zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tegenstellingen krapte arbeidsmarkt groter

3 oktober 2012 - In de HR-dienstverlening, Gezondheidssector en Industrie ondervinden HR-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ICT-ers, technici en financieel specialisten. Tegelijkertijd is er in sectoren als Welzijn, Maatschappelijke dienstverlening en overheid genoeg aanbod van personeel.


Opvallend is de vraag naar personeel in de Bouwsector, die bovengemiddeld blijkt te zijn. Daarmee laat de arbeidsmarkt een zeer diffuus beeld zien. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2012-2013’ van  ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder 1.100 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland. Invullen vacatures
Vanaf 2008 zette er een dalende lijn in van P&O’ers (74 procent) die aangaven moeite te hebben met het invullen van vacatures. Na de economische terugslag was dit aantal flink gedaald tot 26 procent in 2010, om in 2011 weer even op te krabbelen naar 32 procent. Het afgelopen jaar is dit echter weer gezakt tot 28 procent, en ook de verwachting voor de komende twaalf maanden is dat relatief weinig personeelsfunctionarissen (29 procent) moeite zullen hebben nieuw personeel te vinden. Voor de middellange termijn ligt de situatie anders. Men is zich op directieniveau bewust van een snelle terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt (39 procent), onder meer veroorzaakt door de vergrijzing. Met name in de sector Industrie vreest men op termijn weer moeilijk vacatures te kunnen vervullen.

Bouw krijgt niet alle vacatures gevuld; Transport verwacht krappere arbeidsmarkt
Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de HR-dienstverlening, Gezondheidssector, Industrie en ICT- dienstverlening moeite om personeel te werven. Dit in tegenstelling tot de sectoren Welzijn, Maatschappelijke dienstverlening en Overheid. Opvallend genoeg scoort de Bouw bovengemiddeld: één op de drie (33 procent) HR-professionals zegt moeite te hebben vacatures in te vullen. Het gaat dan met name om de functies in de techniek en onderhoud. HR-professionals in de sectoren Transport (van zeventien naar 27 procent) en Commerciële gezondheidszorg (van 23 procent naar 31 procent) verwachten de komende twaalf maanden een aanmerkelijk krappere arbeidsmarkt in hun sector. 

Moeilijkst te vervullen vacature: ICT-er in sector ICT-dienstverlening

Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ICT-ers (40 procent), de functiegroep ‘Financiële Zaken’ (37 procent) en Technici (36 procent). De minste problemen worden verwacht binnen de functiegroepen Ondersteuning (49 procent) gevolgd door HR (47 procent) en Marketing en Communicatie (44 procent). De moeilijkst vervulbare vacatures van Nederland zijn: 
1. ICT-er in de sector ICT-dienstverlening
2. Technici/onderhoudspersoneel in de sector Industrie
3. Productiepersoneel in de sector Landbouw en visserij
Drie vacatures die het minst aangemerkt werden als moeilijk vervulbaar:
1. HR in de sector Industrie
2. Inkoop & Logistiek in de sector Overige zakelijke dienstverlening
3. Ondersteuning in de sector Overige zakelijke dienstverlening
"De enorme diversiteit in vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt die is ontstaan, zie je zelfs terug bij individuele organisaties," zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Bij Defensie is de vraag om technici zo groot dat er bonussen worden gegeven aan starters, terwijl er tegelijkertijd wordt gesneden onder het overige personeel. Bij grote bedrijven zie je soortgelijke bewegingen."
"Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant; medio september kwam de ICT branchevereniging ICT-office nog met een persbericht waaruit blijkt dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn." Van der Spek verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt: "ICT-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ICT in alle sectoren toenemen." 

Arbeidsmarkt op slot

Wat opvalt, is dat nog geen vijf procent van de HR-professionals aangeeft moeite te hebben personeel vast te houden, waar dat vorig jaar nog twintig procent was. De arbeidsmarkt is duidelijk verder op slot komen te zitten. "Een eenduidige verklaring hiervoor is lastig te geven. De onzekere economie lijkt eraan ten grondslag te liggen, waardoor veel mensen niet bereid zijn hun vaste contract op te geven voor een tijdelijk dienstverband," aldus Van der Spek. "De onduidelijkheid over de forensentaks waar sprake van was ten tijde van het onderzoek zou ook een rol kunnen spelen, waardoor mensen minder geneigd zijn buiten hun eigen regio te zoeken naar een nieuwe baan. Maar ook de vastzittende woningmarkt kan een factor van betekenis zijn: de wil om te verhuizen voor een andere functie, is minder." 

Roepende in de woestijn

Terwijl 62 procent van de HR-professionals aangeeft dat het wenselijk zou zijn dat ook het management zich bewust is van de te verwachten terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt, geeft maar 44 procent aan dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
 Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
 '(Voor)liefde voor geld belangrijke voorwaarde om bij bank te werken'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waar zit de krapte?
 Innovatieve talentontwikkeling essentieel voor boeien en binden personeel
 Top vijf moeilijk vervulbare vacatures
 Krappe arbeidsmarkt vereist andere manier van werken
 
 
reacties
 
Richard Maasland  |   | 
23-10-2012
 | 
18:32 uur
Over is het te zien, het moet een keer goed komen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Drie populaire project management apps voor managers
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Coaching populairder dan ooit
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
meer top 10