zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom 50-plussers geen baan vinden - deel 3

4 oktober 2012 - Over de werkloze 50-plusser bestaan volgens Geert-Jan Waasdorp van Werf& veel misverstanden. Veel wordt geklaagd over 'leeftijdsdiscriminatie' door werkgevers. Maar volgens hem spelen zeker vijftien heel andere factoren een rol. In deze reeks licht hij zijn bevindingen toe. In dit derde deel voltooit hij zijn betoog met de laatste vijf oorzaken waarom 50-plussers volgens hem moeilijk een baan vinden.

Waasdorp: "Ik rond deze serie af met nog een reeks van vijf factoren die van invloed zijn op het al dan niet vinden van een baan door 50-plussers. Op heel veel punten waar ‘50-plusser’ staat, had overigens net zo goed een andere leeftijd of een andere groep kunnen staan. Dit stuk is ook – ondanks de scherpe randjes - niet geschreven om 50-plussers in een kwaad daglicht te stellen. In tegendeel. Een goede lezer verzamelt met deze serie vijftien tips om beter en sneller aan een baan te komen. Het is namelijk niet de leeftijd die werkloos maakt, maar de keuzes die iemand wel of niet maakt. Soms heeft u maandelijks meer geld of vrije tijd als u werkloos blijft. Soms wacht u op de coach of het UWV om u te helpen. In die gevallen blijft u wel langer werkloos, maar dat is uw eigen keuze. Een keuze die misschien wel gebaseerd is op de wijze levensjaren die eraan ten grondslag liggen. In dat geval bent u een bewust gekozen 50-plus werkloze."11. Werkloos zijn betekent niet: alle tijd om uitgebreid te oriënteren op een nieuwe stap
Ga meteen op zoek naar een nieuwe baan. De eerste weken zijn cruciaal een nieuwe baan te vinden. Vertrouw daarin primair op uzelf. Een outplacementbureau, het UWV of een loopbaancoach gaan die baan niet voor u vinden. Ze helpen u hooguit, maar hebben een tijdschema dat niet primair in het voordeel van een 50-plusser werkt. Tien afspraken in drie maanden levert drie maanden vertraging op….Aan het werk gaan, betekent niet per definitie dat u meteen een volwaardige nieuwe baan hebt. Werken via het uitzendbureau is een hele goede optie, ook al is het onder uw niveau.. Nogmaals: solliciteren vanuit werk, is succesvoller dan vanuit werkloosheid. 

12. Een 50-plusser vergeet (of staat niet open voor) uitzendwerk

Uitzendwerk is typisch voor starters en (v)mbo'ers, maar de meeste mensen vinden hun eerste baan via een uitzendbureau. Ook hoogopgeleiden. Hier ligt ook voor werkloze 50-plussers een belangrijke kans op de arbeidsmarkt. Helaas zien we maar al te vaak dat deze route niet wordt bewandeld. Men richt zich op vast werk (met de zekerheid van een uitkering) in plaats van tijdelijk werk. Terwijl in dit tijdelijk werk verschillende voordelen liggen verscholen, variërend van het opdoen van nieuwe ervaring, in het werkritme blijven tot en met de kans op een vaste baan en het creëren van een voorsprong, omdat u solliciteert vanuit een (flexibele) baan. Een werkgever zal iemand die vanuit een baan solliciteert beter waarderen dan iemand die werkloos is, ook als het een flexibele baan is. 

13. Een 50-plusser lijkt met zijn pensioen bezig in plaats van loopbaanperspectief

Vraag 50-plussers hoe lang ze ‘nog moeten’ en ze kunnen het u perfect zeggen. Vraag ze naar het perspectief dat ze voor zich zien met betrekking tot hun carrière en loopbaan, dan blijft het angstvallig stil. Voor wie zou een werkgever kiezen? Iemand voorbij de 60 mag misschien nadenken over zijn pensioen, maar iemand die net over de helft van zijn werkzame leven is toch zeker niet? 

14. 50-plussers vertrouwen te veel op loopbaanadviseurs en jobcoaches
Al eerder gaf Waasdorp aan dat zij niet de baan voor u gaan vinden. Sterker nog, in veruit de meeste gevallen hebben zij slechts beperkt zicht op de meest effectieve oriëntatiekanalen. Toch wordt er vertrouwd op de coach en het bijhorende traject. Waardevol als uw loopbaancoach recent nog als recruiter heeft gewerkt en praktijkkennis heeft van de wensen en behoeften van werkgevers. Echter, teveel loopbaancoaches missen de link met de wensen en behoeften van werkgevers, lijnmanagers en recruiters. Voor u het weet bent u maanden verder en heeft u geen baan gevonden. Sterker nog, bent u passiever geworden en teleurgesteld. 

15. De concurrentie is groot, maar werk is er genoeg

De concurrentie op de nationale arbeidsmarkt is groot. Met jonge mensen en mensen uit het buitenland. Toch is er nog nooit een 50-plusser die wil werken, niet aan het werk gekomen. Er is altijd werk voor mensen die willen werken en voor goede mensen. Alleen al in de laatste 52 weken waren er meer dan 1,2 miljoen vacatures op het internet en waarschijnlijk een kleine twee miljoen vacatures in totaal. Maar u moet er wel iets voor doen. Misschien eerder verworven rechten laten varen en vooral meer van uzelf laten zien dan de jongere of buitenlandse concurrentie. 

Vijf Tips

Een daarmee komt Waasdorp tot de laatste vijf tips:
• Ga zo snel mogelijk weer aan het werk, een baan zoeken vanuit een werksituatie (ook al is het onder uw niveau) vergroot uw kansen
• Maak dankbaar gebruik van uitzendwerk
• Zet arbeidsdoelen voor de komende jaren. Wat wilt u nog bereiken
• Vertrouw primair op uzelf als het gaat om het vinden van een baan. Externe hulp is mooi meegenomen, maar secundair
• Er zijn voldoende vacatures. Gebruik veel oriëntatiekanalen op de juiste manier

 
 Doorsturen   45 reacties  

 

Laatste nieuws

 Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
 Verwacht tekort IT-skills twintig procent gedaald
 Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom 50-plussers geen baan vinden - deel 2
 Waarom 50-plussers geen baan vinden - deel 1
 Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
 50-plusser wil niet benaderd worden als 70-plusser
 
 
reacties
 
Peter  |   | 
4-10-2012
 | 
08:32 uur
Wat een dooddoeners, ik stond 1 oktober 2010 op straat en heb sindsdien vrijwel onafgebroken gesolliciteerd. Het klinkt leuk om 2 miljoen vacatures te nemen, verspreid over 12 maanden, maar dan moet je ook het aantal werkzoekenden noemen. Bovendien, veel vacatures zijn bij verschillende bureau's geplaatst. Een vacature kom ik soms wel 5 of 6 keer tegen. Twee weken geleden nog gesolliciteerd op een partimefunctie, 370 anderen hadden hetzelfde idee.

