen die nu nog aan de zijlijn staan, is veelal een mix van ziel en zakelijkheid: toekomstige krapte op de arbeidsmarkt, de wens om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, de eis tot social return in inkoop-/ aanbestedingstrajecten van overheden en afspraken in cao’s. En motivatie bij werkgevers is nodig, want uitdagingen zijn er genoeg voor wie inclusief wil ondernemen: het vinden van passende kandidaten, het organiseren van een duurzame match, de intensieve begeleiding van de medewerkers en het creëren van draagvlak binnen de organisatie. Een belangrijk obstakel daarbij is het woud aan regelgeving, dat nauwelijks aansluit op de praktijk van werkgevers. Geen quotum opleggen, maar belemmeringen wegnemen, (economisch) stimuleren en gewenst gedrag belonen, daar moet de overheid zich volgens de partners van De Normaalste Zaak op richten. Ook kan de overheid natuurlijk zelf als werkgever het goede voorbeeld geven en de eigen best practices verzamelen en verspreiden. 

Advies
Probeer eerst de helft van de werkgevers door het wegnemen van (administratieve) lasten en positieve stimulans in beweging te krijgen. Kijk daarna of een quotum of richtlijn nog wel nodig is. Waarschijnlijk is het tegen die tijd ook voor die andere helft ‘de normaalste zaak’om ruimte te maken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Participatiewet: nieuwe kansen voor arbeidsgehandicapten
 Arbeidsmarkt voor arbeidsgehandicapten flexibiliseert
 Diversiteitsdiscussie is zinloos
 Wajong-waaier moet werkgever en collega’s bewuster maken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10