zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

65 procent van de OR’en druk met reorganisaties

20 september 2012 - De recessie vergt het uiterste van organisaties. En dus van ondernemingsraden. Was in 2011 'slechts' de helft (52 procent) van de OR'en bezig met het onderwerp 'reorganisatie' -een veelgebruikt woord voor collectieve ontslagen - in 2012 is dat sterk gegroeid naar twee op de drie (65 procent) van de OR'en. Maar liefst 55 procent van de ondernemingsraden houdt zich dit jaar ook bezig met het thema 'inkrimping van de organisatie'.

Vorig jaar stond dit onderwerp niet eens in de top tien. Hetzelfde geldt voor Het Nieuwe Werken, waar de helft van de medezeggenschappers zich dit jaar over buigt; twee keer zo veel als in 2011. Door velen wordt Het Nieuwe Werken niet alleen gezien als flexibel werken in tijd & plaats, maar ook en voor-al als forse bezuiniging op kantoorhuur. Zo blijkt de OR vooral bezig met advise-ren over bezuinigingsplannen. OR Insight
Dat blijkt uit OR Insight 2012, het nieuwe en grootste onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Nederland, gemeten onder bijna 600 ondernemingsraden en hun ondersteuners, de ambtelijk secretarissen. Het onderzoek is opgezet door Performa, FNV Formaat en met medewerking van de VASMO

Werkkostenregeling en het Nieuwe Werken
Naast 'evergreens' als het adviseren over jaarverslag & begroting en werknemerveiligheid & -gezondheid - altijd goed voor een plek in de top tien - zijn er een paar nieuwe topics voor de OR in 2012. 56 procent van de OR'en buigt zich dit jaar over de werkkostenregeling, een nieuwe fiscale regeling over secundaire arbeidsvoorwaarden die uiterlijk per 1 januari 2014 in elke organisatie moet zijn ingevoerd. Dat is 34 procentpunten meer dan vorig jaar. Ook Het Nieuwe Werken is zoals gezegd een belangrijk thema: De helft van alle OR'en (52 procent) is daar in 2012 mee bezig, tegen een kwart (27 procent) in 2011. Duurzame inzetbaarheid/leeftijdsbewust personeelsbeleid laat een stijging van zeventien procentpunten zien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 COR gemeente Rotterdam wil rechtszekerheid voor collega’s in proeftijd
 OR cruciaal bij veranderprocessen in organisaties
 Werkgever moet OR straks 'actief' informeren over Arbo
 OR buitenspel bij ontslagprocedures
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10