En dat is de realiteit, geef ik het op?? Uiteraard niet, maar ik walg een beetje van het gemakkelijke ''alsjemaarwilhebjezoweereenbaan''.

Jeroen Hensen  |   | 
4-10-2012
 | 
09:26 uur
Leuke tips voor mensen die het niet al lang gedaan hebben maar wanneer dit wel is gebeurt en er is dan nog steeds geen effect?
Bijscholing, omscholing. ''Dat is uw oplossing!!!'' heb ik mogen aanhoren. Dus solliciteren en vragen om omscholing. De reactie die ik hoor op bijna 60 jarige leeftijd. ''Maar mijnheer. We vinden dit niet reeel. We verdienen niet meer terug wat we in u investeren in die korte tijd''.
De vacatures in uitzendbureau's zijn vaak erg specifiek qua functieeisen. Ik heb geen vrachtwagenrijbewijs maar ik kan wel solderen. Wordt dat mijn toekomst waar ik naar uit mag kijken met intrinsiek verlangen? Puntlasjes maken om vooral veel weerstanden ergens in een print te solderen. De hele dag met weerstand werken na bijna 40 jaar op HBO niveau te in de gezondheidszorg te hebben gewerkt? Ja mijnheer. Politiek Den Haag heeft dit besloten en wij als UWV moeten dit hanteren. U mag minder verdienen dan vult het UWV het wel aan tot WW-niveau. Zelfs de werkcoaches van het UWV, voor zover ze nog niet digitaal zijn, moeten deze boodschap verkopen met schizofrene en ongemakkelijke gevoelens naar de oudere werkzoekende. Met hun hart zouden ze best iets anders willen zeggen is mijn ervaring.
'' Een werkgever zal iemand die vanuit een baan solliciteert beter waarderen dan iemand die werkloos is, ook als het een flexibele baan is''. Daar kan ik me iets bij voorstellen en het ligt wel erg anders op het moment dat je niet door eigen toedoen maar door wegbezuiniging of opheffen van een bedrijf werkeloos wordt. Solliciteren vanuit een baan is bijna een onderwerp wat niet past in de hele strekking van dit artikel.
Ik zou willen zeggen naar Den Haag: zet de focus voor werk vinden op de 16% werkeloze jongeren en ga 60+ niet bezig houden met iets wat op (zo goed als) niets uit loopt. Dat leidt alleen maar tot frustratie van alle betrokkenen, werkgever, werkzoekende en UWV.
Ik kijk dan wel hoe ik niet onder de druk van werk moeten zoeken toch een zinvolle uitdaging kan vinden omdat dit in mijn aard zit. En als het zonder vaste baan is dan zijn er nog genoeg dingen te doen waarmee ik mijn deskundigheid en kennis voor anderen in kan zetten met veel plezier voor mijzelf en daardoor ook voor iedereen.
''Tja mijnheer.... maar u moet wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt''
William  |   | 
4-10-2012
 | 
09:42 uur
Dit geloof je echt niet na 172 sollicitatie op HBO++ niveau, wat een ongelooflijke onzin wordt hier beschreven. Probeer werkelijk alles om aan een job te komen ga door een diep dal door de continue afwijzingen! Geeft enorm veel huiselijke en fincieele problemen. Probeer mij zelf recht te houden en dan komt iemand met dit soort onzin! Ik zou zeggen kom een weekje bij mij kijken en zie wat er voor een inspanningen worden vericht om weer een job te vinden. Eisen heb ik al lang niet meer, ik wil gewoon werken maakt al lang niet meer uit wat. Heb een uitstekend CV en ervarings deskundigheid ben zeer breed georienteerd maar volgens de werkgevers te oud (57), zelfs om taxi te rijden met een MBA.
Peter Burghgraaff  |   | 
4-10-2012
 | 
10:06 uur
Ik vraag mij af of de schrijver boven de 50 is en geprobeerd heeft om zich te laten inschrijven bij een uitzendbureau.

De ervaring leert dat dit of niet lukt of alleen als een formaliteit (mag niet discrimineren).

Kortom: hoe geloofwaardig is een-en-ander?
Sjaak  |   | 
4-10-2012
 | 
10:32 uur
11. Ga meteen op zoek naar een nieuwe baan. Nogmaals: solliciteren vanuit werk, is succesvoller dan vanuit werkloosheid.

Natuurlijk belangrijk, maar wat een open deur. Recruiter van andere werkgever zal zich zelfs openlijk afvragen waarom iemand op die leeftijd nog wil overstappen.
Druist verder dwars in tegen wat je collega-deskundigen zeggen: het heeft namelijk absoluut geen zin om at random te solliciteren op iedere willekeurige baan.
12. Een 50-plusser vergeet (of staat niet open voor) uitzendwerk

Heb jij überhaupt weleens geprobeerd om je in te laten schrijven als 50-plusser? Moet je toch eens (door mistery guest laten) doen ! Hun ervaring is, zo melden ze vaak zelf, dat je als 50-plusser ‘moeilijk’ (en dat is dan nog beleefd uitgedrukt) bemiddelbaar bent. Uitzendbureau’s zijn stuk voor stuk rijp voor een procedure bij het CGB of bij het CBP.
13. Vraag 50-plussers hoe lang ze ‘nog moeten’ en ze kunnen het u perfect zeggen.

Zoek dan zelf eens op wanneer de AOW ingangsdatum wordt voor 50-51-52-53 etc. Kan zelfs de overheid je niet meer geven. (Klik hier)
En enig idee hoe iedereen vanaf zo’n 17 jaar financieel kan overleven? Niet met de WW uitkering en de tegenwoordig gemaximeerde “gouden handdruk”.
14. 50-plussers vertrouwen te veel op loopbaanadviseurs en jobcoaches.

Nou dat dus juist niet, vandaar hebben 50-plussers juist zo’n slecht gevoel over hun verdere mogelijkheden, ze staan er feitelijk alleen voor.
15. De concurrentie is groot, maar werk is er genoeg. De concurrentie op de nationale arbeidsmarkt is groot. Met jonge mensen en mensen uit het buitenland. Toch is er nog nooit een 50-plusser die wil werken, niet aan het werk gekomen. Er is altijd werk voor mensen die willen werken en voor goede mensen. Alleen al in de laatste 52 weken waren er meer dan 1,2 miljoen vacatures op het internet en waarschijnlijk een kleine twee miljoen vacatures in totaal.

Kijk aub eens bij de werkloosheidscijfers en het aantal vacatures zoals bv het CBS die publiceert.

Geef je bronnen eens! Of houd anders op met broodje aap verhalen. Daar schieten mensen die moeilijkheden op de arbeidsmarkt ondervinden helemaal niets mee op.


mlc  |   | 
4-10-2012
 | 
10:35 uur
Neem dit artikel met een korrel zout. Het is een suffe doorzichtige manier om bezoekers te lokken naar website van Waasdorp, waar nog meer suffigs te lezen valt.

