zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top vijf moeilijk vervulbare vacatures

7 juni 2011 - Organisaties hebben de meeste moeite met het werven en behouden van ICT personeel. 36 procent van de organisaties geeft aan krapte te ervaren op de arbeidsmarkt, een evenhoog percentage als in 2009. In 2008 ervoer nog ruim 73 procent van de deelnemende organisaties krapte. Van alle vacatures zijn de ICT functies het lastigst te vervullen.

41 procent van de organisaties heeft moeite met het werven en behouden van ICT personeel. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Beloningsonderzoek 2011 van Human Capital Group.



Moeilijk vervulbare functies
Daarnaast ervaren organisaties vooral problemen bij het werven van personeel voor functies in Sales & aftersales en Techniek en onderhoud. In de top vijf van moeilijk vervulbare functies komen ook functies op het gebied van Research & development en Administratie voor. Organisaties hebben de minste problemen bij het vervullen van P&O en Communicatie functies.

Top vijf krapte op de arbeidsmarkt

1. ICT (41 procent)
2. Sales & after sales (22 procent)
3. Techniek & onderhoud (19 procent)
4. Research & development (15 procent)
5. Administratie (11 procent)

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HBO-crisis of niet: hoogopgeleiden alleen maar gewilder
 Vier tips voor een persoonlijke sollicitatiebrief
 Onderwijs en bedrijfsleven werken samen voor betere ICT-studenten
 Hoe vindt u een baan via uw netwerk? Twaalf do’s en don’ts
 
 
reacties
 
L. Heyke  |   | 
7-06-2011
 | 
10:10 uur
Hoe is het met de krapte in de zorgsector?
Fresh Lines  |   | 
7-06-2011
 | 
11:21 uur
Het zal voor bedrijven steeds lastiger worden om personeel op lange termijn te behouden. Loyaliteit richting werkgever betekent steeds minder een langdurige werkrelatie.

Daarom is extra belangrijk nu te gaan selecteren op overeenkomsten tussen organisatiecultuur en de karaktereigenschappen van een kandidaat.
NumoQuest  |   | 
7-06-2011
 | 
11:32 uur
Ik kan niet spreken voor de overige sectoren maar wel voor de IT. De reden dat men daar tegen de tekorten aan aan het lopen is, heeft voor een groot deel te maken met drie hardnekkige problemen.

1. HR/Recruitment
Een HR specialist heeft geen intrinsieke kennis en kunde om te beoordelen of een aanvraag al of niet hout snijd maar zet deze gewoon uit. Een recruiter heeft een 'aanmerkelijk belang' namelijk een commercieel en financieel. Deze twee, vaak gecombineerd, zijn er debet aan dat minstens de helft van de vacatures gewoonweg nooit zullen worden ingevuld. Een specialist zal namelijk nooit bij de bron komen van die aanvraag.

2. Onrealistische eisen van de aanvraag.
Met grote regelmaat zie je vacatures voorbij komen waarvan je weet dat die nooit zullen worden ingevuld. Voorbeeld. Een project manager met 5 tot 10 jaar ervaring met roots in applicatiebouw. Heel eenvoudig. Iemand die applicaties maakt heet een programmeur. Een programmeur heeft zelden of niet de affiniteit zich door te ontwikkelen naar IT project management. Waarom niet? Omdat deze door de materie erg lineair en non communicatief is geworden, iets wat je bij een PM namelijk niet wil zien.

-ZZP
Men zoekt naar het ene pareltje wat niet bestaat. Neemt een zzp-er want die zijn erg eenvoudig weer 'los te laten' en men heeft daarbij erg veel pretenties. Zo wijst de praktijk uit.

Alleen al deze drie zijn redenen waarom men momenteel meer dan 85% van de vacatures binnen de IT niet meer weet in te vullen. En ieder speelt het spel der incompetentie mee waardoor het probleem alleen maar nijpender zal worden. Wat zal de volgende stap zijn. Het binnenhalen van kennis vanuit het buitenland?

