zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

50-plusser wil niet benaderd worden als 70-plusser

2 oktober 2008 - De oude stereotypen van 50-plussers vallen om. Vooral nu sterren als Madonna en Sharon Stone de 50 zijn gepasseerd, zien adverteerders in dat senioren allesbehalve een heterogene doelgroep vormen. Iemand van 55 is totaal anders dan iemand van 75.

Express.be zegt echter dat daar in de praktijk nog weinig van te merken is. Een derde van de 50-plussers vindt zich afgebeeld als ouderwets en technisch onbewust. Onterecht, want ouderen maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van prijsvergelijkingsites en online informatie. Niet trouw

Slechts 39 procent koopt altijd hetzelfde merk en een groot aantal laat zich leiden door lage prijzen. Ruim een kwart zegt dat online reclame en e-mail hun aankoopbeslissingen beïnvloedt. Mond-tot-mond en aanbeveling door vrienden scoort met 43 procent hoger, maar televisiereclame wordt door slechts vijftien procent genoemd en advertenties in dagbladen en tijdschriften door twaalf procent. 

Ongewenste reclame

Verder zeggen 50-plussers dat ze ongewild veel reclame krijgen voorgeschoteld voor levensverzekeringen, verzorgingshuizen, incontinentieproducten en mondprothesen. Ze krijgen liever reclame voor reizen, kleding, auto`s en datingmogelijkheden.


Bron: Marketing Week, Express.be
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
 Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
 Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven niet voorbereid op demografische ramp
 MOKKA-marketing
 Oudere wil in reclame niet geconfronteerd worden met eigen aftakeling
 Ook ouderen zijn ontrouw
 
 
reacties
 
wim de roode  |   | 
3-10-2008
 | 
10:44 uur
Fantastisch toch!

Ja, ik begreep laatst dat het voor een groot deel van de nu levenden normaal gaat worden (als je over een goede ziektekostenverzekering beschikt) om ver boven de honderd jaar te gaan worden. Sindsdien heb ik me voorgenomen om honderddertig te worden. Ja, waarom niet.
Na zo een besluit ziet de wereld er ineens totaal anders uit. Tot voor kort bouwde je 20 jaar aan je carriere (van 20 to 40) om daarna snel een vaste pensioen-gerechtigde-plek te zoeken bij een organisatie. Dit om te voorkomen dat je op straat blijft staan en geen organisatie meer binnenkomt omdat je boven de 40 bent. Ja, je moest wat.
Vervolgens dan maar vegeteren bij zo een organisatie omdat ze alleen maar bezig waren met de jeugd van 20-40. Je moest je maar zien te redden.

Vervolgens met 65 opzouten en tandeloos op een park-bankje zittend nog een paar jaar wachten tot het afgelopen was.

En nu? Als je 40 bent moet je je volgende carrieres plannen
20-40 eerste carriere inclusief nageslacht
40-60 de tweede + eventueel nog meer geweldige kids
60-80 de derde
80-100 Eventueel nog een vierde hobby tot wasdom brengen
100-130 Langzaam afbouwen maar wel lekker blijven doorgaan tot het echt niet meer kan. Ja, dat pensioen daar stoppen we ook mee. Gewoon meer vrije dagen en tijdens het leven meer genieten. Je leeft maar 130 jaar per slot van rekening.

En dan kom je af en toe van die pre-historische gedaandes tegen die denken dat mensen oud zijn als ze 50 zijn. Dat zijn de echte dino's zeg. Net zo als die types die denken dat iemand werkeloos kan zijn. Echte totale pre-historie natuurlijk. En daar wordt ik dan door benaderd terwijl ik bezig ben met het inplannen van mijn volgende werkzame periode. Het moet echt niet gekker worden.
Kan iemand die mensen verzamelen en even een goede opfrisser geven.

Waarschijnlijk zijn het mensen van achter in de twintig, anders kun je niet van dergelijke ouderwetse achterhaalde gedachten hebben.)