Vooral: niet reageren.
Trees  |   | 
4-10-2012
 | 
11:09 uur
Ik wens mensen nooit iets slechts toe, maar ik zou bijna wensen dat de schrijver van deze onzin, als hij midden 50 is, zelf ook werkloos raakt.

In mijn zeer directe omgeving zijn diverse 50-plussers die er een dagtaak aan hebben om te solliciteren, linkedin, facebook, internet enz. af te struinen, uitzendbureau's plat te lopen en te bellen enz.enz.

Mensen die heel ongelukkig zijn na een paar jaar solliciteren, die bijna (tot hun grote verdriet) de bijstand in gaan en zelfs nul op request krijgen als ze dan maar op schoonmaakwerkzaamheden of callcenterwerkzaamheden solliciteren.

Meneer de schrijver u heeft geen idee waar u het over heeft !!!! Boven de 45 ben je niet meer interessant deze maatschappij.

Ik kan u verzekeren dat deze mensen héél graag tot hun 67e willen doorwerken, maar dan moet hen wel die kans gegeven worden. En nee, deze mensen zijn niet bezig met hun pensioen. Zij maken zich alleen maar grote zorgen over hun huidige financiële situatie. Ze bouwen nl. geen of nauwelijks pensoen op, dus hoe komt de schrijver erbij om te denken dat ze alleen daarmee bezig zijn ? Deze mensen zijn hard bezig met overleven.

Hoe dom kan je zijn. Ja, ik word inderdaad heel erg boos om de kortzichtige uitlatingen van deze schrijver.
NumoQuest©  |   | 
4-10-2012
 | 
11:28 uur
Tja, dhr. van Waasdorp heeft nog erg veel te leren van de werkelijke wereld vs de door hem door de roze bril aanschouwde wereld.

In eerdere reflectie heb ik volgaarne de grond geeffend door de zeer eigenzinnige en onzinnige publicaties puntsgewijs van feiten te voorzien. Eenvoudige feiten die zijn stellingen in elk geval neutraliseerde.

Ik kan niets meer dan opmaken dat of dhr van Waasdorp is bijzonder narcistisch en ziet graag igen publicaties terug, of deze heer heeft geen enkele kennis en wetenschap van de reikwijdte van publicaties zoals deze.

Immers, publicaties blijven doorgaans lang bestaan op het internet en de naam daaran verbonden, loopt daardoor grote kans beschadigd te raken. Wellicht wil dhr. van Waasdorp niet erg beseffen dat zijn visie zijn eigen (zakelijke) naam aanzienlijk schaadt.

Mooi, dan houd dergelijke onzin vanzelf op te bestaan. Ik verbaas me overigens wel een beetje dat M.O.L hier een platform voor ter beschikking stelt. Maar dat is vast een andere discussie.

Hr. van Waasdorp, ik wens u bijzonder veel zakelijke voorspoed bij de voortzetting van uw carriere.
Marlene Dohmen  |   | 
4-10-2012
 | 
13:43 uur
Met verwondering heb ik deel 1,2 en 3 van GJ Waasdorp gelezen.In de NLP-terminologie bestaat een term die heet 'ecologie': Dit is niet alleen gericht op de biosfeer maar op de mens als geheel. E.e.a. betekent meer concreet dat je in je handelen voorkomt dat dat je schade berokkent aan jezelf, anderen en je omgeving. Deze 3 artikelen van GJ Waasdorp zijn in mijn optiek ecologisch onverantwoord omdat ze een grote groep mensen (onterecht) schaden door subjectieve vooronderstellingen, aannames en vooroordelen.
Geere Vroegindeweij  |   | 
4-10-2012
 | 
14:52 uur
Propagandaminister Goebbels had het niet beter gekund al zijn het bij Waasdorp vooral de 50-plussers die het moeten ontgelden:
- ze zijn te duur
- ze weten niet hoe ze moeten solliciteren
- ze werken liever 'zwart' dan een echte baan te accepteren
- ze zijn niet bereid om te verhuizen voor een baan
- als ze langer dan een halfjaar werkeloos zijn dan zal er wel iets aan de hand met ze zijn
- ze investeren niet in zichzelf
- ze hebben geen actuele kennis
- ze willen een auto van de zaak en een dertiende maand
- ze kijken alleen maar achteruit
- ze gaan onvoorbereid op gesprek
- ze solliciteren alleen maar vanuit een 'opvangnet'
- ze staan niet open voor uitzendwerk
- ze zijn alleen maar bezig met hun pensioen
- ze vertrouwen teveel op mensen waar je niets aan hebt
- ze kunnen niet aan het werk komen terwijl er werk genoeg is (wat toch te denken geeft)

Een recruiter of een intercedent van een uitzendbureau zal zich dus wel twee keer bedenken, na het lezen van Waasdorp, om in zee te gaan met een 50-plussers. Waasdorp heeft ons immers geleerd wat voor lastpakken het zijn!

Wat de meeste mensen die op het stuk van Waasdorp reageerden al vermoeden: hij is zelf inderdaad nog geen 40. Het stukje is duidelijk bedoeld om een stukje concurrentie op de arbeidsmarkt om zeep te helpen. En dat de 50-plussers wel degelijk concurrent zijn blijkt wel uit de cijfers van het CBS. We nemen het tweede kwartaal van 2012:
Werkeloosheidspercentages naar leeftijd
15 tot 25 jaar 12,6%
25 tot 35 jaar 5,7%
35 tot 45 jaar 5,5%
45 tot 55 jaar 5,0%
55 tot 65 jaar 5,7%
a.j.  |   | 
4-10-2012
 | 
15:17 uur
Tja, die Waasdorp toch. In welke wereld leeft hij?
Natuurlijk zijn er, net zoals onder andere leeftijdsgroepen, werkzoekenden die er niet in (willen) slagen een job te vinden. )Ik denk overigens dat het een zeer gering % is.)
Al enige tijd heb ik een cliënte die een job zoekt als ICT Helpdeskmedewerkster. Ze voldoet werkelijk aan alle eisen die men stelt. Opleiding is top hbo+niveau, ervaring is groot, contactueel zeer goed, initiatiefrijk, etc. etc. etc.. Salariswensen alleszins redelijk en marktconform. Inzet geweldig, ze wíl per se werken! Op vele tientallen sollicitaties (en ja, diverse varianten sollicitaties) is het bericht...''u voldoet niet aan het profiel dat ons voor ogen staat...''of woorden van gelijke strekking. Mijn cliënte is echter 50 jaar. In veel contacten klinkt keihard door...u bent te oud. Het klinkt niet aardig, maar...heeft Waasdorp wellicht een leeftijdswaas voor zijn ogen? En gebrek aan het zich verplatsen ind e leeftijdsgroep waarop hij nogal afgeeft??

Anjo Brombacher

PS Als iemand die dit leest contact wil met een topper in het vak van ICT-helpdeskmedewerker, laat maar even weten.
i. steel  |   | 
4-10-2012
 | 
15:50 uur
Apekool! Stunt van Waasdorp GJ om de aandacht te trekken of om betaald werk te krijgen?

