zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel uitgestelde beursgangen door volatiele aandelenmarkt

9 juli 2012 - Volgens kapitaalmarktexperts van PwC werden in het afgelopen kwartaal beursgangen met een totale geschatte waarde van acht miljard euro uitgesteld of geannuleerd. Die terughoudendheid is grotendeels te wijten aan de hoge volatiliteit in de markt. De hoge volatiliteit komt met name voort uit zorgen over het uitblijven van economische groei en de alsmaar voortdurende schuldencrisis in de eurozone.

PwC's IPO Watch telde het tweede kwartaal 81 Europese beursgangen. Daarmee werd 700 miljoen euro opgehaald. Dat is een daling van 40 procent ten opzichte van de 134 beursgangen in dezelfde periode vorig jaar en een daling van 95 procent ten opzichte van 13,4 miljard euro die daarmee werd opgehaald. De grootste Europese beursgang in het tweede kwartaal was van het Italiaanse modebedrijf Brunello Cucinelli, dat 158 miljoen euro ophaalde aan de Italiaanse beurs. Ter vergelijking: het Nederlandse Ziggo haalde in maart ruim 800 miljoen euro op. Nederlandse beurs
Toch speelde de Nederlandse beurs ook in het tweede kwartaal een rol op de internationale kapitaalmarkt. Het Braziliaanse Banco BTG Pactual noteerde op BOVESPA en Alternext in Amsterdam. Met deze dual listing werd in totaal 1,3 miljard euro opgehaald. Ook voor juli staat er een notering op de agenda van de Nederlandse beurs: D.E Masterblenders 1753. Op dit moment kan er al op basis van As-If-and-When Issued (AIW) basis gehandeld worden in deze aandelen op NYSE Euronext Amsterdam. AIW handel eindigt op 6 juli en op maandag 9 juli start de officiële handel. 

Kapitaal aantrekken
Volgens kapitaalmarktspecialist Lisette Spaanbroek van PwC heeft Europa ondanks de toegenomen marktvolatiliteit nog steeds beursgangen in het vooruitzicht. "Een beursgang is voor veel ondernemingen nog altijd een interessant alternatief om kapitaal aan te trekken en de aandeelhoudersbasis te diversifiëren. Uitdagende marktomstandigheden stellen wel hogere eisen aan beurskandidaten, maar de kritische succesfactoren voor een beursgang, zoals tijdige en zorgvuldige voorbereiding, goede communicatie met stakeholders en een gedegen track record blijven actueel.'' 

Facebook
De Verenigde Staten kenden met 27 beursgangen aanvankelijk een hoopvolle start van het tweede kwartaal. Maar door zowel binnenlandse als wereldwijde macro-economische zorgen en de moeizame verlopen beursgang van Facebook liep de activiteit in mei weer terug. Inclusief de 12,5 miljard euro die Facebook ophaalde, stegen de totale opbrengsten in het tweede kwartaal met 66 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Greater China
In Azië, gedomineerd door de activiteiten in Greater China, werd de IPO-markt sterk beïnvloed door het relatief grote aantal beursgangen dat op het laatste moment werd uitgesteld of geannuleerd. De beurzen in Greater China zagen 117 beursgangen op hun platformen, waarmee samen 10,5 miljard euro gemoeid was. De nieuwe notering van Felda aan de Maleisische beurs was met 2,4 miljard euro na Facebook de grootste beursgang van het tweede kwartaal 2012.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vijf tips voor een perfecte videosollicitatie
 Een beetje geluk in huis: welke bloemen u juist nú moet geven
 Houd continuďteit en vaart in samenwerkingsprojecten ondanks corona
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziggo wereldwijd grootste beursgang in dalende markt
 Betere vooruitzichten voor beursgangen in 2012
 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 Forse terugval Europese beursgangen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Bespaar tijd door je boekhouding online bij te houden
Op deze manieren kun je je werkkapitaal verruimen
Werknemer heeft geldproblemen, is dat jouw probleem als manager?
reacties
Huiseigenaren met hogere inkomens zitten er warmer bij (1) 
Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’ (2) 
Philips Lighting gaat Nederlandse hockeyvelden verlichten (1) 
82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie (1) 
Rabobank: Nederlandse economie in recessie (2) 
Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken (1) 
Update: Dure dollar raakt Procter & Gamble (1) 
top10
Lichaamstaal in tijden van het coronavirus
Adviezen voor veilige verbindingen bij thuiswerken
Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’
Opgepast: videobellen op eigen (privacy)risico
Nederlandse marketeer loopt voor op internationale collega’s maar zet niet door
Fors meer callcenters in Nederland
Nieuwe norm voor bedrijfscontinuďteitsmanagement
Onveilig thuiswerken: angst reëel dat toegang belangrijker wordt geacht dan security
Werkgevers wereldwijd hanteren empathische personeelsaanpak ten tijde van coronacrisis
Influencers onverminderd in trek bij adverteerders tijdens corona-crisis
meer top 10