creemers  |   | 
4-10-2008
 | 
17:34 uur
Nou is dit toeval??? Vandaag een enquete ontvangen voor mijn behoefte aan zorg, mijn gezondheid, vrije tijd e.d. voor 55+. Initiatief van gemeenten in Limburg. Vragen als: kunt u zich wassen, aankleden, heeft u mantelzorg, vervoer (mobilator, scootmobile) e.d. En dan te bedenken dat ik als 55-jarige vrouw 4 x per week naar mijn werk reis (in een andere provincie). Ik heb als opmerking gemaakt dat ik me erg vernederd voel als active, vitale, hard werkende vrouw. Dat ik niet tot de doelgroep behoor. Hoezo - leeftijdsdiscriminatie en vooroordelen? Veel mannen in de VUT en niet bijgebleven, laat staan dat vrouwen werken. Vanuit welke perceptie denken die ambtenaren die dit opzetten???? Het moet echt niet gekker worden hier in dit land. In mijn werk kom ik veel 'nieuwe nederlanders' tegen, die zeggen inderdaad als je 50 bent hoef je niet meer te werken!?? Deze mensen zijn ook allemaal ziek, hebben vaak helemaal geen opleidingen, zijn laaggeletterd, geen enkel perspectief in onze kenniseconomie. Vrouwen uit nederland, zeker als zij hebben meegewerkt aan de feministische golf van 70-80 jaren, zijn goed opgeleid, hebben eigen carrieres en zijn nog lang niet afgebrand of afgeschreven. Dat werkgevers hier anders over denken (zeker jonge HRM-ertjes) tja dat is probleem. Helmaal schrijnend, want tegenwoordig ben je met 40 al oud!? Wat een mind-set! Nooit gehoord van grijs-werkt! Steeds meer mensen werken door na hun 65-ste. Zal wel wennen zijn voor ambtenaren en jonge collega's.
Ja Wim het land zit nog vol met verouderede kennis over loopbaanperioden. Onderwijs mag ook wel eens opfrissen! Ach ik denk maar, goed voorbeeld doet goed volgen toch! We gaan gewoon door met invullen van ons leven zoals wij dat wensen. En vooral niet zoals dat van ons wordt verwacht!
E Geenen  |   | 
6-10-2008
 | 
09:48 uur
Het beeld van de ''Oudere'' en van ''Oud'' is ontstaan in de vorige eeuw door de Vut-regelingen. Ouderen konden vanaf hun 55 met pre-pensioen zodat de jongeren meer ruimte op de arbeidsmarkt kregen. Deze uit het ideaalbeeld van de verzorgingsstaat voorkomende regelingen hebben een negatief beeld geschapen van en over 55+ en ouderen.

Hadden we in de vorige eeuw de emancipatie van de arbeider, de vrouw, sexualiteit, de homo/lesbien, de jeugdcultuur, de emancipatie van de senior (55+) moet nog komen.

Tevens lijkt er sprake van een generatieconflict mede doordat er in de vorige eeuw een emancipatie van de jeugd is geweest waarbij een aparte jongerencultuur los van de volwassencultuur is ontstaan. Hierdoor is de afstand van en wederwijds begrip hebben tussen oudere generaties en de jongeren groter geworden.

Het beeld van elkaar is daarbij ook nog eens eerder negatiever geworden. Vooral de commercie en de media hebben garen gesponnen bij de emancipatie van de jongeren. Juist door het stimuleren en creeren van een aparte jongerencultuur.

De ouderen zullen zich niet zo makkelijk laten vangen door de commercie. Die zijn door de wol geverfd en gaan hun eigen gang. Daardoor zal een snelle en makkelijke emancipatie van de senioren individualistischer zijn en blijven.

Het lijkt mij dat de emancipatie van het kind de laatste jaren meer gaande is en aangemoedigd wordt door commercie en overheid.


Anneke  |   | 
6-10-2008
 | 
13:14 uur
Even reageren op de vorige stukjes over 55+.
Ik ben 57 jaar en ik moet zeggen in mijn werkomgeving krijg ik daar weinig of geen opmerkingen over. Alleen als ik jarig ben zegt men wel eens. Jeetje ben je al zo oud. Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat.
creemers  |   | 
6-10-2008
 | 
17:15 uur
Ja Anneke, op persoonlijk vlak heb ik geen enkele last van mijn leeftijd.Niet op min werk en niet in mijn prive.
Mijn opmerking gaat over post aan 55+. En bovendien. Op macro niveau kom jij het ook tegen. Wordt maar eens werkloos. Verder willen mijn man en ik een appartement van 55+ huren, maar dat kan niet, want je mag geen kinderen hebben. Wij hebben nog een jonge meid van 15 thuis wonen. Ik bedoel maar. Ik ga prima met mijn leeftijd om (lichaam wordt ouder maar geest is jong).
Tineke  |   | 
31-10-2008
 | 
09:19 uur
Ja, ook ik wordt deze maand 56 en ontvang post waarvan ik denk dit is voor mijn moeder van 85, ik reis 4 dagen per week naar België voor mijn werk en heb in mijn werkomgeving totaal geen problemen met mijn leeftijd, in tegendeel mijn baas vindt het onzin dat ik een dag minder werk maar ja sinds ik een kleindochter heb wil ik daar natuurlijk ook van genieten en daar lever ik graag wat voorin (lease auto, vervangdagen, tijdskrediet) in België wordt je als parttimer nog steeds gediscrimineerd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
meer top 10