zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

COR gemeente Rotterdam wil rechtszekerheid voor collega’s in proeftijd

8 september 2011 - De centrale ondernemingsraad (COR) van de gemeente Rotterdam stapt naar de rechter om in kort geding te eisen dat een ingrijpende bezuinigingsmaatregel waartoe het college van b. en w. op 31 mei 2011 besloot, bij wijze van voorlopige voorziening wordt teruggedraaid. Het gaat om de maatregel proeftijdaanstellingen niet langer om te zetten in een vaste aanstelling, ook bij naar behoren functioneren van de medewerker.

Nadat de COR de nietigheid van (onder andere) deze maatregel had ingeroepen, heeft gemeentesecretaris en algemeen directeur de COR laten weten toch door te gaan met de uitvoering. Toen dus bleek dat de standpunten te ver uiteenliepen, heeft de COR gemeend een kort geding aan te moeten spannen om aan een onafhankelijke rechter een oordeel te vragen. Beide partijen doen overigens nog steeds hun best om het niet op het kort geding aan te laten komen. 



Escalatieprocedure
Voor de COR telt zwaar dat de gemeente zich met deze maatregel manifesteert als een onbetrouwbare werkgever, dat de wettelijk verplichte raadpleging van de medezeggen-schap niet heeft plaatsgevonden, en dat de maatregel schade toebrengt aan het functioneren van de gemeentelijke organisatie. Verder is de COR er niet van overtuigd dat de zogenoemde escalatieprocedure (waarin wordt gekeken of er voor de betrokken collega een uitzondering mag worden gemaakt) eerlijk genoeg verloopt.
Tot aan het bestreden collegebesluit was het bij de gemeente de gewoonte dat wie in zijn of haar proeftijd goed bleek te functioneren, daarna op een vaste aanstelling kon rekenen. 

Noodzaak tot bezuinigingen
De COR erkent overigens de noodzaak van bezuinigingen, maar vindt dat de werkgever de verkeerde keuzes maakt. In ieder geval is de gemeente het vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap aan haar stand verplicht om de geldende afspraken over de rechtspositie van de medewerkers te honoreren. Daarbij valt onder meer te denken aan het zogenoemde Sociaal Statuut Rotterdam 2010, waarin is vastgelegd dat medewerkers die na een reorganisatie boventallig zijn geworden van werk naar werk worden begeleid.
Het kort geding dient op 29 september 2011 bij de rechtbank Rotterdam.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overheidsinstanties willen efficiënter werken
 Onderzoek Hay Group leidt tot Kamervragen
 Overheid verliest toppersoneel door bezuinigingen
 Ambtenaar vreest voor baan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10