Of gaat men eens rustig nadenken en zoeken op de manier zoals TempoTeam het nu aan het inzetten is. Dat er weinig tot niets mis is met de IT specialisten van 45 en ouder?

Het is te makkelijk te roepen waar de tekorten zitten. Dat is allang bekend. Het is beter te onderkennen dat dit probleem niet nieuw is maar vaak veroorzaakt door politieke en zakelijke overweging. Van de politiek hoeven wij weinig anders dan incompetentie en impotentie te verwachten. In elk geval geen kennis van zaken oplossend op te treden.

Nu de BV NL? Gaat men wakker worden? Het benoemen alleen is te makkelijk maar nu nog het probleem op lossen.
Willem van Druten  |   | 
7-06-2011
 | 
12:03 uur
En hoe is het met de krapte in het onderwijs?
HCG link geeft geen verdere informatie.
ton  |   | 
7-06-2011
 | 
22:50 uur
@NumoQuest. Helemaal eens. Sommige vacatures staan al zo lang open dat de organisatie zich eens af moet vragen of invulling nog wel nodig is. Ook de leeftijdselectie is een raar iets. Iedereen weet dat een 20-35jarige na een paar jaar en stevige investeringen weer een deurtje verder gaat en dat een 45+ of 50+ hoogst waarschijnlijk zijn pensioen zal halen bij de werkgever. Het is curieus dat er toch nog managers en HR'ers zijn die dit niet beseffen. Remedie: Afrekenen op het totaal aan wervings- en arbeids-kosten per gewerkte dag. Reken het maar eens uit! Het zal u verrassen.
PS. Je had een mooie baan voor een ervaren Projectmanager met kennis van applicatiebouw? Ik weet er wel een.

NumoQuest  |   | 
8-06-2011
 | 
07:00 uur
@ Fresh Lines
U heeft het helemaal goed begrepen. Het heeft zich wat dit betreft ontwikkeld tot een nationale zakelijke volksziekte die voor iedereen schade berokkend. Er is bij ons weten maar één methode die de werkelijke latentie en karakter eigenschappen van een kandidaat inzichtelijk weet te maken. De rest van de methoden zijn alleen maar een manipuleerbare momentopname.

@ton
U stelt het volkomen goed. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de 'oudere garde' vele voordelen met zich meebrengen die wat investeren betreft veel goedkoper zijn gebleken dan daar waar men én masse' momenteel naar op zoek blijkt.

Wat uw aanbod betreft..... is deze jonger dan 25 en heeft deze meer dat 5 jaar ervaring als project manager? Roots in de applicatie ontwikkeling?
ton  |   | 
9-06-2011
 | 
12:10 uur
@numoQuest

Een project manager met 5 tot 10 jaar ervaring met roots in applicatiebouw en dan jonger dan 25??
Deze Genius is dus op zijn 15-20 begonnen met PM? en enige jaren daarvoor in de Applicatie bouw. Hij heeft dus alleen lagere school! |-(

Helaas kan ik je niet helpen; mijn PM heeft i.i.g. de middelbare school doorlopen.

PS. Heb je het adres van het bedrijf en de bijbehorende HR-medewerker/recuiter. Ik zal hem opgeven voor een cursus \'nadenken\' en daarna nog een cursus \'realisme in de praktijk\'. Of beter nog: Ik stel zijn werkgever een jaarlijkse besparing ter hoogte van zijn jaarsalaris voor.
jan evert  |   | 
21-11-2012
 | 
22:25 uur
krokodillentranen. er is genoeg deskundig personeel te vinden maar werkgevers stellen onmogelijke eisen. dat is ook mijn ervaring. ik ben hbo'er (boekhouding en recht), met langjarige ervaring in mkb- en beurgenoteerde bedrijven...... maar werkloos. wat is het probleem? mijn bouwjaar!!
toch zinder ik nog van dadendrang.
heeft iemand een crisismanager nodig ? (ook ad interim)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10