Veel vacatures in bladen en op internet zijn nep, veel uitzendbureau's zetten zich niet actief in voor ouderen. Zelfs niet de vele bureau's voor ervaren vakmensen zoals onderwijsgevenden, belangenclubs van en voor ouderen, zoals ANBO, evenmin.

Beter om zelf betaald werk te creeren. Zie bijvoorbeeld de nieuwe 50 plus partij in de TweedeKamer, veel locale burgerpartijen zijn vanuit deze gedachte gestart door senioren. Hoewel, niet zonder risico voor onze democratie......

Eerlijk ondernemerschap lijkt mij een beter alternatief. Het gat in de markt moeten de ouderen dan wel zien te vinden.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
4-10-2012
 | 
20:46 uur
Meneer DWAASDORP zit vlgns. mij mensen weg te zetten en op de kast te jagen. Gratis reclame over andermans rug. Geere Vroegindeweij: u heeft natuurlijk gelijk maar om nu de vergelijking te trekken met Joseph Goebbels gaat wel heel ver. Snappen doe ik het wel want zo'n artikel werkt voor veel mensen als een rode lap op een stier.
Advies aan een ieder: geen aandacht meer aan schenken aan deze sinjeur, het waait vanzelf wel weer over. Succes aan een ieder met het vinden van een baan. Het gaat heus wel een keer lukken.
Cees  |   | 
4-10-2012
 | 
22:52 uur
Helaas moet ook ik dit de argumentatie als volkomen bullshit typeren. Het waarom licht ik graag toe. Ik heb zeker een paar honderd sollicitaties de deur uit, ook naar uitzenbanen. De reactie ''overgekwalificeerd meneer''. meerdere headhunters hebben mij meegedeeld dat er een dusdanig aanbod is van gekwlaificeerde krachten dat de werkgever toch gewoon leeftijdsgrenzen aangeeft en men het zich niet wenst te permitteren om overgekwalificeerde mensen aan t ebieden voor minder gekwalificeerde banen. Ik heb nu uiteindelijk een contract als interim directeur op een paar vestigingen waar verandering benodigd is, via via en eindelijk mensen die leeftijd weinig zegt maar kwlaificaties en spirit des te meer. Hou toch op met deze shit zeg!!!
Sandra  |   | 
4-10-2012
 | 
23:04 uur
Wil aangeven dat ik het vreemd vind ''vanaf mijn jeugdjaren tot nu aan toe!'', nooit slechte of negatieve dingen te hebben gelezen /gehoord over de leeftijd van de oudere werknemer(s). Men heeft altijd gezegd dat jongeren juist veel kunnen leren van de ervaren werknemers. Zou dit mogelijk in verband staan met de vergrijzing!?, Opeens wordt je met allerlei onzinnige negatieve opmerkingen afgepoeierd, op straat gezet. Het lijkt haast alsof je melaats bent of zoiets, gaan jullie nu maar de grassprietjes van dichtbij bekijken dan gaan wij vanaf nu verder met het uitbuiten van de jeugdigen. Of is men soms bang dat wij de jeugd teveel wijsheid bijbrengen!. Men komt met smoezen als: ouderen melden zich snel ziek, kunnen het niet aan enz. Terwijl het juist het tegenover gestelde is, wij zijn doorzetters, leergierig, betrouwbaar, houden van uitdagingen, kunnen ons goed aanpassen, zijn flexibel en bereidwillig anderen te helpen. Wat is er aan de hand vraag ik mij af, waarom wil men opeens van ons af?
NiKe  |   | 
5-10-2012
 | 
08:06 uur
Aangezien deze driedelige serie van 15 onterechte vooroordelen over 50plussers met hun vermeende negatieve eigenschappen op de site van managers(!)online staat zal de heer Waasdorp wel zo'n omhooggevallen manager zijn die zijn oudere werknemers totaal verkeerd inschat en navenant de 50plus werkzoekenden collectief wegzet als sukkels die ver van realiteit en maatschappij verwijderd zijn en er eigenlijk niet meer thuishoren...

Baggerzooi!
Jeroen Hensen  |   | 
5-10-2012
 | 
10:19 uur
Jemig. De reacties liegen er niet om. Wel erg begrijpelijk na het artikel om de aandacht op zich te vestigen. Tis gelukt hoor en hoe...? Bekend is over het algemeen over de oudere werknemer:
-Dat ze erg ervaren zijn
-dat ze betrouwbaar zijn
-dat ze een schat aan kennis hebben
-dat ze minder in de zieketewet zitten dan jongere collega's
-dat ze jonge frisse werknemers goed in kunnen inwerken
-dat ze trots zijn op hun werk en dus gemotiveerd
-dat de focus niet op geld ligt maar op lekker werken
En dan:
-dat ze ineens niet meer in het bedrijfsprofiel passen
-dat hun verdiende vakantiedagen en salaris (beloning)ineens te hoog blijkt en niet meer past in het budgetaire toekomstvisie
-dat er kapitalen worden besteed aan advocaten en uitkoopsommen om ze te deleten.
-hun rollen ineens niet meer nodig zijn en die rollen verkapt naar jongere werknemers gaan.
-de poten onder de stoel van de oudere medewerker geraffineerd weg worden gezaagd.
-door hyerargische intimidatie de oudere werknemer hopelijk zelf opstapt.

Dit zijn feiten die echt gebeuren.
Wie de schoen past mag de boeken van Covey lezen en kijken of talentmanagment een betere strategie is dan Human Remove Managment (HRM)
William  |   | 
5-10-2012
 | 
13:46 uur
Beste Jeroen, Geweldig stukje, het is inderdaad helaas realiteit!
NiKe  |   | 
6-10-2012
 | 
17:23 uur
HRM voor ouderen --> Human Removal Management...
NiKe  |   | 
7-10-2012
 | 
09:11 uur
Ontslagvergoeding ouderen --> Verwijderingsbijdrage 2.0...

