zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel uitgestelde beursgangen door volatiele aandelenmarkt

9 juli 2012 - Volgens kapitaalmarktexperts van PwC werden in het afgelopen kwartaal beursgangen met een totale geschatte waarde van acht miljard euro uitgesteld of geannuleerd. Die terughoudendheid is grotendeels te wijten aan de hoge volatiliteit in de markt. De hoge volatiliteit komt met name voort uit zorgen over het uitblijven van economische groei en de alsmaar voortdurende schuldencrisis in de eurozone.

PwC's IPO Watch telde het tweede kwartaal 81 Europese beursgangen. Daarmee werd 700 miljoen euro opgehaald. Dat is een daling van 40 procent ten opzichte van de 134 beursgangen in dezelfde periode vorig jaar en een daling van 95 procent ten opzichte van 13,4 miljard euro die daarmee werd opgehaald. De grootste Europese beursgang in het tweede kwartaal was van het Italiaanse modebedrijf Brunello Cucinelli, dat 158 miljoen euro ophaalde aan de Italiaanse beurs. Ter vergelijking: het Nederlandse Ziggo haalde in maart ruim 800 miljoen euro op. 



Nederlandse beurs
Toch speelde de Nederlandse beurs ook in het tweede kwartaal een rol op de internationale kapitaalmarkt. Het Braziliaanse Banco BTG Pactual noteerde op BOVESPA en Alternext in Amsterdam. Met deze dual listing werd in totaal 1,3 miljard euro opgehaald. Ook voor juli staat er een notering op de agenda van de Nederlandse beurs: D.E Masterblenders 1753. Op dit moment kan er al op basis van As-If-and-When Issued (AIW) basis gehandeld worden in deze aandelen op NYSE Euronext Amsterdam. AIW handel eindigt op 6 juli en op maandag 9 juli start de officiële handel. 

Kapitaal aantrekken
Volgens kapitaalmarktspecialist Lisette Spaanbroek van PwC heeft Europa ondanks de toegenomen marktvolatiliteit nog steeds beursgangen in het vooruitzicht. "Een beursgang is voor veel ondernemingen nog altijd een interessant alternatief om kapitaal aan te trekken en de aandeelhoudersbasis te diversifiëren. Uitdagende marktomstandigheden stellen wel hogere eisen aan beurskandidaten, maar de kritische succesfactoren voor een beursgang, zoals tijdige en zorgvuldige voorbereiding, goede communicatie met stakeholders en een gedegen track record blijven actueel.'' 

Facebook
De Verenigde Staten kenden met 27 beursgangen aanvankelijk een hoopvolle start van het tweede kwartaal. Maar door zowel binnenlandse als wereldwijde macro-economische zorgen en de moeizame verlopen beursgang van Facebook liep de activiteit in mei weer terug. Inclusief de 12,5 miljard euro die Facebook ophaalde, stegen de totale opbrengsten in het tweede kwartaal met 66 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Greater China
In Azië, gedomineerd door de activiteiten in Greater China, werd de IPO-markt sterk beïnvloed door het relatief grote aantal beursgangen dat op het laatste moment werd uitgesteld of geannuleerd. De beurzen in Greater China zagen 117 beursgangen op hun platformen, waarmee samen 10,5 miljard euro gemoeid was. De nieuwe notering van Felda aan de Maleisische beurs was met 2,4 miljard euro na Facebook de grootste beursgang van het tweede kwartaal 2012.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziggo wereldwijd grootste beursgang in dalende markt
 Betere vooruitzichten voor beursgangen in 2012
 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 Forse terugval Europese beursgangen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10