zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waar zit de krapte?

24 september 2012 - Ondanks de kredietcrisis en de opgelopen werkloosheid hebben nog veel bedrijven moeite met het vinden van personeel. Waar liggen de knelpunten en wat kunnen bedrijven zelf doen om de krapte te lijf te gaan? Maar eerst de belangrijkste vraag: waar zit de krapte precies? Monsterboard geeft antwoord.

‘Tot 2017 geen krapte’, met die geruststellende woorden vatten sommige websites het recente rapport van het UWV samen, waarin een arbeidsprognose voor de komende jaren werd gegeven. Dit was wat kort door de bocht, want het UWV zag wel degelijk krapte bij individuele gevallen. Alleen op generiek niveau is de krapte minder groot dan men enkele jaren geleden voorspelde. 



Crisis zorgt ook voor krapte

Dat de kredietcrisis de krapte afgeremd heeft, is duidelijk. Toch zorgt de crisis ook weer voor nieuwe schaarste, beweert Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. "Doordat mensen hun huis niet makkelijk kunnen verkopen, zijn ze minder bereid om te verhuizen voor een baan. Dat maakt hun speelveld kleiner en dat van bedrijven dus ook." Volgens hem is het duidelijk dat er nog veel problemen zijn om personeel te vinden. "Afgelopen jaar is 22,7 procent van alle vacatures in Nederland niet ingevuld. Dat geeft al aan wat voor een mismatch er op de arbeidsmarkt is." 
Net als het UWV stelt Waasdorp dat je niet kunt spreken van een generieke krapte. "Je kunt niet zeggen dat er in de hele ICT krapte is, want dat is per functie verschillend. Zo is de vraag naar functies op wo-niveau niet zo groot, terwijl er op hbo-niveau juist wel veel krapte heerst. Het neemt dus erg nauw." Dat blijkt ook uit de recente ontwikkelingen in de ICT-sector: terwijl er momenteel een flinke ontslaggolf gaande is bij Getronics en Capgemini, blijft branche-organisatie ICT-Office waarschuwen voor een tekort. 

Krappe beroepsgroepen

Waar liggen dan precies de problemen? Hieronder een overzicht van de beroepen die op dit moment het lastigst in te vullen zijn. De informatie is gebaseerd op data van Monsterboard, Intelligence Group en diverse bracheorganisaties. 

• Techniek - Dit is het functiegebied waar de meeste problemen liggen, verdeeld over veel beroepen. Zo ziet Intelligence Group veel krapte bij ingenieurs, constructeurs, monteurs van elektrische apparatuur en managers engineering. Monsterboard merkt dat met name het aanbod van kandidaten in de werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde, elektromechanica en systeemkunde ver achter blijft bij de vraag. Ook ziet Monsterboard krapte in civiele techniek, chemische technologie en scheepsbouwkunde. 

• ICT – Hoewel de ICT-arbeidsmarkt sinds het uitbreken van de kredietcrisis nog steeds in een dip zit en het vacatureaanbod daalt, is er binnen specifieke functies nog beslist grote krapte. Zowel Monsterboard als Intelligence Group zien krapte bij functies in de systeemontwikkeling, database-administratie en usability/informatie-architectuur. Verder ziet Monsterboard dat het aanbod van software-ontwikkelaars, webontwikkelaars en netwerkbeheerders achterloopt bij de vraag. Branche-organisatie ICT-Office verwacht dat de krapte de komende jaren zelfs verder oploopt. 

• Finance – Monsterboard ziet nu al een gat tussen vraag en aanbod bij actuarissen, financieel analisten en belastingadviseurs. En ondanks dat de financiële sector het de afgelopen jaren moeilijk heeft gehad, zal dat alleen maar toenemen. Juist door de opgelegde (Europese) regelgeving zullen er meer specifieke en gespecialiseerde functies komen binnen de financiële sector. Het gaat hierbij om hbo- en wo-functies binnen controlerende en voorspellende beroepsgroepen als financiële analyse en rapportage, controlling, auditing, accountancy en risk-management. 

• Zorg – De zorg heeft een dubbel probleem: als gevolg van de vergrijzing, die in deze beroepsgroep bovengemiddeld is, zal er een flinke uitstroom zijn van personeel, terwijl door diezelfde vergrijzing het beroep op zorginstellingen ook nog eens toeneemt. Er dreigt hierdoor met name een tekort aan verplegend personeel. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aanbod van verpleegkundigen de afgelopen tien jaar wel gestegen is, maar dat een kwart van de verpleegkundigen uiteindelijk niet voor een baan in de zorg kiest. 

• Bouw – De bouw heeft het moeilijk op dit moment als gevolg van de (woningmarkt)crisis. Desondanks blijft de vraag naar vaklieden groot. Volgens Intelligence Group is er ‘een schreeuwend tekort aan vaklui en ambachtslieden’. Naar metselaars, schilders, grondwerkers en uitvoerders is volgens hen een grote vraag. 

• Leidinggevenden – Hoewel de vraag naar managers de afgelopen jaren sterk is gedaald, signaleert Intelligence Group wel een krapte bij leidinggevende functies op mbo-/hbo-niveau. Het gaat hierbij onder andere om bedrijfsleiders in de horeca en hoofden inkoop. Ook Monsterboard ziet schaarste in bedrijfsleiders en supermarktmanagers. 

• Juridische sector – Intelligence Group ziet ook tekorten in de juridische sector. Met name bij juridisch ondersteunend personeel, officieren van justitie, maar ook rechters. 

• Research & Development – Biotech/R&D/Science is een innoverende beroepscategorie die steeds belangrijker gaat worden. Bedrijven gaan steeds groener en innoverender produceren en doen zelf onderzoek naar producten en oplossingen waardoor de juiste (hoog opgeleide) mensen nodig zijn. Monsterboard ziet in deze sector momenteel vooral krapte bij de functies voor farmaceutisch onderzoek.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Innovatieve talentontwikkeling essentieel voor boeien en binden personeel
 Top vijf moeilijk vervulbare vacatures
 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 ‘Er is helemaal geen arbeidskrapte’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10