zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Forse terugval Europese beursgangen

8 april 2011 - Europese effectenbeurzen hebben de stijgende lijn qua beursintroducties niet kunnen vasthouden. In het eerste kwartaal van 2011 werd er bijna driekwart (71 procent) minder kapitaal opgehaald met beursgangen dan in het laatste kwartaal van 2010. Het aantal beursgangen daalde met ruim een kwart (27 procent),

Dit  blijkt uit de IPO Watch Europe van PwC. De terugval is met name het gevolg van de volatiele marktsituatie en uitdagende wereldwijde (politieke) omstandigheden. 



Poolse beurs
In totaal telde het eerste kwartaal 93 afgeronde Europese beursintroducties (IPO's) met een totale waarde van bijna drie miljard euro. Dat is fors minder dan de 129 beursgangen waarmee in het vorige kwartaal zo'n tien miljard euro werd opgehaald. Londen is goed voor het leeuwendeel aan IPO's. En ook in de top vijf van grootste beurgangen staan er drie in Londen genoteerd. Deze top vijf is bovendien goed voor tweederde van de totale beurswaarde. NYSE Euronext was het afgelopen kwartaal goed voor slechts zes Europese Beursgangen die samen goed waren voor 43 miljoen euro. Euronext Amsterdam kende als nieuwkomer Aperam, de van ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalproducent. Qua aantal vielen de 44 beursgangen aan de beurs van Warschau op. Daarmee is deze Poolse beurs goed voor bijna de helft van het totaal aantal Europese beursgangen. 

Crunch time
"Het is crunch time voor bedrijven die een beursgang overwegen," zegt Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PwC. "Als gevolg van een economisch opleving, lijkt het optimisme onder - voornamelijk Russische - beurskandidaten te groeien. Daar tegenover staan nerveuze bedrijven die maar moeilijk kunnen beslissen of ze hun beursplannen op de lange baan moeten schuiven of deze juist alsnog door de stormachtige marktomstandigheden moeten drukken. 

Substantiële waardedaling
Ondertussen zijn investeerders standvastig als het gaat om prijsverwachtingen, zo constateert Coenen. "Het is een bittere pil voor bedrijven met beursplannen wanneer zij de waarde van hun bedrijf substantieel zien slinken. Investeerders zijn momenteel zo voorzichtig dat de prijs die ze bereid zijn voor een aandeel te betalen vaak mijlenver ligt van de verwachtingen van verkopers." 

Voorzichtig optimistisch
Ondanks de moeilijke marktcondities is PwC optimistisch. April en mei zijn traditioneel de twee drukste maanden op de IPO-kalender. "Maar gezien de aanhoudende volatiliteit staan bedrijven voor een lastige afweging," aldus Coenen. "Toch verwachten wij in de komende drie kwartalen ook op Euronext Amsterdam nog wel een beperkt aantal nieuwe beursgangen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Angst onder beleggers neemt af
 Beleggers optimistisch over ontwikkeling AEX
 Internationale beursgangen blijven op stoom
 Beleggers blijven optimistisch over 2010
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10