HRM voor ouderen --> Human Removal Management 2.0
P. Siebelheim  |   | 
8-10-2012
 | 
01:37 uur
Dat sommige werkgevers een ongefundeerde mening hebben over oudere werknemers [lees: 40jr+] is overduidelijk. Het is algemeen bekend dat de oudere werknemers hoge toegevoegde waarde geeft aan een bedrijf. Wat mij opvalt in NL is dat de onterechte opvattingen over oudere werknemers niet bestreden worden door de ene groep die dit kunnen, nl de tussenpersoon, oftewel de recruiter/intercedent. Juist deze groep, die dichtbij de werkgever en werkzoekende staat, zou de correcte inzichten moeten hebben om zodoende de opdrachtgever de voordelen te laten zien van het inhuren van een oudere. Wanneer een opdrachtgever stellig vast blijft houden aan zijn of haar vooroordelen dan is het de taak van de recruiter om deze opdracht te weigeren! Maar alas, geld en hebberigheid voeren de boventoon bij deze recruiters ipv hun maatschappelijke verantwoording te nemen.
Ik heb 20 jaar in het buitenland gewoond (UK, VS, en FR) en kan zeggen dat de service die verleent wordt door recruiters ver beneden peil ligt. Ik ben zelf recruiter geweest en vind de houding van deze groep in NL een schande. Verantwoordelijk en duurzaam staan blijkbaar niet hoog in het vaandel of zijn ontoereikend om hun gemakzucht en korte termijn mentaliteit te verstoten.
Er is maar één advies die ik de oudere werkzoekende kan meegeven: ga nooit naar een recruiter! Met een beetje onderzoek kom je er wel achter wie hun opdrachtgever is - en solliciteer direct!
En dan toch nog een ander advies: geef deze groep niet uw aandacht of energie. Zij verdienen het niet.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
8-10-2012
 | 
07:42 uur
Beste heer Siebelheim,

Gedeeltelijk ben ik het met u eens. Maar om nu buiten de recruiter om rechtstreeks bij de opdrachtgever te gaan solliciteren zou ik nooit doen. Dat geeft namelijk aan dat je onbetrouwbaar bent en krijg je een slechte naam en zijn alle deuren bij de overige wervers voor je gesloten. En denk erom internet gaat snel hoor, je naam zit er sneller op dan dat het eraf gaat. U als voormalige recruiter zou dat toch moeten weten. Advies: gewoon slikken en doorgaan. Tot nu toe heeft me dat geen windeieren gelegd. En als laatste wil ik u meegeven dat niet alle recruiters zo benepen zijn leert de ervaring en ik kan het weten. Succes met uw verdere loopbaan.
NiKe  |   | 
8-10-2012
 | 
09:06 uur
Ik vraag me altijd af waarom ondernemers zoveel geld steken in personeelsadvertenties en recruiters. Het is heel simpel: Ga eerst de open sollicitaties van de afgelopen tijd eens na. Het betreft dan veelal werkzoekenden die iets speciaals met jouw onderneming hebben. Ze zijn kennelijk geïnteresseerd en gemotiveerd om bij jou te willen werken. Zoek eerst in je eigen netwerk (je ''speldenkussen'') voordat je de speld in een hooiberg gaat zoeken. Als honderden sollicitanten reageren op één vacature in een personeelsadvertentie prijzen zij zichzelf zonder uitzondering de hemel in, want zij zijn de beste kandidaat, zeggen ze...

Werkzoekenden adviseer ik altijd open te solliciteren en niet op gepubliceerde vacatures te reageren. Open deuren? 1. Regeren is vooruitzien, en... 2. Het mes snijdt voor werkgever en werkzoekende aan twee kanten.
Frans  |   | 
8-10-2012
 | 
11:40 uur
Die man heeft geen kijk op de werkelijkheid, hij is het zicht helemaal kwijt. Voldoende vacatures? Het is crisis, het aantal werklozen neemt toe en het aantal banen af. Niet iedereen is ICT medewerker!
Sjaak  |   | 
8-10-2012
 | 
13:34 uur
Waarom 50-plussers geen baan vinden! Zo kan ik het ook wel...

1. Er zijn simpelweg meer werkzoekenden dan openstaande vacatures.
2. Er zijn veel spookvacatures. En er wordt niets aan gedaan. Jammer, al was het maar om vertroebeling van de juiste cijfers te voorkomen.
3. Uitzendbureau’s plaatsen vaak vacatures louter om CV’s te ronselen. Ze zijn helemaal geen preferred supplier van de opdrachtgever of de vacature is niet vacant of zelfs juist imaginair, de kandidaat wordt gebruikt om bij een werkgever binnen te komen. Dus niet direct reageren maar bellen en in ieder geval vragen hoe of wat. Bespaart je vaak tijd en in ieder geval teleurstelling.
4. Ouderen zijn te duur. Zo varieert de pensioenpremie in een beschikbare pensioenpremie regeling van 20% van de pensioengrondslag (salaris minus AOW franchise) voor een 50 jarige tot zo’n 30% voor boven de 60. De eigen bijdrage van de werknemer is meestal 5%. De vergelijkbare totale pensioenpremie van een 25 jarige is 5% en 10% voor een 30 jarige. Daar gaat de eigen bijdrage nog eens vanaf. Verschillen worden derhalve niet weggenomen door subsidies voor het in dienst nemen van ouderen.
5. Een oudere werknemer kan geen invloed uitoefenen op de verplichtingen uit CAO’s en heeft dientengevolge geen onderhandelingsmogelijkheden voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden (seniorendagen etc). Weg concurrentie mogelijkheden.
6. De meeste werkgevers vinden het personeelskostenplaatje belangrijker dan wat dan ook. Ze hebben nu nog keuze genoeg. En daar gaan arbeidsbemiddelaars gewoon in mee, hoe goed de oudere kandidaat ook is. Maar ze zijn wel integer, ja hoor.
7. Waar kandidaten stevig worden beoordeeld op hun toegevoegde waarde (onder andere ideeën over eigen vakgebied) ontbreken innovatieve vaardigheden bij de selecteurs. 86% werkt nog het liefst aan de hand van de ouderwetse brief en het CV. En dat met bedroevende en oubollige vacatureteksten. Die vaak nog te laat van de website worden gehaald vanwege de enorme werkdruk waaronder recruiter gebukt gaan. Daar moet employer branding in de vorm van een nutteloze sollicitatie inspanning dan maar even voor wijken.
8. De kwaliteit van de brief wordt kennelijk als belangrijker beoordeeld of beschouwd dan de vakinhoudelijke geschiktheid. Beide staan echter totaal los van elkaar. Een leuk geschreven motivatie is meer een (vaak ook nog van anderen gekopieerd) foefje dan iets uit het hart. Wil je echt een motivatie op waarde kunnen schatten dan moet een kandidaat echt wel meer informatie over de werkgever krijgen. De aantrekkelijkheid om te werken bij die ene werkgever is meer dan het hebben van een aantrekkelijk product of goede dienst.
9. De brief en het CV zijn een aangeleerd kunstje. Een selecteur weet ook niet of een en ander werkelijk door de sollicitant zelf is opgesteld. Ouderen willen maar één ding en dat is gewoon werken, maar realiseren zich te weinig dat W&S een tombola is waardoor hun focus verkeerd is. In plaats van een (dure) sollicitatiecursus volgen kan beter gezocht worden naar een professional die de brief en het CV voor de kandidaat maakt. Kost veel minder en je weet al snel hoe goed ze hun professie werkelijk verstaan.
10. 70% van de aangenomen werknemers blijft gewoon doorzoeken. Er gaat dus veel mis in het selectieproces waar het inzichtelijkheid betreft in motivatie, drijfveren en dergelijke. Misschien toch eens beter kijken naar de geschiktheid van de oudere werknemer?
11. Oudere werknemers zijn gepokt en gemazeld. De meeste leidinggevenden zijn veel jonger en hebben minder ervaring voor wat betreft de uit te voeren werkzaamheden. Dit roept voor hen de heimelijke vraag op of de kandidaat een aanvulling is of juist een bedreiging. Inderdaad voor de chef zelf.
12. Vraag het oudere werkzoekenden en zij kunnen bv vertellen dat een reactie op hun sollicitatie vaak uitblijft (30%). Menige directie heeft absoluut geen zicht op wat er gebeurt binnen hun eigen recruitmentafdeling. Aan de sales kant worden forse investeringen gedaan voor naamsbekendheid en dergelijke, aan de recruitment kant wordt het imago dubbel zo snel te grabbel gegooid. Ook imago komt te voet maar gaat te paard.
13. Diversiteit, talentmanagement en employer branding zijn voornamelijk HR studeerkamer onderwerpen. En HRM neemt maar al te graag stellingen en oordelen over zonder zelf onderzoek te doen. Van vakbeweging en UWV hoeft niemand meer iets te verwachten. Oudere werknemers doen er dan ook verstandig aan om zich te organiseren zodat vooroordelen kunnen worden bestreden. De slogan moet zijn dat als ondernemingen jou vanwege je leeftijd niet meer zien zitten dan moeten ze je als consument ook maar uit hun klanten- en mailingbestand schrappen. Een lobby met zo’n inhoud werkt op den duur nivellerend.
14. Linkedin verschaft de geïnteresseerde sollicitant veel informatie over de recruiter zelf. Zijn ze nog geen 35 en hebben ze een opleiding op het gebied van toerisme, hogere hotelschool, facilitair management en ook geen werkervaring in hun eigen vakgebied dan hoeft een oudere eigenlijk niet te reageren. Die gasten missen de benodigde skills om dat wat een oudere werknemer kan en vermag binnen zijn eigen vakgebied op waarde te schatten of te kunnen vergelijken. Zijn vaak dezelfde figuren die vragen hoeveel vliegtuigen er zijn en wat jij ermee zou doen als je over die vloot zou beschikken….
15. And last but not least: in de politiek ontbreekt iedere visie om de arbeidsmarkt werkelijk vlot te trekken.

