zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Participatiewet: nieuwe kansen voor arbeidsgehandicapten

12 november 2012 - Van 9 tot 16 november 2012 stelt de Week Chronisch Zieken werken met een beperking centraal. Anderhalf miljoen mensen met een chronische ziekte of handicap ondervinden belemmeringen bij het vinden of verrichten van werk. Bieden de plannen uit het Regeerakkoord nieuwe kansen? Het nieuwe kabinet wil het wetsvoorstel Werken naar Vermogen vervangen door een nieuwe Participatiewet.

Het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening zal afnemen en het aantal reguliere plaatsen voor arbeidsgehandicapten moet toenemen. Vanaf 1 januari 2015 moeten bedrijven met meer dan 25 werknemers in zes jaar een quotum van vijf procent arbeidsgehandicapten opbouwen. Wanneer een bedrijf niet aan het quotum voldoet, volgt een boete van 5.000 euro per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte. Gemeenten krijgen ruimte om zelf beschut werk als een voorziening te organiseren. Zorgelijk zijn de kortingen in de re-integratiebudgetten. Praktijkvragen
Belangrijke vraag is hoe dit in de praktijk aangepakt gaat worden. Bedrijven zullen mensen met een chronische aandoening langer aan het werk moeten houden. En er moet actief beleid komen om arbeidsgehandicapten toegang tot werk te geven.
Werkgevers vinden het lastig om te gaan met werknemers die een chronische ziekte ontwikkelen. Zij weten niet wat hun te wachten staat, zijn bang voor kosten en administratie. Als een werknemer chronisch ziek wordt, is er echter nu al een scala aan mogelijkheden. Werken met een beperking kan, mits er goed wordt samengewerkt tussen chronisch zieken, UWV, re-integratiebedrijven, gemeenten en bedrijfsartsen. 

Werkzoekenden
Onder de werkzoekenden is het percentage mensen met een arbeidshandicap aanzienlijker hoger dan bij de werkenden (13,8 procent). De gevolgen van te lage arbeidsparticipatie treffen niet alleen de chronisch zieke, maar ons allemaal. Alleen de kosten van de gezondheidszorg staan nu ter discussie, niet de opbrengsten. De enorme ontwikkelingen in de gezondheidszorg doen het aantal mensen dat leeft met een niet te genezen maar wel te behandelen aandoening, in de komende jaren toenemen. Die chronisch zieken hebben een plek in onze productieve maatschappij nodig voor hun levensgeluk en kwaliteit van leven. Hun participatie is tegelijk een noodzaak voor onze vergrijzende maatschappij. Zonder hen zal het niet lukken onze voorzieningen op niveau te houden. 

Speciale activiteiten
Op vrijdag 9 november confereerden in Hoofddorp patiëntenorganisaties, UWV, re-integratiebedrijven, bedrijfsartsen en werkgevers met elkaar over samenwerking om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. Keynote spreker was Elmer van den Berghaaghe, directeur Innovatie en professionalisering sociaal medische zaken UWV. Bij veel werkpleinen van het UWV zijn tijdens de Week Chronisch Zieken speciale activiteiten voor werkgevers en werkzoekenden met een beperking. Dat varieert van Wajong werkt markten tot sollicitatietrainingen en workshops met kledingadviezen.
De Week Chronisch Zieken 2012 is mogelijk gemaakt door ZonMw, UWV, CBIG Ministerie van VWS, Rabobank Foundation, Instituut Gak, Revalidatiefonds, Start Foundation, Stichting Loterijacties Volksgezondheid en Huidfonds.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft
 Jongeren houden politiek verantwoordelijk voor huidige slechte situatie
 (Thuis)werkend Nederland staat te popelen om naar kantoor te gaan
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmarkt voor arbeidsgehandicapten flexibiliseert
 Diversiteitsdiscussie is zinloos
 Wajong-waaier moet werkgever en collega’s bewuster maken
 Werkgevers hebben het niet op arbeidshandicap
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
12-11-2012
 | 
14:22 uur
''Het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening zal afnemen en het aantal reguliere plaatsen voor arbeidsgehandicapten moet toenemen''

Ik vraag me af hoe dit in de praktijk geuit wordt. Ik ben voorstander voor reguliere plaatsen voor arbeidsgehandicapten, maar voor de personen waar het niet mogelijk is om te werken in een reguliere werkomgeving wordt het wel erg moeilijk (de twijfelgevallen).


Niet alleen de werkgever zal er moeite mee hebben, maar men vergeet ook de collega's. Hoeveel mensen kunnen hier niet mee omgaan en 'vergeten' dat hun collega arbeidsgehandicapt is waardoor deze persoon niet 100% inzetbaar is? Dit gaat frustratie opwekken.

Voor de arbeidsgehandicapte persoon is dit ook alles behalve prettig.

Ik ben benieuwd.
levi van der heiden  |   | 
13-11-2012
 | 
14:56 uur
ik maak ook nog zorgen over het arbeidsomstandigheden, en het opleidingsniveau eisen van regulier bedrijf. Bij sociale werkvoorziening is er geen goede samen werking met ROC beroepsopleiding, b.v roc van amsterdam. roc ASA. ik ben naar open dag geweest. voor veel jonggehandicapten denk de kabinet ook startkwalificatieplicht ook nodig in te voeren. diploma niveau 2 tenopzichte van slecht geschoolde oudere mensen die langer in wsw werk wordt zomaar ontslagen. en er komen meer iemand vanbuiten zoals bijstandmensen jongeren die willen werken uitzendkrachten die zwaar werk vervangt. Er zijn geen betere werkplek voor mensen die autisme heb. die kunnen geen politieagent , beroepsmillitair worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing
In het ebook 'Verbeter in 10 stappen je email marketing' ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Ben je benieuwd hoe je hierop scoort?
Download het eBook
 
Lees verder
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Gedateerde roostersoftware zorgt voor stevige omzetverliezen
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
Helft tech-vrouwen zag gendergelijkheid verbeteren
Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
Nederlanders meer dan ooit verbonden met hun werkgever
Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
Drie tips om de effectiviteit van uw team te meten
Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
meer top 10