Dat laatste geldt trouwens ook voor artikelen waar het onderwerp door zich zelf benoemde deskundigen weliswaar aan de kaak wordt gesteld maar waar de meeste van de gebruikte argumenten grotendeels bij elkaar zijn bedacht omdat ze wel aardig klinken en/of in een incidenteel geval opgeld doen, waarvan akte.

Het overgrote deel van de mensen wil gewoon werken met een zekere uitdaging tegen een eerlijke beloning daarvoor, niets meer en niets minder. Werkloosheid is iets vreselijks voor wie het aangaat. Laten we dan ook in ieder geval ten eerste ophouden met te generaliseren door uitzonderingen tot regel te verklaren of ze als maatstaf te nemen.

jaap  |   | 
8-10-2012
 | 
14:09 uur
Wat ik ervaren heb is dat een baan vinden als 58 jarige een moeilijke bezigheid is. Ik heb geleerd dat uitzendbureau’s, als ze aan de onderkant van de markt zitten, je niet kunnen helpen. Ik denk dat ze niet weten niet hoe ze een link kunnen maken met de vraag en het aanbod. Het UVW heeft meestal niet het aanbod wat past bij je mogelijkheden. Na enige weken merk je dat het UVW en deze uitzendbureaus je niet kunnen helpen. Detacheringsbureaus die actief zijn in het segment waar je eigen expertise ligt, zijn meestal wel bereid je te helpen. Maar ik stelde daarbij geen eisen aan dienstverband, detacheringbureaus willen namelijk geen risico dragen met een vast dienstverband. Een contract op projectbasis is meestal het enige wat ze bieden. Zelf ben ik 4 maanden werkeloos geweest. Iedere dag voerde ik een uur lang telefoongesprekken om te proberen een afspraak te maken. Ik had dan als ik geluk had één keer per week extern een afspraak. Dit ging door totdat ik bij een project kwam waar men vroeg: “Kan je begin volgende week beginnen.?”
steel  |   | 
8-10-2012
 | 
14:30 uur
''Oudere werknemers doen er verstandig aan om zich te organiseren zodat vooroordelen kunnen worden bestreden''. Goed advies van Sjaak. Ouderenbonden als ANBO betonen zich tandeloos in deze, caries door lucratief snoepen dankzij de leden...

Wellicht een klus voor waakhond AFM om toe te zien op eerlijk en transparant werven door overheidsgesubsidieerde instellingen en bedrijven. En ook op betrouwbaarheid inzake werkloosheidscijfers.

Dit, in combinatie met goede voorlichting richting ouderen. Gisse ondernemers maken er namelijk werk van om wanhopige maar goed gekwaliceerde werklozen, vooral senioren, uitpers-gericht te ronselen middels spookvacatures. Een meldpunt ontbreekt vooralsnog.

Verder is opvallend dat veel bedrijven en instellingen met gemak ouderen lijken in te ruilen voor peperdure flexwerkers en interim-ers als gewillige produktietijgers.

In een op steeds meer geld en consumptie gerichte samenleving zonder noemenswaardig bedwang van overheidswege trekken ouderen aan het kortste eind. Veel zorginstellingen voor ouderen leveren nu al het bewijs.
Geere  |   | 
8-10-2012
 | 
14:38 uur
Over iedere leeftijdsgroep valt wel iets vervelends te melden. Bijvoorbeeld bij punt 11 van Sjaak zou ik zeggen dat het toch vooral de groep 25-35 jaar is die er keihard met de ellebogen in gaan en graag het directeurtje willen spelen, wat dat betreft zijn ouderen veel gematigder en vrij van illusies. Bij deze dus een steekje terug naar de generatie Waasdorp en cs. Blijft het toch heel vervelend om de groep 50-65 jaar expliciet aan te wijzen als lastig te bemiddelen, terwijl deze groep het zonder deze negativiteit toch al moeilijk genoeg heeft. Denk er ook aan dat men voordat men recht heeft op bijstand eerst alles moet opeten wat men aan vermogen heeft. Daar gaat dan alles wat je in 35 jaar of meer hebt opgebouwd.Generositeit tegenover deze groep en wat minder bagatelliseren zou de mens dus wat meer sieren. En wat betreft die sollicitiebrieven: ik zou ze best weleens willen vergelijken. Maar misschien dat een brief met 20 taalfouten van een 30-jarige het dan nog beter doet dan een oubollige tekst zonder taalfouten????
P Siebelheim  |   | 
9-10-2012
 | 
09:44 uur
Toegegeven, niet alle recruiters zijn zo benepen. Desalniettemin, deze zijn zwaar in de minderheid en je moet ze maar zien te vinden! De feiten spreken voor zich: het overgrote merendeel van recruiters zijn atypical als men ze vergelijkt met hun collegas in het buitenland. Als een recruiter is het niet alleen zaak om klakkeloos opdrachten binnen te halen zonder de opdracht(gever) te toetsen aan hun bedrijfsfilosofie (als ze deze überhaupt al hebben) en zonder de markt van de andere kant te bewerken, maw de juiste zoekenden aan te trekken en juist deze relaties te beheren. Dit betekent intensief contact houden met deze database. Iedereen kan een advertentie plaatsen en vervolgens sollicitaties blindelings te toetsen zonder zichzelf af te vragen wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de opdrachtgever. Dienstverlening in deze brache is dan ook bedroevend en ver beneden peil. Wie heeft als zoekende ooit een recruiter gehad die hun belde om te vragen naar hun situatie? Ik weet zeker dat dit niet vaak voorkomt terwijl de voordelen duidelijk zijn. Recruiters zouden een gecertificeerde opleiding moeten volgen zodat er effectief en duurzaam gewerkt kan worden èn ze moeten ervaring opgedaan hebben in het vakgebied waar zij serkzaam in zijn. Dit betekent dat de recruiter een volle partner is met ervaring (!) en niet een 20 jarige die net onder de ouderlijke vleugels vandaan komt. Hoe vaak heb ik als werkgever niet een onervaren, jonge persoon tegenover mij zitten die precies wist waar ik het over had? Ik moet er nog één tegenkomen! Ik nodig altijd alleen die recruiters uit die specifieke ervaring heeft opgedaan in mijn vak. Dus als ik al deze ervaringen heb dan weet en huiver ik hoe de kandidaat zelf behandeld wordt. Mooie praatjes verdoezelen niet wat een grote recruiters in werkelijkheid zijn: onervaren, lui, en niet effectief.
En het spijt me om dit te moeten zeggen: alle banen heb ik met direct contact weten te bemachtigen, zelfs wanneer de recruiter 'netjes' een standaard brief stuurde dat ik ongeschikt was. Ik denk dat dit veelsprekend is. I rest my case. Heel veel geluk aan alle werkzoekenden die een recruiter willen benaderen: laat je niet afschepen met excuses maar vraag door. Je zal snel merken wat onzin er verteld wordt. Nee, probeer het ten alle tijden zelf te doen - weer, je kan deze groep beter links laten liggen want je hebt er niks aan. Aan werkgevers zou ik zeggen: probeer alleen uit te besteden aan die personen die echte ervaring hebben opgedaan in uw branche anders kunt u er donderop op zeggen dat u meestal de verkeerde kandidaat krijgt. Beter om een goede effectieve HR process op te zetten en recruiten zelf te doen.
NiKe  |   | 
9-10-2012
 | 
09:58 uur
Ik ben ingeschreven bij diverse wervingsbureaus en word daar zo nu en dan per (automatische?) mail aan herinnerd om bijvoorbeeld mijn cv weer eens ''op te schudden'' of om te kijken of ik nog steeds geïnteresseerd en/of werkzoekend ben. Het schiet zo ècht niet op. Werving betekent nog geen selectie, want de meeste commerciële wervingsbureaus doen aan leeftijdsdiscriminatie, uiteraard(?) op last van hun opdrachtgevers...

En flex- en uitzendbureaus? Die schrijven je alleen vanaf 40plus nog in als je ergens op nul urenbasis bent aangenomen. Dat is het gevolg van een voorbedachte constructie om meerdere tijdelijke arbeidscontracten met de flexwerker resp. uitzend-/oproepkracht legaal (en zo goedkoop mogelijk) aan elkaar te knopen.

Als 25plusser(!!!) lachen ze je overigens al uit als je komt solliciteren bij een warenhuis, kledingketen of supermarkt.
Ina  |   | 
9-10-2012
 | 
13:24 uur
Over benepenheid gesproken.

Mijn zoon, een flinke scoutleader, werkte ruim twee jaar pleziering als restaurant-medewerker in een groot warenhuis. Op zijn 18de verjaardag kwam hij thuis met de trieste melding dat hij OUD was. De nieuwe 26-jarige chef hem had ontslagen, ten gunste van een 15-jarige die (dubbeltjes) goedkoper was.

De horde achter op de fiets bij PvdA-leider Samson zou zich deze ontwikkeling moeten aantrekken. Vanuit fundamentele morele verplichting tegenover arbeiders.
P Siebelheim  |   | 
9-10-2012
 | 
17:21 uur
Merkwaardig dat er geen reacties geplaatst worden door recruiters zelf. Ik ben nl erg benieuwd hoe zij hun werkwijze in hun branche verdedigen. Trouwens, ik merk dat dezelfde werkwijze gehanteerd wordt door de makelaar, even een huis op de boeken nemen zonder reeele kennisoverdracht naar de eigenaar EN geen contact met potentiele kopers! Nee, gewoon een advertentie plaatsen en wachten op reacties. Dienstverlening in NL is gewoon slecht te noemen! De makelaar zou zeggen van niet - mijn reactie is dan om een NO SALE_NO FEE te hanteren, dus ook geen advertentiekosten. Geen sale = totaal geen inkomen ongeacht wat er door de makelaar gespendeerd is. Terwijl deze werkwijze in het buitenland normaal is, durft men dit in NL niet aan (want dan moet er service verleent worden = pro actief gaan werken!!). Terug naar recruiters: ik stel voor dat de fee pas na een periode van 6 maanden betaald wordt als de kandidaat geschikt blijkt te zijn en er 2 maandelijkse gesprekkem met de opdrachtgever plaatsgevonden heeft.
Het (internationale) bedrijf waar ik werk denken precies zo en wij hebben onlangs besloten om alle recruitment zelf te doen. Wij hebben zelden een recruiter binnen gehad die zich als een volwaardige partner presenteerde. Onkunde, weinig kennis, gecombineerd met jongelui die nog geen sneetje ervaring op de plank kunnen leggen. Het is gewoonweg onverstandig om iemand onder de 35 jaar als een recruiter te laten werken.
Willem  |   | 
10-10-2012
 | 
17:30 uur
Ha ha...ik dacht dat ik soms lange reacties schreef maar anderen kunnen er ook wat van.
Ja en recruiters reageren hier niet omdat die jong en dynamisch bezig zijn met hun eigen carrière. Die hebben het te druk voor dit soort sites en thema's en met het invullen en bestendigen van alle vooroordelen van hun opdrachtgevers. Het probleem ligt niet alleen of zozeer bij deze beroepsgroep. Het is een algemeen en wijdverbreid beeld in een maatschappij net zoals dat er is op het gebied van vrouwen, allochtonen, kernenergie of bio-industrie. Soms weerbarstig en nauwelijks onuitroeibaar. En waar het vaak aan het eind van de discussie nog alleen om geld gaat.
Verwrongen beeldvorming waaronder vooroordelen worden vaak gebruikt om een zwakte of tekort bij de zender te verbloemen. De opdrachtgever van de recruiter. Net zo goed dat de argumenten voor afwijzing zelden de waarheid zijn.
Human Remove Manager  |   | 
11-10-2012
 | 
17:02 uur
Stop met werk zoeken want als 50-jarige is dat zinloos. Ga wat zuiniger leven en wijdt de tijd die je hebt aan een paar leuke hobby's , doe wat vrijwilligerswerk, help jongeren. Daar word je veel gelukkiger van.
NiKe  |   | 
12-10-2012
 | 
11:55 uur
@De ha-er-emmer hierboven:

De 50plusser heeft geen serieus inkomen meer als hij/zij na de WW-periode in de Bijstand komt en zijn huis ook nog moet opeten...

Ja, je leest het goed, want de IOAW gaat in de kabinetsformatie namelijk ook op de schop.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
12-10-2012
 | 
15:18 uur
@NiKe. Fijn toch he, die PvdA. Daar kon je op wachten.
NiKe  |   | 
12-10-2012
 | 
15:26 uur
Geachte managers online,

Ik ben nog niet zolang geleden bewust aangenomen als 55plusser bij een transportonderneming, die voorheen vaak problemen had met jongere en/of oosteuropese bedrijfschauffeurs.

Enkele klachten t.a.v. de jonge en/of oosteuropese chauffeur (die weliswaar iets goedkoper is):

a. Ze zijn op de maandag vaak niet uitgeslapen, o.a. vanwege nachtelijke feestjes, drank en/of drugs en melden zich dan vaker ziek dan ouderen;
b. Ze zijn vaak niet erg netjes op de hun toevertrouwde bedrijfswagen. Een deuk meer of minder, een defect lampje, het interesseert ze niet zo;
c. Ze racen vaak onverantwoord hard op de weg en krijgen ook vaker een bekeuring (voor niet goed vastzetten lading of snelheid) dan ouderen. Ze zijn ook minder relaxed resp. meer opgefokt in hun doen en laten;
d. Ze houden minder rekening met de kwaliteit van de levering. Soms schudden de pakketten door elkaar in/op de auto;
e. Het is vaak lastiger met ze te communceren, vooral als ze denken: ''Lul maar raak, als ik m'n centen maar krijg...''

Aangezien deze baan als nul urenkracht voor mij tè weinig werkzekerheid biedt blijf ik zoeken naar een ''steady job'' bij een seniorvriendelijke werkgever, gevestigd in de ruime regio Rotterdam.

U kunt op me rekenen èn bouwen als u zoekt naar een betrouwbare, ervaren en loyale werknemer op het gebied van logistiek, transport, analyse, eerstelijns klantenservice en/of storingscoördinatie, rooster- en/of transportplanning, archief-, documentatie-, wagenpark-, gebouwen- en/of databeheer resp. in de (back-)office. Ik draai er mijn hand niet voor om...

Tot slot: Ik HOEF niet zo nodig meer te werken, maar ik MAG werken. Over het salaris worden we het derhalve snel eens.
Emile van der Steen  |   | 
20-10-2012
 | 
19:44 uur
Prima om een controle lijst te mogen ontvangen.

Ik haal er 15 tips uit. Daar kan ik iets mee doen of niets mee doen of over klagen.
Dat klagen, daar doe ik niet aan mee.

Bekijk het positief!
Doe er je voordeel mee!

De enorme kritische houding bevestigd het vooroordeel ten opzichte van de 50+ groep?

Voor alle werkzoekenden: veel succes met solliciteren!Behoud moed en zet door.


Suke  |   | 
22-10-2012
 | 
12:33 uur
De beste stuurlui..... is dit (nog) niet overkomen. Dat blijkt duidelijk
ja  |   | 
2-01-2014
 | 
19:50 uur
jammer, deze ''tips'' zijn een allen bekend die in het ''werkeloosheidsbootje'' varen en hebben gevaren! niets nieuws dus!
denk dat de schrijver zelf niet in een dergelijke situatie heeft verkeerd en meen dat dit theoretisch geblaat zinloos is. de praktijk is toch echt wel anders
ab  |   | 
2-07-2014
 | 
06:14 uur
Het wel of niet kunnen werken begint verdraaid religieuze trekjes te krijgen. Niet werken is niet gelukkig zijn. Gelul. Wij protesteren een klein beetje door een keertje jouw mening te geven op een domme site als deze. Wij moeten toch echt een keer de straat op om de oorzaken aan de kaak te stellen( wie hebben voor deze situatie gezorgd en komen er nog steeds mee weg. )Sterker nog het is zelfde slag regenten en patriciers die denken wel te weten hoe het allemaal moet.
Alle verworven heden die ons land tot een land maken waar ik ooit trots op was worden over boord gezet.
l steel  |   | 
2-07-2014
 | 
14:32 uur
Kletspraat, losgezongen van de realiteit, deze dronken papegaai.

Zelfs belangenorganisaties voor ouderen weren 50 plussers. Kwestie van macht, geld en minachting, slavenhouders mentaliteit anno 2014. Het kaliber Senior wordt tijdens sollicitatie-gesprekken uitvoerig uitgehoord en vervolgens bot afgewezen of gewoon genegeerd, onfatsoenlijk.

Een 50+ meldpunt zou het zicht kunnen aanscherpen.
Tom  |   | 
3-07-2014
 | 
12:05 uur
Wat mij misschien nog wel het meeste kwetst, is dat Managers online dit, kennelijk zonder eindredactie, plaatst.
Wat een badinerend en stigmatiserend stuk.
Mijn werkgever geeft zelfs bij het UWV aan dat ik ondanks zeer grote inspanningen, er niet in kon slagen voor de beëindigingsdatum (reorganisatie) ander werk te vinden.
Het stuk lijkt geschreven alsof de auteur ''wel weet hoe 50+ers aan het werk kunnen komen, als ze maar willen''. Alle 15 ''tips'' zijn stuk voor stuk open deuren waardoor wij lezers allang zijn gegaan en inmiddels mijlenver van dit verhaal zijn komen te staan. Als je het zo goed weet, waarom bemiddel je dan in elk geval de mensen achter alle reacties niet? Je weet het toch zo goed?? Laat maar zien dan. Anders graag een rectificatie op dit stuk!
Hikke  |   | 
2-08-2014
 | 
11:44 uur
Deze meneer Geert-Jan Waasdorp is een zelfbenoemd arbeidsgoeroe die de boekjes goed heeft gelezen en daarmee zijn positie als arbeidsdeskundige in Nederland heeft verworven. Ik hoop toch wel zo dat deze Geert-Jan Waasdorp op zijn 55-ste werkloos wordt! Ik hoop ook dat hij dan nog eens deze serie artikelen gaat lezen. Hij zal dan pas echt begrijpen dat hij aan het raaskallen is
Malika  |   | 
27-02-2018
 | 
20:27 uur
dit artikel kun je beter niet serieus nemen gezien Geert Jan Waasdorp zijn verhaal is echt onzin. Kijk eens om je heen- ik ken minimaal 10 mensen in deze leeftijdscategorie welke hier totaal niet dit probleem hebben. Hokjes denken en zwart wit. Wat moet je met die analyses

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
meer top 10
vacatures
meer vacatures